Pagina 1 van 1

Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 25 nov 2018 14:47
door porschepainter
Ik ben een fotograaf die foto's van sportwagens met hoofdzaak Porsche maak .
Ik druk deze op behangpapier . Het zijn allemaal eigen foto's die ik op behangpapier/doorwraps laat drukken en te koop aanbied op mijn site.
Op sommige foto's zijn Porschelogos en model types te zien . Mag dit of kan ik hier problemen mee krijgen ?
Ik vermeld op mijn facebook pagina en site dat dit geen officiele produkten zijn en dat ik geen band heb met Porsche zelf .
Weet hier iemand meer over of kent iemand hier een persoon die mij hierover duidelijkheid kan geven .
Alvast bedankt voor de reacties
Gunther

Re: Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 26 nov 2018 09:41
door Gebruiker21
Ik vermoed dat je daar problemen mee kan krijgen. Uitiendelijk verkoop je die zaken net omdat er porches op staan, niet? Moest je foto's van pakweg konijntjes laten drukken, zou uw verkoop waarschijnlijk niet zo hoog liggen. Je creëert dus "marktwaarde" door afbeeldingen van porches te gebruiken (zels als het logo er niet zou opstaan, het design van een porche wagen zal op zich ook wel beschermd zijn, vermoed ik).

Ik weet niet exact wat je moet doen om in orde te zijn, maar ik ben er vrij zeker van dat je dit niet zomaar kan / mag, zonder een regeling hierrond te hebben. Het zou een andere zaak zijn, moest je nu foto's verkopen van een parking met allerhande merken wagens / sportwagens op, waaronder een porche. In zo'n geval gaat het om een foto van een parking met sportwagens, niet om een foto van specifiek een porche.

Re: Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 26 nov 2018 13:12
door porschepainter
Denk eerder dat vooral logos beschermd zijn . Je kan ontelbare sites vinden die zelfgemaakte foto's , schilderijen en dergelijke aanbieden van porsche of andere merken . Mij gaat het niet om porsche alleen , doe ook andere merken . Wel meer Porsche. Had het idee dat al ik een foto maak dat dit iets van mij is en dat ik eigen foto mag verkopen . Zal toch eens een specialist moeten raadplegen , want ik wil zeker zijn . Voorlopig heb ik de foto's met logos er maar afgehaald.

Re: Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 26 nov 2018 13:20
door Gebruiker21
De logo's zijn zeker en vast beschermd, maar ik heb een sterk vermoeden dat ook de vormgeving van auto's tot het intellectuele eigendom van de fabrikanten behoort.

Om een voorbeeldje te geven: een bepaalde website dit zich bezig houdt met de Indiana Jones franchise (bespreken van de films, de outfit en items die Indiana Jones gebruikt, etc...), heeft ooit een munt geproduceerd waar de hoed en de zweep van Indiana Jones opstonden. Toen deze munt enkele weken te koop aangeboden werd (dus een munt met enkel de iconische hoed en de zweep op, nergens de vermelding "Indiana Jones"), kreeg de website een brief van de advocaat die LucasFilm in België vertegenwoordigde, met de vraag te stoppen met de verkoop, aangezien de hoed en zweep héél duidelijk naar het personnage van Indiana Jones verwijst, en dit personnage beschermd is.

Dus als dit al kan, vermoed ik dat gewoon de vormgeving / het silhouette van een Porche, dat toch ook vrij iconisch is, wel beschermd zal zijn.

Dus een goed idee om eerst een specialist te raadplegen. Laat ons hier even weten wat die persoon zegt, want ik ben wel benieuwd...

Re: Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 26 nov 2018 13:55
door bosprocureur
Zolang ze een beetje positief uit dit verhaal komen, denk ik niet dat het sportief merk hier veel problemen rond zal maken.

Een BV, expoliticus, verkoopt openlijk eigen schilderijen van een ander sportmerk (italiaans, klinkt als fer..i), vraagt daarvoor een stevige prijs (+ 10.000 €) , en doet maar voort sinds een hele tijd...

Re: Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 26 nov 2018 14:05
door Gebruiker21
Zolang ze een beetje positief uit dit verhaal komen, denk ik niet dat het sportief merk hier veel problemen rond zal maken.
Als dit merk merkt dat er geld aan hen verdient wordt, waar zij niets van opstrijken, vrees ik toch dat zij dit niet zo gaan laten, hoor.

Anyway, TS kan best een specialist raadplegen, denk ik... Dit zou goedkoper kunnen zijn dan eventuele claims achteraf...

Re: Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 26 nov 2018 16:08
door denlowie
Waarom vraag je niet eens de toestemming van porche zelf? ja kan altijd een ja krijgen.
Voor Disney figuren op linnen of klederen te drukken moet men per stuk betalen aan Disney

Re: Eigen foto's verkopen

Geplaatst: 26 nov 2018 16:42
door Gebruiker21
Da's bij de duivel te biechten gaan, natuurlijk. Zelfs al moest dit juridisch gezien mogen, dan nog is de kans groot dat Porche zelf zegt dat het niet mag. Maar de TS kan dit wel eens proberen. Moest hij toch een "ja" krijgen (wat me zéér zou verwonderen), heeft hij meteen toestemming...