Gedeeltelijke betaling.

MinneD
Topic Starter
Berichten: 4

Gedeeltelijke betaling.

#1 , 26 mar 2013 16:34

Factuur wordt gestuurd op 8 februari 2012. Wij factureerden daarin alles die we op offerte hadden gezet.

Nu op donderdag 21 maart 2012 komt er een mail van de financiele dienst van onze klant binnen met de vraag om een creditnota te sturen.
Dit voor een punt dat op de factuur staat en waar er volgens hen geen akkoord op is.

Dit punt komt van een bijkomende offerte die we tijdens de werkzaamheden gestuurd hebben maar waar we geen reactie op kregen.
Deze offerte was wel essentiaal om onze diensten te kunnen leveren. De klant weet dat ook.
Wij hebben deze diensten ook correct geleverd aangezien ons product wordt gebruikt door de klant.
En er is ook geen betwisting aangetekend op de geleverdre prestaties.

Is het ook zo dat een factuur waar niet tijdig op wordt geportesteerd op zich al een overeenkomst is?

Wat kan/mag ik doen?

Alvast bedankt voor de raad.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
dako
Berichten: 335

#2 , 27 mar 2013 13:44

Zijn de datums (2012) correct, of betreft het 2013?

Wat zeggen jou algemene voorwaarden ivm het protesteren van facturen?

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 28 mar 2013 10:37

“Art.25....Koop en verkoop kan bewezen worden door middel van een aanvaarde factuur, onverminderd de andere bewijsmiddelen die door de wetten op de koophandel zijn toegelaten.”(10 SEPTEMBER 1807. - WETBOEK VAN KOOPHANDEL : BOEK I. _ Koophandel in het algemeen).

‘komt er een mail van de financiele dienst van onze klant’...’Deze offerte was wel essentiaal om onze diensten te kunnen leveren.’

Hieruit leid ik af dat het geen handelskoop betreft,maar wel een handelsaanneming van werken.

Het bewijs van een handelsovereenkomst of het tenietgaan ervan kan in beginsel worden geleverd door alle bewijsmiddelen,vermoedens inbegrepen,Cass. 6 december 1985,R.W. 1985-86,2916;
De in art.25,al.2 neergelegde regel geldt enkel voor de handelskoop. Voor andere handelscontracten,zoals aanneming van werk,kan de rechter uit de aanvaarding van de factuur een feitelijk vermoeden putten en er het bewijs in vinden dat de schuldenaar zijn akkoord heeft gegeven met de in de factuur vermelde verbintenis. Aangezien feitelijke vermoedens krachtens art.1353 B.W. worden overgelaten aan het oordeel en het beleid van de rechter,is een dergelijk vermoeden weerlegbaar,Cass. 24 januari 2008(L./E.B.C.),R.W.2010-11,366,Noot.

Maan uw schuldenaar aangetekend aan uw factuur te betalen binnen een door u daarin te bepalen redelijke termijn. Vanaf dan is hij u schadevergoeding( o.m. interest) verschuldigd.

Geeft hij hieraan geen afdoende en tijdig gevolg maak dan toepassing van : “Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).

Komt geen minnelijke schikking tot stand,dagvaard hem dan voor de rechtbank van koophandel.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Handelspraktijken”