#2 , 03 dec 2010 10:34
“Art.5.De verzekeringnemer is verplicht BIJ HET SLUITEN van de overeenkomst alle hem bekende omstandigheden nauwkeurig mee te delen die hij redelijkerwijs moet beschouwen als gegevens die van invloed kunnen zijn op de beoordeling van het risico door de verzekeraar...Art.6.Wanneer het opzettelijk verzwijgen of het opzettelijk onjuist meedelen van gegevens over het risico de verzekeraar misleidt bij de beoordeling van dat risico, is de verzekeringsovereenkomst nietig...”(25 JUNI 1992. - Wet op de landverzekeringsovereenkomst.).
Het is eventueel aan uw VERZEKERAAR om te bewijzen dat u bij het sluiten van de overeenkomst hem NIET alle u bekende omstandigheden nauwkeurig hebt meegedeeld. Bereid u hierop nu reeds zorgvuldig voor in overleg met uw artsen.
“Art.26.§ 1. Behalve wanneer het om een levensverzekeringsovereenkomst, een ziekteverzekering of een kredietverzekeringsovereenkomst gaat, heeft de verzekeringnemer de verplichting in de loop van de overeenkomst en onder de voorwaarden van artikel 5 de nieuwe omstandigheden of de wijzigingen van de omstandigheden aan te geven die van aard zijn om een aanmerkelijke en blijvende verzwaring van het risico dat het verzekerde voorval zich voordoet te bewerkstelligen...”(25 JUNI 1992. - Wet op de landverzekeringsovereenkomst.).
“Art.70.Deze onderafdeling(=kredietverzekering) is toepasselijk op de verzekeringsovereenkomsten tegen niet-betaling aan de verzekerde van schuldvorderingen...”(25 JUNI 1992. - Wet op de landverzekeringsovereenkomst.).
De schuldsaldoverzekering is ,mijn inziens, een verzekering tegen niet-betaling aan de kredietverstrekker van diens schuldvorderingen op zijn kredietnemer en zou dan een ‘kredietverzekering’ zijn. In dat geval heeft de verzekeringnemer NIET de verplichting in de loop van de overeenkomst en onder de voorwaarden van artikel 5 de nieuwe omstandigheden of de wijzigingen van de omstandigheden aan te geven die van aard zijn om een aanmerkelijke en blijvende verzwaring van het risico dat het verzekerde voorval zich voordoet te bewerkstelligen
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/