Pagina 1 van 1

aansprakelijkheid bij feitelijk samenwonen

Geplaatst: 19 jan 2012 15:00
door fromalk
Allen,

een simpel vraagje dat ik nergens kan terugvinden. Ik ben momenteel mijn mogelijkheden aan het bekijken om buiten mijn vaste baan ook als zelfstandige een aantal activiteiten uit te voeren. Mogelijke scenario's zijn de BVBA en zelfstandige in bijberoep. In het laatste geval zit je natuurlijk wel met een hoofdelijke aansprakelijkheid waar ik toch deels tegen opzie. Uiteraard acht ik de kans zelf vrij klein dat het daar ooit toe komt maar een gewaarschuwd man ...

Concreet; volgende maand ga ik feitenlijk samenwonen bij mijn vriendin. De woning enz zijn allemaal van haar met uitzondering van een aantal meubels die ik zal meenemen. Stel nu dat ik zelfstandige in bijberoep wordt en na een aantal jaren gaat het verschrikkelijk verkeerd. Bestaat er dan de mogelijkheid dat men beslag zou leggen op de bezittingen van mijn partner (dus enkel in de situati van het feitenlijk samenwonen)

Op zich geen vreemde vraag lijkt me, helaas vond ik er niets over terug.

Alvast bedankt voor de informatie

Re: aansprakelijkheid bij feitelijk samenwonen

Geplaatst: 19 jan 2012 16:27
door scorpioen
Wanneer iemand schulden heeft mag de schuldeiser er van uitgaan dat alles wat zich bevindt op de plaats waar de schuldenaar ingeschreven is in de bevolkingsregisters zijn eigendom is, en dus in beslag mag genomen worden voor de schulden. Degene die de eigenaar is moet dan bewijzen dat hij de eigenaar is. Hij/zij kan trachten de gerechtsdeurwaarder hiervan te overtuigen, lukt dat niet dan moet hij/zij een procedure doen voor de beslagrechter.

Men kan dan het bewijs van zijn eigendomsrecht leveren op alle manieren, als de rechter je maar gelooft. Rechters weten ook dat er veel gelogen wordt en dat nogal wat samenwonenden, als er één is die schulden heeft, alles "op naam van de andere zetten", bijvoorbeeld door een inventaris op te maken. De rechters zijn dus zeer wantrouwig. Zij weten ook dat je in die inventaris kan zetten wat je wil.

Als men echt de eigenaar is slaagt men er meestal wel in de rechter te overtuigen. Beste bewijs is facturen met het bewijs met welke gelden dit betaald is, bijvoorbeeld betaling met bancontact via jou rekening. Maar alles is dus goed als bewijs, als je de rechter maar kan overtuigen van je goede trouw.

Je kan op het ogenblik dat je gaat samenwonen een samenlevingscontract afsluiten waarin je vermeldt wat van wie is. Dit laat je registreren om het vaste datum te geven. Maar toch moet je zorgen bewijzen van je eigendom te hebben.

Re: aansprakelijkheid bij feitelijk samenwonen

Geplaatst: 19 jan 2012 18:26
door Franciscus
Uw persoonlijke en hoofdelijke verantwoordelijkheid hangt ook af van welke rechtsvorm uw firma zal hebben van CV tot NV met allerlei mogelijkheden van enkel aandeelhouder tot zaakvoerder ( welk type dan nog) of gedelegeerd bestuurder
De looptijd van de firma voor er iets gebeurd of de aandelen(deelbewijzen) werden volgestort.
Heb je een borgstelling gedaan op uw onroerend goed enz enz.
Misschien eens een cursus bedrijfsbeheer gaan volgen bij Syntra of zo VOOR je begint.