welke vennootschapsvorm raadt u ons aan?

Tom_M
Topic Starter
Berichten: 2

welke vennootschapsvorm raadt u ons aan?

#1 , 09 dec 2010 12:04

Hallo,
Wij zijn 2 personen die al een tijdje spelen om samen een vennootschap op te richten in bijberoep. Wij werken alle 2 voltijds (bedienden) maar naast onze voltijdse job willen wij ook onze diensten (kennis) aanbieden in een bijberoep.
de situatie:
- 2 personen met voltijdse job (bedienden)
- weinig kosten in de vennootschap aangezien we een intellectuele dienst aanbieden (consultancy), geen kantoor nodig (werken elk van thuis uit aan projecten), geen wagens/gsms/computers/etc. nodig
- we zouden onszelf geen loon uitbetalen dus alles wat binnenkomt blijft in de vennootschap (om onze belastingen te optimaliseren zouden we natuurlijk kunnen investeren in materiële vaste activa bijvoorbeeld of in andere boekhoudkundige suggesties die we dan wel zien als het zo ver is)
- doel is - afhankelijk van het succes - om tussen nu en 3 jaar van ons bijberoep ons hoofdberoep te maken (dus door te groeien naar "bvba"?)
- Omdat we net zouden opstarten is het heel moeilijk om in te schatten hoeveel inkomsten we zullen hebben dus laten we zeggen min. €10K en max. €100K
- aangezien het een bijberoep is (om in een latere fase, afhankelijk van succes, door te starten naar hoofdberoep), aangezien het moeilijk in te schatten is hoeveel succes onze dienst zou hebben (ofschoon we uiteraard wel enkele opportuniteiten voor de deur staan hebben) en aangezien onze kosten zo goed als nihil zijn, zouden we ook opteren om te starten zonder financieel plan (dit is geen must, afhankelijk van de feedback die we krijgen kunnen we alsnog een plan opmaken)

Uiteraard straalt een bvba het meeste vertrouwen uit maar dit is van de eerste keer een grote stap, niet waar?
Wij willen "rustig" en met zo weinig mogelijk risico opstarten, goed beeld krijgen van de markt en vraag naar onze dienst (wat pas mogelijk is als we een vennootschap hebben omdat we dan proactief de markt kunnen benaderen) en van zodra we zien dat de zaken lopen eventueel voltijds voor onze zaak gaan (uiteraard met een onderbouwd business plan/financieel plan).

Op basis van bovenstaande informatie, welke vennootschapsvorm raden jullie ons aan? Wij staan uiteraard ook open voor buitenlandse vennootschapsvormen (ltd, eurocv) als blijkt dat deze in aanmerking komen voor onze situatie.

Daarnaast zou het ook een serieuze hulp zijn als jullie ons ook kunnen laten weten welke kosten bij het oprichten en runnen van de vennootschap komen kijken (met kosten bedoel ik dan: boekhouding in BE en UK?, open rekeningen (al dan niet in het buitenland indien nodig), neerlegging jaarrekening, sociale zekerheid, andere "verborgen" kosten die meestal naar boven komen als je er aan begint (bepaalde belastingen?)

Alvast hartelijk bedankt voor jullie feedback!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
hanse
Berichten: 103
Locatie: lint

#2 , 09 dec 2010 20:41

Gezien het beperkt risico dat u loopt tegenover schuldeisers zou ik in uw geval een VOF overwegen. U bent beide dan wel hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap maar uit uw beschrijving van hierboven zou het risico tegenover derden erg beperkt zijn.

groot voordeel is dat u niet langs de notaris hoeft te passeren en dat u kan starten met een klein kapitaal (vb 1000 euro is gebruikelijk). U moet dan ook geen jaarrekening publiceren wat ook weer een kost minder is.

zolang je als werknemer in dienst blijft en geen inkomen uit de vennootschap haalt als loon (dividend kan wel) hoef je zelf geen sociale bijdragen te betalen.


[Gelieve reclame voor eigen winkel te vermijden aub. Zie regels forum. : Vandebos]

TimmV
Berichten: 5

#3 , 13 dec 2010 14:45

Een van de veiligste vennootschapsvormen blijft inderdaad de BVBA (Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid). Het grootste voordeel zit, zoals is vermeld in zijn naam, in het feit dat de vennoten beperkt aansprakelijk zijn. Ze lopen enkel risico met hetgeen ze inbrengen in de vennootschap. Deze beperkte aansprakelijkheid kan in een aantal omstandigheden wel worden doorbroken, bv in geval van een zware fout of indien het maatschappelijk kapitaal niet volstaat voor de normale uitoefening van de activiteiten van de vennootschap.

De BVBA is ook een Besloten Vennootschap, wat inhoudt dat de aandelen niet zomaar aan eerder wie kunnen worden overgemaakt (regeling kan getroffen worden in de statuten).

Een nadeel is wel dat het gaat om een duurdere vennootchapsvorm, men moet langs de notaris passeren en het maatschappelijk kapitaal van de BVBA moet minimaal 18 550 euro bedragen (art. 214 Wetboek Venn.).

Hou er wel rekening mee dat indien u kiest voor een vennootschapsvorm die niet voorziet in een beperkte aansprakelijkheid, dat u in principe ook met uw persoonlijk vermogen instaat voor de schulden van de vennootschap. Dit kan gevaarlijk zijn indien uw vennootschap aansprakelijkheid oploopt o.w.v. het verlenen van onjuiste informatie aan een cliënt. Indien uw cliënt door eventueel fout advies schade oploopt kan deze de schade verhalen op uw onderneming.

Reclame

Tom_M
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 17 dec 2010 13:17

Niemand suggesties over de LTD? Ik lees op het internet dat dit dus de voordelen heeft van de bvba (beperkte aansprakelijkheid) maar niet de "nadelen" (zijnde volstarting kapitaal)?

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”