Geluidsoverlast en boete

Jan003
Topic Starter
Berichten: 8

Geluidsoverlast en boete

#1 , 03 mei 2008 21:33

Wij zijn een VZW en beschikken over een zaal waar wij verschillende aktiviteiten in organiseren. Regelmatig verhuren wij die zaal ook aan particulieren voor allerhande aktiviteiten. Onlangs hebben wij echter een boete gekregen wegens overlast, het muziek was te luid. De zaal was echter in huur gegeven aan een partikulier voor een feest. Bij navraag zou het een trouwfeest geweest zijn, er zou van de buurman een klacht geweest zijn voor nachtlawaai ( muziek te luid ) politie is komen controleren. De politie is wel binnen in de zaal komen meten ( moet dit niet op straat gebeuren ? ) Men is ook bij de buurman gaan meten.
Hoe zit de wet juist in elkaar ivm. die metingen van het geluid, moet dit binnen of buiten gebeuren ? De boete's : moeten die dan betaald worden door de huurder, verhuurder of de Dj ? Kan je als verhuurder aansprakelijk zijn voor de geluidsoverlast van de huurder ?
We hebben ondertussen al een firma extra geluidsissolatie laten plaatsen, maar de buurman blijft steeds maar klagen over het geluid.
Hebben ook een begrenzer voor de muziekinstallatie geplaatst.
Het blijft maar pv regenen, maar wie hier is hier voor verantwoordelijk ?
Hopelijk kunnen jullie ons daar bij helpen.

Mvg.

Jan

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 05 mei 2008 11:13

Onverminderd art.561 Strafwetboek geldt :“Art.3.De openbare en private inrichtingen waar muziek geproduceerd wordt, moeten zo ingericht zijn dat het geluidsniveau gemeten in de buurt:1° niet hoger is dan 5 dB(A) boven het achtergrondsgeluidsniveau, indien dit lager is dan 30 dB(A);2° niet hoger is dan 35 dB (A) indien het achtergrondsgeluidsniveau ligt tussen 30 en 35 dB(A);3° niet hoger is dan het achtergrondsgeluidsniveau indien dit hoger is dan 35 dB (A).Dit geluidsniveau wordt gemeten in het lokaal of gebouw, met gesloten deuren en vensters. De mikrofoon wordt geplaatst op minstens 1 m afstand van de muren en op een hoogte van 1,20 m boven de vloer.”(24 FEBRUARI 1977. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen).

De boetes dienen betaald door degene die de geluidsoverlast veroorzaakte.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Jan003
Topic Starter
Berichten: 8

#3 , 05 mei 2008 21:28

Bedankt voor het vlug beantwoorden.

Ik ken echter de juiste wetteksten niet terugvinden op http://just.fgov.be/
Ik denk dat het iets is van de bomen door het bos niet te vinden. Graag wat extra info.
Zoals u aangeeft van de metingen: is toch bij de buurman dat u wil zeggen ? Metingen van het geluid bij ons : mag dat in de zaal zelf of moet dat buiten gebeuren ?

Mvg.

Jan

Reclame

Padrino
Berichten: 2

#4 , 06 mei 2008 03:42

Er moet een limiet gehanteerd worden binnen in de zaak van 85dbA,
en mag er slechts 5dbA hoorbaar zijn bij de buurman. Vandaar de twee metingen. Deze criteria kunnen variëren van gemeente tot gemeente, raadpleeg dan ook best de site van uw gemeente, en bekijk het politiereglement inzake geluidshinder

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”