Plaatsing muur te paard

frakz
Topic Starter
Berichten: 3

Plaatsing muur te paard

#1 , 04 nov 2015 14:52

Beste,

Wij zijn momenteel aan het bouwen (halfopen) en hebben onze bouwvergunning midden Juni verkregen (zitten momenteel op zolderhoogte). Wij hebben de gemene muur te paard gebouwd waarbij er een muur op het stuk grond van de buur geplaatst word en een op ons stuk grond met isolatie ertussen.
Op het moment van onze bouwaanvraag was de huidige eigenaar nog niet eigenaar van het perceel grond en we wisten dus niet hoelang het zou duren voor er gebouwd zou worden.

Nu wil de nieuwe buur ook zijn bouwaanvraag starten maar is van mening dat wij geen toestemming hadden om op zijn perceel grond een muur te bouwen en vraagt dat wij de kost van de gevelsteen voor en achteraan ter breedte van de muur die we op zijn perceel geplaatst hebben vergoeden. Mits hij houtskeletbouw heeft gekozen zal hij geen gebruik van de muur die wij plaatsten en zal hij dus ook niet delen in de kost.

Onze architecten spreken elkaar tegen in deze kwestie.

Wat is de wetgeving hier rond?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

frakz
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 04 nov 2015 15:26

Bedankt voor de snelle reactie k.b. - dit artikel geeft echter geen uitsluitsel over de vraag of wij deze tweede muur op hun perceel mochten plaatsen of niet. Wel een van de betere artikels die ik al las, bedankt.

Reclame

k.b.
Berichten: 876

#4 , 04 nov 2015 15:40

Als u bouwde volgens uw bouwvergunning dan is er geen enkel probleem ...

Dat uw buurman nu moet kijken op een "snelbouw" muur omdat u blijkbaar dieper bouwde dan hem is geen probleem voor U ...
Indien hij dit visuele aspect wil verhelpen dient hij de kosten voor het optrekken van een gevelsteen voor deze muur zelf te dragen ...

Indien hij zou opteren om er bvb een klimplant te laten op groeien zal hij eerst deze muur moeten overnemen ...

Persoonlijk ben ik ingenieur en ik begrijp niet hoe uw buur zijn houtskeletbouw dan wel gaat oprichten ... indien hij deze muur niet wenst aan te wenden vermoed ik dat hij toch al vlug een 20-tal centimeter binnenruimte verliest ( want dit veronderstelt dan een oprichting van een "volledige wand" op zijn zijde van de perceelsgrens ...

k.b.

frakz
Topic Starter
Berichten: 3

#5 , 04 nov 2015 16:03

Bedankt, we bouwen inderdaad zoals het plan in de bouwvergunning en hier werden geen bezwaren op ingediend (toenmalige eigenaar werd ook aangetekend verwittigd dat hij het plan kon inkijken op de gemeente). Hij bouwt ook de zelfde diepte als ons dus dit zorgt niet voor problemen. Op zich hadden we niet gerekend op geld van de gemene muur terug te krijgen maar extra kost van de gevelsteen van de buur hadden we geen rekening mee gehouden :).

Hij stuurde de mening van hun architect naar ons, die is samengevat:

"Ze hadden eerst toestemming moeten vragen want de regel is dat ieder zijn muur op zijn eigen stuk grond zet.
In het geval van houtskeletbouw kan je de gemetste muur ook niet gebruiken en je verliest hierdoor 17 centimeter (2 cm isolatie en 15 cm aan muur), hierdoor komt er ook nog eens een meerprijs voor de gevelsteen."

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 06 nov 2015 11:26

“Art.661.Iedere eigenaar van een erf dat paalt aan een muur, heeft ook het recht om die muur geheel of gedeeltelijk gemeen te maken, mits hij aan de eigenaar van de muur de helft vergoedt van zijn waarde ofwel de helft van de waarde van het gedeelte dat hij gemeen wil maken, en de helft van de waarde van de grond waarop de muur gebouwd is.”(Burgerlijk Wetboek).

‘Een smalle strook laten tussen muur en grens om gemeenmaking te verhinderen is rechtsmisbruik‘(Cass. 16 november 1961,Pas. 1962,I,332,R.W. 1962-63,1157)

‘Het recht van de eigenaar van een scheidingsmuur om zijn gebuur te dwingen de mandeligheid te verwerven vergt dat de nabuur zich schuldig maakt aan een bezitsaanmatiging of een feitelijkheid die geldt als bezitsaanmatiging en waartegen de eigenaar zich kan verzetten. Deze inbezitneming moet van die aard zijn dat,indien de inbezitnemer hieraan geen einde maakt,hieruit ondubbelzinnig kan worden afgeleid dat hij de mandeligheid van de muur wil verkrijgen,Cass. 2 juni 1977,Pas. 1977,I,1012,Arr.Cass. 1977,1020,R.W. 1977-78,1611-1618,noot VEREYCKEN,L.,Rec.Gén.Enr.Not. 1977,nr.22.264,Res et Jura Immobilia 1978,nr.5681;

‘De eigenaar van een privatieve scheidingsmuur kan de prijs voor het gemeen maken van die muur vorderen van zijn nabuur,indien en voor zover deze van de muur op zodanige wijze gebruik maakt dat hij zich het medebezit ervan aanmatigt,aldus inbreuk pleegt op het uitsluitende eigendomsrecht en daarmee redelijkerwijze niet kan voortgaan zonder de impliciete wil de muur voor gemeen te houden.De enkele omstandigheid dat de nabuur uit het bestaan van de muur voordeel haalt,houdt geen zodanige bezitsaanmatiging in‘(Cass. 22 juni 1990,R.W. 1990-91,779-780,noot).

U kan echter geen aangrenzende eigendom van uw nabuur in bezit nemen om er op te bouwen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Andere”