Prijs aandelen vrij te bepalen?

Karolientje
Topic Starter
Berichten: 4

Prijs aandelen vrij te bepalen?

#1 , 1 jaar 3 weken geleden (25 feb 2018 10:50)

Goeiedag,

Stel: 1 aandeelhouder in een Belgische BVBA, die op zijn beurt alleen aandeelhouder is van een Nederlandse BV, een dochteronderneming dus.
Kan de Belgische BVBA de aandelen van de Nederlandse BV verkopen aan die persoon voor bv 1 € ?

De Belgische BVBA maakt op zich winst, maar niet veel. De Nederlandse BV maakt daarentegen wel veel winst.
De winstuitkering van NL verloopt dus via BE naar privé.
De bedoeling is om de vennootschappen los te koppelen en de Belgische BVBA eventueel te vereffenen, en de activiteiten volledig via de Nederlands BV te laten verlopen.

Kan dat zomaar? Of gaat de Belgische fiscus daar een stokje voor steken omdat zij zo dividendbelasting mislopen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
Fortuin
Berichten: 894

#2 , 1 jaar 3 weken geleden (25 feb 2018 13:39)

Verander aandelen door een auto, en u heeft het antwoord.. in principe moet je verkopen aan marktwaarde.

Maar ik moet wel toegeven dat ik niet zeker weer of er echt wettelijke bepalingen tegen bestaan. Men zal de vennootschap waarschijnlijk proberen belasten voor het verlenen van een goedgunstig voordeel. En daarna uzelf, als u aandeelhouder bent, voor het verkrijgen van een voordeel alle aard.

Is de BV het enige actief van de BVBA? Zo ja, dan kan u waarschijnlijk opteren voor een fusie tussen vennootschappen. De logische oplossing zou zijn om de zetel van de Belgische BVBA te verplaatsen naar Nederland (cfr. Europees recht komt een zetelverplaatsing niet overeen met een liquidatie -- daar kan de fiscus dus geen roerende voorheffing voor aanrekenen).

Bij een zetelverplaatsing kan het land waaruit de zetel vertrekt in principe wel de ongerealiseerde meerwaarden belasten. Maar aangezien participaties die voldoen aan de voorwaarden van de DBI aftrek in België een vrijstelling genieten is dit dus vrij van belasting. Het uiteindelijke resultaat is dat je met 2 Nederlandse BVs zit (moeder - dochter) dewelke je normaal geruisloos kan fuseren in één vennootschap.

Voor de zetelverplaatsing zou ik bij de rulingcommissie een ruling aanvragen, zodat je zeker bent dat er in België geen belastingen te betalen vallen. De reden waarom is duidelijk: vereenvoudiging vennootschapsstructuur. Best een fiscale advocaat onder de arm voor nemen.

Reclame

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”