Pagina 1 van 1

Aandelen

Geplaatst: 25 nov 2010 14:56
door MichielVL
Hallo

Wij overwegen een toetreding van een persoon tot onze onderneming dmv het toe-eigenen van aandelen. Bestaan er mogelijkheden om dit contractueel te doen zonder hiervoor de statuten te wijzigen?
Kunnen we de rechten van deze persoon als aandeelhouder beperken? Bijvoorbeeld door slecht een deel van de aandelen te laten gelden als een stem op de algemene vergadering.
Wat zijn de voorwaarden hiervan? Moet deze persoon een bijdrage leveren?

Michiel

Re: Aandelen

Geplaatst: 27 dec 2010 15:59
door xaviervd
MichielVL,

kan je even preciseren welke rechtsvorm het betreft? BVBA? NV?

Voor een BVBA bestaat er in principe steeds een aandelenregister. Daarin staat wie hoeveel aandelen heeft, en de bijbehorende mutaties. het toetreden van een aandeelhouder hoeft dus niet via een statutenwijziging: gewoon aangeven in het aandelenregister, met de handtekeningen van verkoper en koper, en de zaak is rond. In principe gaat zo'n aandelenoverdracht gepaard met een betaling van de tegenwaarde van de overgedragen aandelen.

Ik meen me te herinneren dat in bepaalde rechtsvormen het mogelijk is om bepaalde aandelen te creeren met specifieke rechten (bv. aandelen die wel dividend genereren maar geen stemrecht, of omgekeerd e.d.). Dit moet vanzelfsprekend wel via een statutenwijziging (al dan niet met kaitaalsverhoging) gebeuren, of zelfs een wijziging van de rechtsvorm indien nodig.
Let ook op dat aandeelhouderschap nog andere voordelen biedt dan stemming: in een BVBA is het de gewoonte dat de bestaande aandeelhouders (dus ook deze nieuwe) zeggenschap hebben (bv. via een voorkooprecht) over wat er met de aandelen gebeurt van een aandeelhouder die zijn aandelen verkoopt (of bv. overlijdt). Ik weet niet of je ook dergelijke aspecten van van het aandeelhouderschap kan inperken.

Merk ook op dat aandeelhouderschap niet impliceert dat de betrokkene actief wordt bij het dagelijks beheer. Daarvoor dienen bestuurders en zaakvoerders, waarbij je (vooral bij bestuurders) in de statuten kan aangeven welke bevoegdheden aan wie gegeven worden. Maar daarover ging uw vraag dus niet.

Xavier