verkoop ouderlijke woning, mede-eigenaar voorlopig bewind

ean
Topic Starter
Berichten: 12

verkoop ouderlijke woning, mede-eigenaar voorlopig bewind

#1 , 24 okt 2014 20:19

Situatie:
Moeder in rusthuis opgenomen, woning staat leeg.
Moeder is weduwe, heeft volledig vruchtgebruik van het huis en is voor 1/4e eigenaar. Er zijn 6 (volwassen) kinderen, waarvan 1 kind onder voorlopige bewindvoering staat. Deze 6 kinderen zijn allen mede-eigenaar van het huis.
2 Concrete vragen:
-Wat zijn de mogelijkheden in verband met verkoop van het huis?
Moet het huis persé openbaar verkocht worden omdat 1 van de kinderen onder voorlopige bewindvoering staat ?
Als er een officiële schatting gebeurt waarmee de bewindvoerder (en vrederechter ?) akkoord zijn, kan het dan ook via een makelaar?
-En hoe zit het met de inboedel ? Kunnen we het huis intussen al beginnen opruimen ?
Ik bedoel daarmee : rommel , kleren, versleten dingen wegdoen en overige (nog bruikbare) huisraad voorlopig laten staan?
Of moet er eerst door een notaris een boedelbeschrijving opgemaakt worden ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 5168
Locatie: Diest

#2 , 25 okt 2014 18:46

Bij een voorlopig bewind is de openbare verkoping de regel. uitzonderlijk kan een onderhandse verkoop toegestaan worden door de vrederechter. Wat de inboedel betreft : die behoort doorgaans tot de eigendom van de bewoner, in casu de moeder. Daar hebben de erfgenamen in se weinig mee te zien. Indien vader recent overleed zal er in de aangifte nalatenschap mogelijk een beperkte waarde aan de inboedel gegeven zijn, waarvan normaliter 50 % in erfenis kwam en dus deels ook naar erfgenamen had moeten gegaan zijn. Indien dat echter al heel lang geleden is wordt daar zelden een punt van gemaakt. Advies : maak een afspraak op de griffie van de vrederechtbank en ga het dossier eens bespreken. Is gratis en je krijgt er waardevol advies.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 26 okt 2014 20:24

Griffie zal GEEN advies geven - gezien deze neutraal MOETEN zijn.
U krijgt er wel info en verwijzing naar de eerste lijn gratis zorghttp://balieantwerpen.be/?action=onderdeel&onderdeel=24&titel=Eerstelijns+bijstand" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.advocaat.be/Page.aspx?genericid=74" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

ean
Topic Starter
Berichten: 12

#4 , 29 okt 2014 16:04

Bedankt voor dit advies.
Vader overleed 13 jaar geleden, en toen werd inderdaad een boedelbeschrijving gemaakt.
Onze eerste intentie was om het huis te verhuren via een makelaar, zodat moeder de huurinkomsten kon gebruiken voor betaling van rusthuisfactuur.
Maar bij verhuur is het belangrijk dat het huis in goede staat is. En dat is het niet... Dak moet vernieuwd worden en er is een probleem met opstijgend vocht. Herstelling kost te veel. Bovendien kan/wil niemand van de kinderen de 'verhuring' organiseren en opvolgen. Moeder kan dit niet meer zelf.
Vandaar het idee om te verkopen.
Ik heb bij een immokantoor geïnformeerd, en zij willen langskomen voor schatting en nadien alle eigenaars rond de tafel brengen voor bespreking van het schattingsverslag. Volgens immokantoor kan woning zonder openbare verkoop verkocht worden omdat hun schattingsverslag (obv 'marktwaarde') over het algemeen aanvaard wordt door bewindvoerders/vrederechter... Kan dit kloppen ?
In uw advies lees ik 'uitzonderlijk kan een onderhandse verkoop toegestaan worden door de vrederechter'. Wat kan zo'n uitzondering zijn ?
In afwachting van inwinning van verder professioneel advies, kan het kwaad om ondertussen met het immokantoor al een afspraak te maken ? Of beter niet ?

Terug naar “Andere”