Pagina 1 van 1

2de of tijdelijke domicilie

Geplaatst: 07 mar 2016 18:32
door MaartenDM
Hoi,

Ik zou graag volgende vraag willen stellen :

Op dit moment bezit ik een eigen aangekochte woning (sinds 2014)
Mijn vriendin huurt echter een appartement.

We zijn echter bijna alle dagen bij elkaar. Maar pas binnen een jaar zouden we gaan kijken om samen iets aan te kopen.
Kan ik in afwachting van deze aankoop mijn vriendin domiciliëren op mijn huidig adres, zonder dat haar huurcontract opgezegd wordt?

Waarom stel ik deze vraag?
Ik zou de vriendin graag toestemming geven om met mijn bedrijfswagen te laten rijden. Dit gaat niet als we niet officieel op hetzelfde adres wonen.

Is een oplossing mogelijk?

Bedankt alvast voor jullie advies! :)

Re: 2de of tijdelijke domicilie

Geplaatst: 07 mar 2016 19:08
door LeenW
De domicilie is waar u effectief woont. Dus best nu al gaan samenwonen, ofwel bij u, ofwel bij haar.

Re: 2de of tijdelijke domicilie

Geplaatst: 07 mar 2016 19:42
door sloeberken
Zou wel kunnen problemen geven met haar huurcontract.

Re: 2de of tijdelijke domicilie

Geplaatst: 08 mar 2016 17:44
door artemis
Kan ik in afwachting van deze aankoop mijn vriendin domiciliëren op mijn huidig adres, zonder dat haar huurcontract opgezegd wordt?
Neen, dat gaat niet zomaar.
Zoals LeenW schreef moet uw domicilie zijn waar u effectief woont.
Uw vriendin kan natuurlijk perfect bij u intrekken en dan haar domicilie naar uw adres verplaatsen. Maar haar huidige huurcontract hoofdbewoning verplicht haar ook daar haar domicilie te hebben en te houden, dus het ene kan niet zonder het andere op te zeggen.

Re: 2de of tijdelijke domicilie

Geplaatst: 09 mar 2016 10:03
door Sirkii
Wel uw car policy volledig lezen. Waarschijnlijk staat er in dat uw partner privé verplaatsingen mag uitvoeren met uw bedrijfswagen. Woon-werk verkeer is weliswaar privé gebruik doch echter géén privé verplaatsing. Hou daar desgevallend rekening mee om ondermeer mogelijks aansprakelijkheidsproblemen bij een ongeval te vermijden.

Re: 2de of tijdelijke domicilie

Geplaatst: 09 mar 2016 11:15
door j.demoor
“Artikel 1...§ 3. Deze afdeling is niet langer van toepassing zodra het gehuurde pand niet meer tot hoofdverblijfplaats wordt bestemd.”(20 FEBRUARI 1991. - BURGERLIJK WETBOEK. - BOEK III _ TITEL VIII _ HOOFDSTUK II, Afdeling 2. Regels betreffende de huurovereenkomsten met betrekking tot de hoofdverblijfplaats van de huurder in het bijzonder=Woninghuurwet).

Het gehuurde pand onttrekken aan het toepassingsgebied van de woninghuurwet kan niet zonder akkoord van de verhuurder.

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen. Als de hoofdverblijfplaats overgebracht wordt binnen dezelfde gemeente of naar het buitenland gebeurt de aangifte in de gemeente waar de persoon ingeschreven is...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).