Pagina 1 van 1

huis kopen met partner, niet gehuwd, niet samenwonend

Geplaatst: 18 apr 2014 14:50
door Janboom
Mijn vriendin en ik hebben samen een huis gekocht. Ik heb de helft daarvan cash betaald, mijn vriendin niets, de andere helft hebben we geleend op beide namen. De eigendomsakte staat op beide namen. Mijn vriendin doet de maandelijkse afbetalingen, dat hebben we onderling zo schriftelijk bepaald. Ik woon in het huis, zij niet. Fiscaal trekken we elk 50% af. Wij hebben dus geen enkele familiale band. Ik ben 25 jaar ouder dan zij, en ik heb 2 kinderen uit een vorig huwelijk, alwaar ik geen contact meer mee heb, mijn kinderen weten dus ook niets van de financiele toedracht van de lening, en wij zullen hen dat ook nooit vertellen. Het liefst van al wil ik dat het huis later van mijn vriendin wordt.

Mijn vraag is nu : wat gebeurd er later met het huis, moest ik overlijden? Als mijn vriendin niets vertelt over de ware toedracht, namelijk dat ik praktisch alles betaald heb (ook alle renovatiekosten na de aankoop, nieuwe keuken en zonnepanelen), kunnen mijn kinderen dat pakweg over 10 jaar nog achterhalen? Zal er van uit gegaan worden dat zij recht heeft op de helft van de latere verkoopprijs? ( de lening loopt nog 18 jaren)

Re: huis kopen met partner, niet gehuwd, niet samenwonend

Geplaatst: 20 apr 2014 08:44
door j.demoor
Bij vereffening van uw huis in onverdeeldheid kan u terugbetaling eisen van wat u daarin uit eigen vermogen hebt geïnvesteerd.

Het niet afgeloste deel van de lening blijft u elk voor de helft verschuldigd,maar de uitlener kan zich tegen elk van u beiden keren voor het geheel indien de lening hoofdelijk werd aangegaan,waarna de ene op de andere kan verhalen wat hij meer dan de helft aldus betaalde.

“Art. 745octies.§ 1. De langstlevende wettelijk samenwonende verkrijgt, met welke erfgenamen hij ook tot de nalatenschap komt, het vruchtgebruik van het onroerend goed dat tijdens het samenwonen het gezin tot gemeenschappelijke verblijfplaats diende en van het daarin aanwezige huisraad...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“Art. 913. De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat.”(B.W.)