verhuur appartement met vochtprobleem

jos07
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

verhuur appartement met vochtprobleem

#1 , 22 mar 2017 23:35

Ik verhuur een appartement op de eerste verdieping en heb vochtproblemen in de hall en de naastgelegen keuken. In de hall komt het papier los van de muur en zie je het aan het plafond. In de keuken zie je blazen op het plafond en ik denk dat het bezetsel los aan het komen is. Dit probleem stelt zich reeds sinds september 2016. Ik heb via de blokpolis de brandverzekering verwittigd, de schade werd opgemeten door een onafhankelijk expert en werd nadien reeds gedeeltelijk uitbetaald. Gedeeltelijk, de rest zou betaald worden na de herstellingen in mijn appartement.
Wat blijkt nu? Het vinden van de oorzaak loopt niet van een leien dakje. Op het terras van de bovenbuur ligt nl bankirai wat de lekdetectie onmogelijk maakt.
Aangezien de bankirai tot tegen de muur lag, werd deze grotendeels afgezaagd zodat hij de muur niet meer raakt. Probleem niet opgelost. Nu 21/3/2017 gaat de syndicus, samen met de eigenaar van het bovengelegen appartement het terras onder water zetten om te zien of het in mijn appartement natter wordt. Dus nog natter, met als gevolg nog langere droogtijd
Mijn huidige huurder verlaat het appartement eind augustus, dus ik moet op zoek naar een nieuwe huurder. In het verleden heb ik steeds binnen de 14 dagen een nieuwe huurder gehad.
Ik denk dat het nu moeilijk zal zijn om het appartement verhuurd te krijgen. Ik kan niet opnieuw verven of behangen omdat het vochtgehalte nog meer dan 33% bedraagt.
Mijn vragen: Kan ik op iemand het verlies van huur verhalen?
Welke stappen moet ik ondernemen om de lekdetectie te versnellen? Hoe lang moet ik dit nog aanzien?
Wat kan ik nog doen om het probleem te laten oplossen?
Alvast bedankt voor de info.
Groeten

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 mar 2017 00:26

Zolang de oorzaak niet is vastgelegd, weet je niet wie aansprakelijk is.
Als de schadeveroorzaker gekend is, dan kan je terugvallen op art. 1382 (onrechtmatige daad) of art. 1384, eerste lid (aansprakelijkheid voor gebrekkige zaak) BW. In het tweede geval moet je geen fout aantonen.
De sanctie is integrale schadeloosstelling (dus ook gevolgschade). Je moet ze dan wel kunnen aantonen.
Wat het missen van huurinkomsten betreft, ligt de bewijsvoering al moeilijker: hoe toon je aan dat je in het andere geval had kunnen verhuren? Waarom zijn de huidige huurders weggetrokken? Je kan dan wel in tweede instantie (subsidiair) terugvallen op de rechtsfiguur van het verlies van een kans en op basis daarvan desgevallend een gedeeltelijke compensatie voor verlies aan inkomsten vorderen.

Weet alvast dat de maatschappij van de veroorzaker (als het geen eigen leidingen zijn bv. die een lek veroorzaken) zich niet zondermeer hierbij zal neerleggen. Eventueel kan je in je polis nakijken of je - op kosten van je eigen verzekeraar - recht hebt op het inschakelen van een eigen expert.
Aankondigen dat je schade oploopt door het missen van huurinkomsten, kan wellicht ook andere partijen aansporen om spoed te zetten achter de lekdetectie om de gevolgschade zo beperkt mogelijk te houden.
Is voor de lekdetectie een gespecialiseerde firma ingeschakeld? Onlangs schadegeval op het werk gehad en hier is een lekdetectiefirma ingeschakeld (op kosten van de eigen verzekeraar).
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 23 mar 2017 00:45

Aangezien het een schadegeval is in een appartementsgebouw zal de blokpolis moeten worden ingeschakeld welke normaal gezien het risico waterschade aan het gebouw, inclusief de privatieven, zal dekken (met een vrijstelling). Indien uw schade wordt veroorzaakt door een fout in de waterdichtheid van het gebouw dan zal u de vrijstelling moeten verhalen op de Vereniging van Mede-Eigenaars. Wordt de schade veroorzaakt door een fout in of van een privatief dan dient u voor de vrijstelling de eigenaar ervan aan te spreken.
Normaal gezien moet de syndicus dit regelen.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

Terug naar “Andere”