Erfdienstbaarheid: recht van doorgang

djeezes
Topic Starter
Berichten: 14

Erfdienstbaarheid: recht van doorgang

#1 , 09 apr 2014 22:29

We hebben onlangs een bouwgrond gekocht waarop een erfdienstbaarheid recht van doorgang rust. Het betreft een recht van doorgang langs de zijkant van de bouwgrond van 4 m breed naar de achtergelegen weilanden en landbouwgronden. We hebben aan het kadaster de gegevens van de eigenaars gevraagd omdat we van plan zijn om de doorgang af te sluiten en de eigenaars een sleutel te geven zodat ze nog altijd op hun grond kunnen komen als ze dat willen.
Helemaal achteraan de doorgang (ongeveer 500 meter verder) ligt er ook nog een vijver, met daarop een vervallen barak, totaal vervallen en niet meer in gebruik. Een ideale plek om 'dingen te doen die het daglicht niet mogen zien'.
Ondertussen zijn de bouwwerken gestart en deze week stelden we vast dat er abnormaal veel over de weg van doorgang gereden was.
Vandaag zijn we dan te weten gekomen dat een motorclub er hun clubhuis wil gaan maken en ondertussen begonnen zijn om het daar in te richten. Ik heb onmiddellijk met de eigenaar van de vijver gebeld. Die bevestigde dat hij zijn mondeling akkoord gegeven heeft dat zij dit mogen doen. Er staat wel niets op papier, want dat wil hij dan ook weer niet.

Vanzelfsprekend vinden wij het absoluut niet leuk om maandelijks, wekelijk, mss zelfs dagelijks een aantal zware motoren quasi door onze tuin te zien rijden.

Ook nog vermelden dat het allemaal agrarisch grondgebied is achteraan. Wij vragen ons dan ook af of er uberhaupt al een clublokaal opgericht mag worden, of een activiteit uitgeoefend mag worden.

Daarom volgende vragen:

* Mogen wij de weg (het is geen verharde, enkel een pad) afsluiten met een poort en de sleutel ervan aan de eigenaars van de achterliggende gronden bezorgen?
* Mogen de eigenaars sleutels laten bij maken dan?
* Mogen wij de toegang weigeren aan de leden van de motorclub?
* Stel dat de eigenaar toch een soort van huurcontract zou opstellen met de motorclub, moeten wij dan elk lid doorgang verlenen, of volstaat het om hun 1 sleutel te bezorgen?

Bedankt voor het advies alvast en mochten jullie nog bijkomende inlichtingen wensen, dan geef ik ze graag.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 10 apr 2014 11:28

Die weg mag je afsluiten als je iedere rechtmatige gebruiker een sleutel geeft. Geeft dan een sleutel met kaart, zodat deze niet zomaar kan worden bijgemaakt. (Wel geen sleutel met kaart uit de doe het zelf, want die worden zo wie zo nagemaakt)
Informeer eens bij uw gemeente of die activiteit daar wel mag.
Welke gebruikers zijn volgens uw akte toegelaten, en met welke voertuigen (staat soms in de akte, bvb fiets, kruiwagen, ...)

djeezes
Topic Starter
Berichten: 14

#3 , 10 apr 2014 14:57

Beste mava105,

Bedankt voor uw antwoord. Afsluiten gaan we al zeker doen. De vraag blijft echter wie er dan nog rechtmatige gebruiker is. De eigenaars van de achterliggende gronden zeker, dat is ook geen probleem voor ons. In principe alle andere personen niet.
Wat als -zoals nu blijkbaar gebeurt- de eigenaar van de vijver zijn grond ter beschikking stelt van iemand anders. Momenteel weliswaar alleen maar mondeling, maar stel dat hij bv een huurcontract zou opstellen, moeten wij deze personen dan ook doorlaten of is het enkel de eigenaar die toegang kan hebben?
Nu gaat het om een motorclub, maar hetzelfde zou bv gelden voor een vissersclub, of een wandelclub.
In de akte staat enkel een algemene omschrijving van een recht van doorgang.
De email naar de gemeente is ondertussen ook al vertrokken, want volgens ons mag daar geen enkele activiteit uitgeoefend worden.

Reclame

tira00
Berichten: 929

#4 , 10 apr 2014 22:38

Recht van doorgang is een erfdienstbaarheid die alleen gevestigd kan worden op een perceel, niet op een persoon. Dus een huurder of een gebruiker van dat erf moet je ook doorlaten (=sleutel geven)
Die erfdienstbaarheid dient om "het normaal" onderhoud te kunnen doen aan landbouwgrond.
Maar een clubje oprichten en jou dan meer overlast bezorgen met motors die over de weg rijden, ik denk toch niet dat dit zomaar kan of mag.

Toch ken ik een ander voorbeeld: een perceel landbouwgrond, dat gebruik moest maken van een recht van doorgang, werd verhuurt aan een sparrenkweker. Hij verkocht zijn bomen daar ter plaatse. Al de klanten (veel) reden over de doorgang. Een hoop overlast voor het lijdend erf dus. Rechter heeft het toch goedgekeurd. Het was de man zijn broodwinst.

Neutr-On
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 jul 2017 01:10

ik zit met het volgende probleem:

we hebben een stuk grond geërfd van onze grootouders dat volledig is ingesloten door een grote Jezuietenschool die een poort geplaatst hebben met sleutel.

maar onze familie bestaat uit 6 gezinnen en de Jezuïeten willen ons maar één sleutel bezorgen,
waardoor we steeds bij elkaar moeten aankloppen om de sleutel door te geven,
zij willen geen extra sleutels geven wegens de onverdeeldheid. kan dat zomaar?
hoe is de wetgeving daarover?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#6 , 09 jul 2017 07:24

Kan je zelf geen sleutel doen bij máken
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Andere”