Nalatige veiligheidscoördinator. Ontbreken postinterventiedossier. Verkoop woning.

Vliegende hollander
Topic Starter
Berichten: 69
Juridisch actief: Nee

Nalatige veiligheidscoördinator. Ontbreken postinterventiedossier. Verkoop woning.

#1 , 25 nov 2016 17:57

In 2004/2005 hebben we een nieuwbouw verricht van een alleenstaande woning in een verkaveling.

De aanstelling van een "veiligheidscoördinator was toen al verplicht.

De veiligheidscoördinator vroeg in een prijsofferte daarvoor 800 euro + btw.

Die man is echter maar één maal op de bouwwerf gekomen. Die heeft ook nooit een postinterventiedossier of verslagen opgemaakt. We beschikken dan ook niet over enig officieel document.

We hebben die man ook nooit betaald of willen betalen en die heeft ons ook nooit betalingsherinneringen gestuurd.

Wat als we onze woning nu willen verkopen ? Kan de notaris een verkoopakte verlijden bij gebrek aan een postinterventiedossier ?

Uiteraard beschikken we wel over alle facturen, foto's van leidingen op CD-rom, btw-bouwaangifte, stedenbouwkundige vergunning, betekening kadastraal inkomen, enz...

Wat staat er ons te doen ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
naicwill
Berichten: 715

#2 , 25 nov 2016 19:02

Het dossier ontbreekt...
Kan de verkoop dan nog wel doorgaan? Strikt genomen blijft de verkoop ook zonder PID geldig. Dek u als vastgoedmakelaar of verkoper dan wel in door uitdrukkelijk in het compromis te vermelden dat “het postinterventiedossier ontbreekt hoewel dit wettelijk verplicht is” .

De koper is daarvan de dupe... Doordat het PID-dossier ontbreekt, kan de koper immers nadien geconfronteerd worden met ernstige problemen en aansprakelijkheden indien hij later nog werken wil laten uitvoeren aan het pand. Let op! De koper eist daarom nogal eens dat er bij de verkoop vermeld wordt dat de verkoper aansprakelijk is indien hij hierdoor nadien in de problemen komt. Een nogal onduidelijke en niet zo comfortabele situatie voor de verkoper dus...

Nog retroactief opmaken? Dat is dan een betere oplossing. Bij de verkoop kan ook afgesproken worden dat het PID nog (voor zover dat mogelijk is) retroactief opgemaakt wordt, bv. op basis van de plannen of door navraag te doen bij de betrokken aannemers.

Tip. Staat de koper daar zelf voor in, dan kan hij de kostprijs, bv. van een veiligheidscoördinator, verhalen op de verkoper. Ook die kostprijs kan dan uitdrukkelijk in het compromis staan.

Lees volledig verhaal op indicator
https://www.google.be/search?q=Enkel+bi ... e&ie=UTF-8
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 25 nov 2016 20:09

Dat post interventiedossier is één grote klucht en bestaat gewoonlijk maar uit een pak copies, die soms dan nog niets met de bouw te maken hebben. Mijn zoon heeft zo een dossier dat zeker voor de helft bestaat uit copies van commerciële folders. Veiligheid coördinatoren zijn gewoon een geldmachine (om u dat afhandig te maken)

Reclame

Terug naar “Andere”