Onderhouden wegenis

Pater Trappist2
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

Onderhouden wegenis

#1 , 19 mei 2017 11:53

Even de situatie schetsen. In de jaren 50-60 wordt er in de gemeente toegelaten een 16-tal bungalows te bouwen (met bouwvergunning, recreatiezone) . De toegang verloopt via een privaatweg van een privépersoon. 20 jaar later wil deze privépersoon niet langer dat er over zijn wegenis wordt gereden. In samenspraak met deze persoon én het gemeentebestuur wordt er besloten langs een andere zijde een nieuwe toegangsweg aan te leggen door de gemeente. De eigenaars van de bungalows geven in ruil een stuk van hun terrein af om deze weg deels aan te leggen, met de belofte van de gemeente dat zij deze weg zullen onderhouden.
30 jaar later, de gemeente onderhoud de aangelegde weg maar tot op een bepaald punt, niet meer tot aan en/of tussen de bungalows. Bij navraag op het gemeentebestuur botst men steeds op een njet wegens “dat is een privéweg, dat is niet voor ons”. Helaas kan niemand de documenten meer terugvinden waarop deze afspraken werden gemaakt… Bij nazicht op de kadasterplannen staat de wegenis tussen/aan de bungalows wél aangeduid, maar dan wel voor de situatie van de jaren 80(voordat er een stuk grond werd afgegeven voor de wegenis). De nieuwe aangelegde weg van de gemeente staat er zelfs maar deels op. Op de notariële aankoopakte van de bungalows staat wél vermeld dat de wegenis tussen de bungalows “tot in de helft eigendom is van de eigenaar van die bungalow, de andere helft is eigendom van de eigenaar aan de overzijde”.
Conclusie, de weg aangelegd door de gemeente (die niet op de kadasterplannen staat) wordt tot op een bepaald punt jaarlijks onderhouden, de laatste 2-300 meter niet (alhoewel deze op de plannen staat, zij het wel in de “oude” situatie.
Vraag: Mogen wij op eigen kosten deze weg onderhouden? (putten opvullen/verharden), het is volgens hen toch privé weg?! In de notariële akte staat echter wél vermeld dat “wegens natuurlijke karakter” enkel de opritten verhard mogen worden met gruis/steenpuin GEEN klinkers etc…
Een typisch Belgische situatie lijkt ons…is er een oplossing voor te vinden?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 19 mei 2017 15:55

De gemeente komt toch ook niet uw gras afrijden in uw tuin
Als in de akte staat dat iedere aanliggende bewoner eigenaar is van zijn helft van de weg, moet dat dan ook door die bewoners onderhouden worden. Je moet dat niet willen afschuiven op de overheid (en ons allemaal)

Pater Trappist2
Topic Starter
Berichten: 8
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 mei 2017 16:01

Wij willen dit helemaal niet afschuiven op de overheid én iedereen! We willen gewoon zélf de handen uit de mouwen steken, maar dan steekt men het verwijtende vingertje op dat dit niet mag "wegens het natuurlijke omgeving" en dat verharding niet mag. Aan de andere kant zegt men het is privé weg, maar blijkbaar mag je daar dan toch niet altijd doen wat je wil

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 19 mei 2017 16:05

Waarom zou je mogen doen wat je wenst???
Er zijn nu eenmaal voorschriften, het een al wat dommer dan het andere.
Op uw privé terrein mag je toch ook niet doen wat je wil? Waarom zou je dat dan mogen op je privé weg....
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

LeenW
Berichten: 12813

#5 , 19 mei 2017 16:30

Je mag ook niet zomaar bomen kappen in uw eigen tuin, je mag ook geen afval in uw eigen grond steken, niets abnormaals aan de situatie hoor.

Franciscus
Berichten: 38583

#6 , 19 mei 2017 23:35

Er moet toch een beslissing van gemeenteraad zijn gezien gemeente geld heeft gestoken en steekt in de weg?
Eens in de archieven duiken in gemeente anders bij provincie of rijksarchief.

Julienvdk
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#7 , 31 jan 2018 14:30

Indien de gemeente een nieuwe uitweg heeft aangelegd door grondafstand door de eigenaren dit wil zeggen dat deze gronden in haar bezit zijn overgegaan, hierbij hebben zij ook de verplichting deze wegen te onderhouden. Wegen puur in privé bezit (afgebakend met de kenmerken dat het een privé-domein betreft) hier hebben zij geen enkele onderhoudsplicht, echter een privé-weg die voorzieningen heeft van een openbare-weg nutsvoorzieningen o.a water, gas, straatverlichting, naambordjes en gebruikt worden door postbode, vuil ophaling enz... worden aanzien als een privé-weg met openbaar karakter en vallen eveneens onder de onderhoudsplicht van de privé eigenaren toch is de gemeente hier verplicht toezicht te houden op het onderhoud en des gewenst in te grijpen door zelf het onderhoud uit te voeren en kan zij de kosten verhalen op de privé eigenaren (volgens artikel 135 van de nieuwe gemeente wet). Deze wegen kunnen na een gebruik van 30 jaar ook niet meer herroepen worden tot een privé-weg. Of deze wegen niet in de atlas van buurtwegen zijn vermeld heeft geen invloed over de onderhoudsplicht van de privé-eigenaren of gemeente, het zijn hoofdzakelijk het gebruik en de kenmerken die de doorslag geven waar deze wegen onder vallen en door wie zij dienen te worden onderhouden.

Terug naar “Andere”