Pagina 1 van 1

Praktische ervaring ondernemingsrechtbank

Geplaatst: 07 dec 2020 07:00
door Thomas_A
Heeft iemand al praktische ervaring met de ondernemingsrechtbank?

Ik heb als zelfstandige in bijberoep na lang aandringen een ingebrekestelling gestuurd naar een andere zelfstandige (geen vennootschap). Gaat om een laattijdige levering, waardoor ik mijn bijberoep eigenlijk niet kan opstarten.

Stel dat ik nog geen antwoord krijg op mijn ingebrekestelling, wat zijn dan de stappen en hoe lang duurt dit? Voor het vredegerecht zou ik in een simpele zaak zonder advocaat durven opdagen, hoe zit dit voor de ondernemingsrechtbank?

Re: Praktische ervaring ondernemingsrechtbank

Geplaatst: 07 dec 2020 09:09
door denlowie
je kan bij de vrederechter niet omdat allebeide zelfstandige zelfstandig bent

je mag rekenen op een 6 tal weken eer dit voor komt je kan dit alleen, maar je moet rekening houden dat de zaak zelf nog een 4 a 6 tal weken, en dan nog gaat duren 2 a 3 maal voor komen.
En niet zeker weten of je gaat winnen, een ondernemer die nog niet geleverd heeft, dit kan wegens overmacht zijn .

Altijd rekening houden dat je kan verliezen, in een rechtbank is het niet omdat u gelijk heeft dat je ook gelijk gaat krijgen van de rechter, en alle zaken zijn anders
.

Re: Praktische ervaring ondernemingsrechtbank

Geplaatst: 07 dec 2020 09:36
door Thomas_A
Bedankt voor het antwoord.

Gaat om levering van een foodtruck die reeds omgebouwd was, waar nog een door mij geleverd toestel ingebouwd moest worden. Door hem geschat op 1 week werk.

Levertermijn in verkoopovereenkomst 4 weken na betaling overeengekomen, intussen 5 maanden overschreden. Hij heeft me maanden geleden foto’s gestuurd van de inbouw, die er mij goed gelukt uitzag. Klaagt nu dat hij afspraak moet vastkrijgen voor de keuring. Voor een garagist moet dit toch dagelijkse kost zijn.

Aangetekende ingebrekestelling verstuurd maar nog geen reactie. Andere suggestie om het vooruit te laten gaan?

Re: Praktische ervaring ondernemingsrechtbank

Geplaatst: 17 dec 2020 19:03
door Ghentian
Als u geen reactie krijgt, zal u de persoon in kwestie moeten dagvaarden. Hiervoor doet u beroep op een gerechtsdeurwaarder.

De zaak zal vervolgens voorkomen op de inleidingszitting. Daar kan, indien niemand komt opdagen, verstek gevorderd worden. Indien wel iemand komt opdagen, wordt er doorgaans een conclusiekalender overeen gekomen en een dag voor wat betreft de pleitzitting. U kan die conclusies uiteraard zelf schrijven en neerleggen bij de rechtbank.

U mag uw zaak ook zelf pleiten, dat is niet verboden.

Na de pleitzitting en binnen de wettelijke termijn volgt dan een vonnis. Indien de tegenpartij dit vonnis niet vrijwillig uitvoert, moet u het vonnis laten betekenen (opnieuw door een gerechtsdeurwaarder). Als de tegenpartij het vonnis niet nakomt, kan u de gerechtsdeurwaarder vragen over te gaan tot gedwongen uitvoering.

Een en ander is natuurlijk kort gesteld, geen rekening houden met expertise, beroep of verzet, etc.