verkavelingsvoorschiften tuinafsluiting

bert.willems
Topic Starter
Berichten: 1

verkavelingsvoorschiften tuinafsluiting

#1 , 26 aug 2015 20:52

In de verkavelingsvoorschriften van onze bouwplaats staan de volgende eisen met betrekking tot de aanleg van tuinafsluiting, al dan niet op de perceelsgrens: "Afsluitingen en omheiningen moeten worden uitgevoerd met groenaanplantingen (hagen, draad met klimop en dergelijke)".

We zijn van plan om op een halve meter van de zijdelingse perceelsgrenzen een draadafsluiting te plaatsen. We wensen echter geen klimop te plaatsen wegens onderhoud en persoonlijke voorkeur. In de plaats willen we wel graag een afschermdoek plaatsen om het zicht te verhinderen.

We vragen ons concreet af of een ontevreden aangrenzende buur of de gemeente kunnen eisen om de afschermdoek te verwijderen en klimop te plaatsen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 26 aug 2015 20:57

Ze kunnen dan alleszins eisen dat u een "levende haag" plaatst.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

lucas123
Berichten: 483

#3 , 27 aug 2015 07:28

Zit met hetzelfde geval. Ook verkavelingvoorschriften. Afschermdoek of kunststoflamellen of houten afsluiting mocht niet van de gemeente.
Je kan - ondanks verkavelingsvoorschriften -wel een eenvoudige bouwaanvraag indienen om toelating voor doek te krijgen. Je moet dan het gekende gele papier uithangen en je buren worden ingelicht via een aangetekend schrijven.

Reclame

mjers
Berichten: 1788

#4 , 27 aug 2015 07:59

Tuurlijk kunnen ze dat, het staat namelijk letterlijk in de verkavelingsvoorschriften. Of de gemeente je hiervoor een vergunning zal willen geven betwijfel ik ten sterkste, je kende namelijk de verkavelingsvoorschriften voor je de woning kocht. Om die nu zomaar te veranderen...

Je maakt meer kans om eerst de afsluiting die je wil te plaatsen en daarna een vergunning aan te vragen... Maar is natuurlijk ook af te raden omdat dan het risico bestaat dat je effectief de afsluiting moet afbreken... Anderzijds kan er dan ook gesproken worden dat het verwijderen van uw afsluiting en vervangen door een levende haag rechtsmisbruik is. dwz dat het nadeel dat u hiermee ondervind niet evenredig is als het voordeel dan de gemeente of de buur hiermee kan winnen.

Na 5 jaar is het feit wel verjaard en kan de gemeente niets doen. Enkel als een buur lastig doet kan dit nog gevolgen hebben...

lucas123
Berichten: 483

#5 , 27 aug 2015 14:51

Of de gemeente je hiervoor een vergunning zal willen geven betwijfel ik ten sterkste,
Ik heb dus een bouwaanvraag ingediend voor een houten omheining. Volgens de gemeenteambtenaar is dit normaal geen probleem als de buren niet protesteren tegen de bouwaanvraag...

Terug naar “Andere”