jezelf laten uitbetalen als jobstudent

babipsylon
Topic Starter
Berichten: 122

jezelf laten uitbetalen als jobstudent

#1 , 08 mei 2018 13:01

Stel dat je als student legaal wilt bijverdienen, bv. via bijles geven of, in mijn geval, drone vlieg lessen, kan je dan via een interim kantoor jezelf laten uitbetalen als jobstudent? Of is dat volledig illegaal?
Is het dan beter om een vzw op te richten? Kan dat dan een belastingsvrije vzw zijn (ik zal niet boven de 25.000 euro uit komen)?

Allez, ik zou een structuur willen vinden dat mijn opstartkosten/vaste kosten laag zijn, omdat ik maar af en toe eens een lesje ga geven, maar zou het wel graag legaal doen. Alle ideeen welkom.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
babipsylon
Topic Starter
Berichten: 122

#2 , 08 mei 2018 13:04

Voor de duidelijkheid: dit gaat niet via een derde partij, dus ik zou dan voor mezelf werken en niet bij een bedrijf, enkel met tussenkomst van een interimkantoor om zelf geen vzw of dergelijke te moeten oprichten

LeenW
Berichten: 12824

#3 , 08 mei 2018 13:28

VZW lijkt mij overdreven, een simpele eenmanszaak lijkt hier de beste oplossing.

Reclame

Milo72
Berichten: 1016

#4 , 08 mei 2018 13:37

Heb je zelf een brevet om met een drone Klasse 1 of Klasse 2 te vliegen ?
Als jij betaald wordt om les te geven, is dat geen "recreatief gebruik" en valt dat niet onder het "prive-gebruik" waar je geen brevet voor nodig hebt, ook al voldoe je aan de andere voorwaarden (max. 10m hoog, drone van minder dan 1 kg, altijd in het zicht vd piloot, enkel boven prive-terrein met toestemming vd eigenaar).

Of je uberhaupt zomaar vlieglessen mag geven, is nog een ander verhaal ...
Ik ben geen jurist - mijn posts zijn dus enkel gebaseerd op mijn eigen mening en gezond verstand

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#5 , 08 mei 2018 15:07

Je kan dit doen via TENTOO

https://www.tentoo.be/artiesten/
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

LeenW
Berichten: 12824

#6 , 08 mei 2018 16:39

Met de kanttekening dat Tentoo en soortgelijken in een grijze zone zitten, je zorgt ervoor dat zelfstandigen als werknemers geklasseerd worden, het omgekeerde van schijnzelfstandigheid in feite.

eylis
Berichten: 8840

#7 , 08 mei 2018 19:14

als je je officiële (vlieg)brevet hebt gehaald om met een bepaald type drones te vliegen (als ik me goed herinner zijn er 3 klassen), ben je nog geen gediplomeerd lesgever om kandidaat drone-piloten praktijklessen te geven die leiden naar het officiële diploma....Om te beginnen heb je dan niet de bevoegdheid om de vlieguren te evalueren die de kandidaat-piloten in het logboek moeten aangeven om in aanmerking te komen voor het praktijkexamen. Dat doet de officiële praktijkbegeleider. dus het enige wat je kan doen is samen met de kandidaat wat vliegen en tips geven. Maar dat is niet waar een kandidaat voor betaalt. hij betaalt al aan de organisatie voor het theorie- en praktijkpakket....

babipsylon
Topic Starter
Berichten: 122

#8 , 09 mei 2018 22:59

Hoi

@milo72 en eylis: Voor alle duidelijkheid, ik denk dat sommigen het mis op hebben over welk type drones het hier gaat. Het gaat over recreatief gebruik van drones (in dit geval zelfs indoor drones of zeer lichte outdoor drones). Het is perfect legaal om hier mee te vliegen zonder brevet op prive terrein met toestemming van de eigenaar (10 m, 1 kg), en uiteraard om hier indoor mee te vliegen. Het zou mij sterk verbazen als je een brevet zou nodig hebben om hier lessen voor te organiseren, ik ken alleszins enkele bedrijfjes die zulke kampen organiseren en toch nooit naar een brevet gevraagd hebben. Dat type lessen wordt alleszins over heel Vlaanderen georganiseerd, dus illegaal zal het wel niet zijn.

