verder zetten support klanten na faillisement/overname

erikde
Topic Starter
Berichten: 2

verder zetten support klanten na faillisement/overname

#1 , 28 jul 2007 13:21

Ik heb 17 jaar lang als service engineer bij een software bedijf gewerkt.
Aan aantal jaar geleden is dit bedrijf failliet gegaan.
Verschillende zaken van de failliete inboedel zijn gekocht door een nederlands bedrijf.

Verschillende (ex) klanten hadden geen behoefte om met de firma in zee te gaan die de failliete inboel gekocht heeft en hebben daarom mij gecontacteerd met de vraag of ik support wou verder zetten.
Daar dit mij wel intereseerde heb ik dan een email mailing gedaan naar verschillende ex klanten waarop ik mijn services aanbood.

Echter na het zien van deze mailing heeft het nederlands bedrijf mij een brief geschreven (via hun advocaten) waarin ze mij beschuldigden van diefstal (software sources/adressen) en een schadevergoeding eisten van 20.000 ?. (mijn support bestaat puur het het laten verder werken van de computer systemen, NIET uit het schrijven of herwerken van software).

Ik heb hun gewoon een brief teruggestuurd met de weerlegging van de feiten en er is verder geen gevolg gegeven hieraan.
Deze brief heeft er wel voor gezorgd dat ik deze activiteiten tijdelijk gestaakt heb uit schrik dat ik toch iets verkeerd zou gedaan hebben.

Mijn vragen:
* Als klant support vraagt aan mij (in plaats van overnemer) is dit legaal ?
* Za ja, mag ik een schade vergoeding eisen door het verlies van inkomsten die ik niet heb gehad omdat ik tijdelijk activiteiten had gestopt (wegens schrik). Let wel, dit gaat over 4 jaar geleden.
* Soms krijg ik vraag van ex klanten om 2de hands systemen van andere ex klanten door te verkopen. Hier heb ikechter nog geen gevolg aan gegeven. Maar hoe kan ik weten of ik dit legaal kan doen ?

De overnemer doet niets met de software die zij verworven hebben uit het faillisement en laat dit doodbloeden; Er is nochtans een potentie?le markt en vraag daarom.
Iemand vertelde mij dat software waaraan niet meer ontwikkeld wordt op termijn tot publiek domein behoord. Klopt dit ?

* Hoe kan ik eigelijk weten of zij daadwerkelijk ook de software gekocht hebben ?
Volgens contracten behoorde de software toe aan software huis en er werd dus een gebruiks licentie gekocht. Echter door het failleisement vervalt dit toch vermoed ik daar klanten contract hadden met failliete bedrijf en NIET met overnemer.

Tot wie moet ik mij wenden met dergelijke vragen ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
dieke
Berichten: 1299

#2 , 29 jul 2007 09:23

Hoi

Als niet-jurist kan ik wel alvast antwoorden op je vraag of je recht hebt op schadevergoeding omdat je een tijdje geen inkomsten had uit schrik. Het antwoord is daar: nee. Emotionele beweegredenen zoals die welke u aanhaalt (schrik) zullen niet ver raken in een rechtbank in dit geval.

Als u verder wil achterhalen wat er precies in het overnamecontract is opgenomen, zal u denk ik sowieso een advocaat moeten raadplegen aangezien een particulier persoon niet ver raakt met zulke eis.

Kijk ook eens na wat er in uw werknemerscontract stond. Stond daar specifiek in gestipuleerd dat alle softwareontwikkelingen etc eigendom blijven van het bedrijf? Mijn man is IT'er en ik heb zulke clausules toch al in een paar van zijn contracten zien staan.

erikde
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 29 jul 2007 10:45

Dank u Dieke voor antwoord.
In contracten naar klant stond id dat software eigendom blijft van het bedrijf.
Maar met dat dit bedrijf nu dus failliet is vraag ik mij dus af hoe dit nu juist zit.
Ondanks dat ze de overgenomen (?) klanten min of meer verplichten om hun software onderhoudscontract verder te zetten (wat de meesten ondertussen nu al wel opgezegd hebben) werd er geen verdere ontwikkeling gedaan op dit bestaande pakket.
In mijn eigen contract stond daar niets over in maar ik deed daar ook wel geen software ontwikkeling.

