Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Indien u hiernaar op zoek bent, raadpleeg Jureca De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
jphilips
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

bouwen voor ouders op eigen bouwgrond

#1 , 11 maand 1 week geleden (03 jan 2018 16:34)

Hallo iedereen

Mijn vriendin en ik bezitten een stuk grond dat we gaan verkavelen. Hiervan zouden we 1 bouwgrond willen “uitlenen” of ter beschikking stellen aan mijn vader en zijn vriendin zodat zij de kans hebben om dichterbij hun kleinkinderen te komen wonen door daar een huis op te bouwen. Onze notaris raadde ons aan om de woning zelf te bouwen en hen levenslang huurrecht te geven. Via een voorafbetaling van de huur (van bv de eerste 15 jaar) door hen, zouden wij dan de woning kunnen financieren. Mijn vader ziet dit wel zitten, maar zijn vriendin niet omdat ze zelf dan geen eigendom meer heeft en beweert geen enkele zekerheid meer te hebben indien mijn vader komt te overlijden.

Wat is jullie gedacht hierover en zijn er alternatieven? Recht van opstal kwam eerder te sprake, maar naar eigendomsrecht en erfenis toe is dit veel complexer (ik heb nog 1 broer) en dan worden wij niet echt vergoed voor het immobiliseren van onze grond.

EDIT: Of beter, hoe kunnen we de angst bij mijn stiefmoeder wegnemen? Dit voorgestelde constructie lijkt ons alleszins voor voldoende zekerheid te zorgen (zij krijgt ook levenslang huurrecht).

Alvast bedankt voor jullie reactie!

TomVDJ
Berichten: 10512
Juridisch actief: Nee

#2 , 11 maand 1 week geleden (05 jan 2018 14:50)

Opstalrecht is ook tijdelijk. Zonder opstalrecht ben je ook niets, want dan zou de woning op uw grond sowieso uw eigendom worden. Ik denk dat de raad van de notaris de beste is.

Als de vriendin van uw vader dit niet ziet zitten, moeten ze samen een andere oplossing zoeken (zelf een stuk bouwgrond in de buurt zoeken of een woning in de buurt kopen). Maar misschien moet ze eerst eens met jullie notaris gaan praten zodat deze laatste aan haar kan uitleggen dat ze weldgelijke zekerheid heeft daar te kunnen blijven wonen, ook na de dood van uw vader.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Andere”