fout door notaris

gast9620
Topic Starter
Berichten: 3

fout door notaris

#1 , 23 mei 2015 11:39

beste,

volgende situatie doet zich voor betreffende een verdeling van eigendommen onder familie.
2 broers kopen een stuk grond bij verdeling binnen de familie over van hun vader, deze grond bestaat uit 3 kadastrale loten (X,Y en Z). in 2011 krijgen wij een eerste ontwerp van de notaris waarin enkel sprake is van lot X en Y. dit wordt rechtgezet en in 2012 laten wij een ontwerp van 2012 met vermelding van X,Y en Z verlijden bij de notaris, dit ontwerp van 2012 wordt voorgelezen met vermelding dus van XYZ, er worden echter tijdens het voorlezen nog enkele opmerking gemaakt en er dienen nog enkele toevoegingen te gebeuren waar mee de notaris op het einde van de voorlezing met de akte naar zijn secretariaat gaat om deze wijzigingen te laten toevoegen, waarna alle aanwezigen de akte met wijzigingen ondertekenen zonder opnieuw volledig te lezen (dit was al gebeurd). anderhalf jaar later constateren wij echter dat ons vader nog steeds de onroerende voorheffing op zijn naam voor grond Z ontvangt. bij controle van de officiële akte blijkt dat inderdaad perceel Z niet is opgenomen in de neergelegde akte.
wij konden hieruit enkel concluderen dat er bij het toevoegen van de wijzigingen door het secretariaat van de notaris een fout gemaakt is (volgens ons hebben zij deze wijzigingen aan de foute akte van 2011 toegevoegd waarin perceel Z niet was opgenomen, menselijke fout is perfect mogelijk). na lang aandringen heeft de notaris toegestemd dat er mss wel een fout is gemaakt bij hen en dat zij deze gaan rechtzetten door een nieuwe akte, ondertussen werkte de medewerker die de wijzigingen genoteerd had daar niet meer. we zijn ondertussen al meer dan 1 jaar verder en na heel wat beleefde beloftes zijn we nu zover dat we bijna een nieuw ontwerp gaan mogen ontvangen.
Mijn vraag nu echter is of iemand weet of dit niet eenvoudiger kan, kan de notaris niet gewoon naar (ik weet niet exact waar) maar een bevoegde instantie gaan waar de aktes worden neergelegd om te zeggen van 'kijk, er is een menselijke vergissing gebeurd, er is een nr vergeten...', kortom de hele situatie uitleggen en een rechtzetting doen. zonder dat wij met de ganse familie opnieuw een hele akte dienen te gaan ondertekenen, want hierbij stel ik mij de vraag welke datum van neerlegging van tel zou zijn indien er bvb met ons vader iets zou gebeuren naar successierechten toe? de eerste akte is ondertussen al 3 jaar verleden. de rechtzetting zal spreken op nu; ik veronderstel dat dit ook hierop gevolgen zal hebben. wij hebben 3 jaar terug wel alle kosten en registraties voor de 3 percelen xyz betaald. de notaris is wel bereid de kosten van de nieuwe akte op zich te nemen, dus dit is het probleem niet.
iemand die ons hier kan adviseren of weet waar ik het correcte advies kan bekomen aangezien het vertrouwen in deze notaris (na een jaar van beloftes) toch wat zoek is?
dank bij voorbaat.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LeenW

#2 , 23 mei 2015 12:03

Ik denk het niet. In principe is er niets misgegaan, in de akte stond X en Y, alle partijen hebben daarvoor akkoord getekend. Zonder akte gaat Z niet van eigenaar veranderen.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#3 , 25 mei 2015 06:31

Valt weinig aan te doen, omwille van de betrouwbaarheid die van een akte moet uitgaan is dat niet een document dat bij wijze van spreken met een telefoongesprek van de notaris en een nota kan worden aangepast. Natuurlijk, indien de notaris zijn fout erkent (is er ook voor verzekerd) en uw vader mocht overlijden binnen de 3 jaar na het verlijden van de nieuwe akte waardoor meer successierechten dienen te worden betaald dan kan u die schade opnieuw verhalen op -de verzekering van- de notaris.

Maar altijd eerst een ontwerp vragen via mail, dan opmerkingen formuleren, nieuwe versie laten doorzenden, opnieuw nalezen...zodat indien enigszins mogelijk op het kantoor enkel een laatste maal dient te worden herlezen en getekend, niets meer gewijzigd. Neem trouwens uw tijd om alles rustig een laatste keer te lezen ter plaatse, u betaalt ervoor.

Er zijn wel meer verstrooide notarisklerken, een eigendom van me dat ik 100% zelf kocht is ondanks mijn uitleg dat mijn echtgenote en ik scheiding van goederen als stelsel hadden en dat ik het 100% in volle eigendom ging verwerven tot 2 keer toe in het ontwerp blijven staan als gezamenlijke aankoop. Heb me op den duur kwaad moeten maken op de bediende (en alles 10 keer gelezen bij ondertekening).
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Reclame

mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 25 mei 2015 09:30

Maar altijd eerst een ontwerp vragen via mail, dan opmerkingen formuleren, nieuwe versie laten doorzenden, opnieuw nalezen...zodat indien enigszins mogelijk op het kantoor enkel een laatste maal dient te worden herlezen en getekend, niets meer gewijzigd. Neem trouwens uw tijd om alles rustig een laatste keer te lezen ter plaatse, u betaalt ervoor.

.
Een waarheid als een koe. Heb honderden aktes getekend in naam van mijn werkgever, zowel verkoop als aankoop.
Sommige notarissen lezen die akte snel door, soms kletsen partijen door elkaar tijdens het voorlezen, zodat aandachtig volgen van de tekst totaal onmogelijk is.
Dus steeds een akte in prélectuur vragen, grondig nalezen, opmerkingen formuleren, en dan er nog eens bij het voorlezen op nazien dat ze werkelijk zijn aangepast. een notariële akte is tenslotte geen streekkrant.

Terug naar “Andere”