Jammer te horen dat je kan bedreigd worden als individu en je daar niets of weinig kan tegen doen :-(

Daar er meer en meer bedrijven niets meer wensen te maken hebben met dit software huis, komt het opnieuw interesant om een mailing rond te sturen naar deze ex klanten om zo reclame te maken voor de service die ik verleen. (het laten verwerken van hun systemen)
Echter ik ben opnieuw bang dat ze met advocaten en dreigbrieven zullen afkomen. Als ze me daarwerkelijk een proces aandoen vrees ik dat de kosten mij de das zullen omdoen. (hetzij ik natuurlijk zeker ben dat ik niets te vrezen heb)

is dit handelsrecht ? Welke specialisatie van avocaat zou ik nodig hebben om dit uit te pluizen ?

En kost zo iets veel ? Ben nog beginnende kleine zelfstandige en niet echt kapitaalkrachtig. Ik vrees dat zo'n onderzoek toch al wat tijd ( = geld) in beslag neemt.

Dank voor de tips !

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 30 jul 2007 09:45

?Art.16...? 2. De verantwoordelijke voor de verwerking of, in voorkomend geval, zijn vertegenwoordiger in Belgi? moet :...2? ervoor zorgen dat voor de personen die onder zijn gezag handelen, de toegang tot de gegevens en de verwerkingsmogelijkheden, beperkt blijven tot hetgeen die personen nodig hebben voor de uitoefening van hun taken of tot hetgeen noodzakelijk is voor de behoeften van de dienst...?(8 DECEMBER 1992. - Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens).

?Art.550bis...? 3.Hij die zich in een van de gevallen bedoeld in de ?? 1 en 2 bevindt en :1? hetzij de gegevens die worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen door middel van het informaticasysteem op enige manier overneemt...?(Strafwetboek 8 juni 1867).

Uit ?heb ik dan een email mailing gedaan naar verschillende ex klanten waarop ik mijn services aanbood.? leid ik af dat u de gegevens van het informaticasysteem van het software-bedrijf waarbij u gewerkt hebt op enige manier OVERGENOMEN hebt.

Deze overneming blijft een misdrijf ook al beheerde een curator of een overnemer het bedrijf.Een overnemer van het bedrijf treedt in de rechten en verplichtingen van zijn rechtsvoorganger.

?Art.1382.Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.?(Burgerlijk Wetboek).

De overnemer van het bedrijf kan dus van u vergoeding vorderen mits uw fout,zijn schade en het oorzakelijk verband tussen beide te bewijzen.

Een klant van dit bedrijf kan wettelijk support vragen aan u.U kan daaraan foutloos voldoen,tenzij een niet-concurrentiebeding uit uw arbeidsovereenkomst dit zou verbieden.

Software valt onder toepassing van de Auteurswet 30 juni 1994.

?Art.1.? 1. Alleen de auteur van een werk van letterkunde of kunst heeft het recht om het op welke wijze of in welke vorm ook , direct of indirect, tijdelijk of duurzaam, volledig of gedeeltelijk te reproduceren of te laten reproduceren.?(Auteurswet 30 juni 1994)

?een werk? omvat ook het onvoltooide werk.

Zie ook Wet Bescherming Databanken 31 augustus 1998.

Zie zonodig verder :

FLAMEE,M.,PETILLION,F.,Rechtsbescherming van computerprogramma's via het auteursrecht,in X,Tendensen in het bedrijfsrecht,135-192,T.B.B.R. 1992,464-480;

WEHLAU,A.,Software protection under European Community law,Law,Computers & AI 1993,3-19;

BRISON,F.,De houder van het auteursrecht op computerprogrammatuur(noot onder Gent 27 oktober 1993),R.W. 1993-94,926-927.

Raadpleeg voor boeken en tijdschriften www.bib.vlaanderen.be .Via interbibliothecair leenverkeer kan u uit andere bibliotheken lenen of kopie bekomen bij uw POB(=Plaatselijke Openbare Bibliotheek).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Terug naar “Handelspraktijken”