@LeenW: Nu, eenmanszaak (zelfstandige in bijberoep bedoel je dan? Maar ik ben student, dus dan gaat dat al niet vrees ik (geen hoofberoep?)) heeft kwartaalkosten en opstartkosten als ik mij niet vergis, terwijl een vzw vrij goedkoop is om op te richten en slechts een eenmalige opstartkost heeft. Het kan alleszins ook via t-interim, maar zij vragen 20% commissie op de omzet... .

@anderen Tentoo, will check!

eylis
Berichten: 8840

#9 , 09 mei 2018 23:15

Maar is dat realistisch om te denken dat klanten willen betalen voor iemand die hen vliegles wil geven om recreatief met een (speelgoed)drone te vliegen? Dat mag amper tot 10 m hoog. Dat leren speelvliegeniers zichzelf toch....

LeenW
Berichten: 12824

#10 , 09 mei 2018 23:38

Kijk het statuut van student zelfstandige eens na, dat kan iets voor u zijn.

babipsylon
Topic Starter
Berichten: 122

#11 , 10 mei 2018 00:18

@eylis: ja, maar als het om een groepje kinderen gaat bv, en je kan ze ook via camera leren vliegen... om die activiteit met een groep kinderen te doen moet je als ouder toch al wat investeren (brilletje, juiste drone, gates voor parcour etc.) , als je er al iets van kent dan nog, plus locatie waar dit veilig kan doorgaan etc. Het kan ook gaan om meer gespecialiseerde lessen: je eigen race drone bouwen, tunen, acrobatie/race vliegen. Miss makkelijk op jezelf te leren voor volwassenen, voor jongeren al iets moeilijker misschien. Als kennismaking denk ik wel dat het interessant kan zijn. Natuurlijk zelf de echte freak liever op zichzelf leren, maar die zijn niet mijn doelgroep.

allezins zijn zo een kampen voor kinderen wel populair en gebeuren er ook teambuildings voor bedrijven met zeer elementaire drones (zonder camera/fpv), en ik heb de indruk dat die goed verkoopt... (maar mijn marktonderzoek is beperkt :) )

@LeenW: student zelfstandige zal ik zeker doen, dank u voor de tip! Ik vond ook nog deze structuur, leek ook wel interessant: https://financien.belgium.be/nl/onderne ... egeling#q5 !

Franciscus
Berichten: 38590

#12 , 10 mei 2018 14:45

En wat gaat u doen als er een drone in iemand zijn gezicht vliegt?

babipsylon
Topic Starter
Berichten: 122

#13 , 10 mei 2018 16:08

Meer dan een veiligheidsbrilletje heb je niet nodig met die lichte drones. Weegt nog geen 50 gram, en motoren zijn niet sterk genoeg om schade aan huid te veroorzaken. Enige wat ik mij kan inbeelden is als het recht in uw oog vliegt, dat het dan geen deugd gaat doen. Mss kan ik een verzekering afsluiten voor de zekerheid, en anders zal het de verzekering van de betrokken personen zijn die tussenkomt.

uip
Berichten: 4

#14 , 10 mei 2018 20:35

babipsylon, kijk even naar de mogelijkheden van de erkende platforms voor deeleconomie. Als je via een bijleskantoor werkt die hier geregistreerd is, kan je tot 6000 euro pj belastingsvrij bijverdienen.

eylis
Berichten: 8840

#15 , 10 mei 2018 22:04

Even mijn kennis opgefrist bij een professionele dronepiloot. Ook het recreatief vliegen met de lichte gadgetdrones op privé-terrein moet je met je vliegermasjientjes op 39 meter afstand blijven van de woonhuizen. Als je lesgeeft aan kinderen, moet je een verzekering afsluiten en als organisator ook een animatorenbrevet kunnen voorleggen....Informeer je best maar grondig over alle consequenties.

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”