Uitstappen bvba met hypotecair krediet na scheiding

henzel
Topic Starter
Berichten: 2

Uitstappen bvba met hypotecair krediet na scheiding

#1 , 19 jul 2014 19:08

Ik ben 50% aandeelhouder van een bvba (managementsvenootschap). In deze bvba zit een woning waarvoor er 2 jaar geleden een hypothecair krediet is aangegaan van 500.000 euro voor een looptijd van 15 jaar. Nu zet mn vriendin een punt achter onze relatie en wil ze dat ik mijn aandelen 'gewoon' afgeef. Ik sta zelf borg met mn loon voor deze lening. We hebben samen ook een dochter van 4 die samen met de mama in dat huis woont. Als ik mn aandelen afgeef moet ik dan ook de helft van het krediet teruggeven of op wat zou ik recht hebben? Aan welke kosten zou ik mij eventueel mogen verwachten?

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15935
Juridisch actief: Nee

#2 , 19 jul 2014 20:40

Eerst en vooral zorgen dat de borg bij de bank opgeheven word, anders zou dit later nog voor problemen kunnen zorgen.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Franciscus
Berichten: 38734

#3 , 20 jul 2014 16:13

U bent eigenaar van 50% van de waarde van de bvba.
U bent ook eigenaar van 50% van de schulden van de bvba.
Een van de schulden is de hypothecaire lening. Zolang deze niet gewijzigd is bij de bank blijft u die betalen.

Raadpleeg een EIGEN deskundige notaris, advocaat, boekhouder.
Mijn vriendin wijst op geen huwelijk dus een van de vormen van samenwonen.
Dat wil ook zeggen dat er via notaris en best daarna via vonnis ook een regeling war co-ouderschap (verblijf) moet geregeld worden . Gezag co-ouderschap hebt u zo wie zo.

Al eens lezen
http://www.belgium.be/nl/familie/koppel ... amenwonen/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.belgium.be/nl/familie/koppel ... eeindigen/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/4 ... 001_AC.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.google.be/search?q=voorlopi ... n&ie=utf-8&" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.elfri.be/dringende-en-voorlo ... =firefox-a" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 22 jul 2014 10:58

Uw aandelen in de bvba behoren tot uw eigen vermogen dat u niet kan ontnomen worden.

“Art.251.Behoudens bijzondere bepalingen in de statuten kunnen de belanghebbenden tegen de weigering van de toelating van een overdracht onder de levenden opkomen voor de bevoegde rechtbank, in kort geding, na behoorlijke dagvaarding van degenen die zich tegen de overdracht verzetten. De bevoegde rechtbank is die van de zetel van de vennootschap.Wordt de weigering willekeurig geoordeeld, dan hebben de vennoten die zich verzet hebben, drie maanden te rekenen van de beschikking, om kopers te vinden voor de prijs en op de voorwaarden bepaald in de statuten. Bij gebreke van statutaire bepalingen en van overeenstemming tussen de belanghebbenden worden prijs en voorwaarden vastgesteld door de bevoegde rechtbank, op verzoek van de meest gerede partij en na behoorlijke dagvaarding van de tegenpartij; indien afbetaling wordt toegestaan, mogen de termijnen niet gespreid worden over meer dan vijf jaar te rekenen van de uitoefening van het optierecht; de gekochte aandelen zijn niet vatbaar voor overdracht zolang de prijs niet volledig betaald is.Indien de koop niet binnen de termijn van drie maanden tot stand is gekomen, kan de overdrager de ontbinding van de vennootschap vorderen, doch hij moet dit recht uitoefenen binnen veertig dagen na het verstrijken van die termijn.”(7 MEI 1999. - WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

henzel
Topic Starter
Berichten: 2

#5 , 23 jul 2014 06:59

Bedankt voor de info. Ik had van de bank ook meer initiatief verwacht maar ik moet blijkbaar wachten tot het einde van het boekjaar om van mn borg af te kunnen zien.

basejumper
Berichten: 4673
Locatie: Diest

#6 , 06 aug 2014 20:18

Henzel,

het is dan ook niet in het belang van de bank om uw borgstelling te schrappen. Zie niet in waarom zij daar actief voor zouden moeten zijn. Hun positie wordt slechter als ze dat toestaan. En waarschijnlijk willen ze eerst de cijfers van het boekjaar evalueren om te bekijken of uw borgstelling nog zinvol is, dan wel dat de vennootschap solvabel en gezond genoeg is. Gegeven de zeer recente lening én het kredietbedrag staat er nog waarschijnlijk 80 % open van het kredietbedrag. Ik denk niet dat de bank hierin zal mee stappen.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”