Pagina 1 van 1
vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 25 feb 2014 11:36
door limelight
Stel in het jaar 1956 wordt een erfdienstbaarheid in een akte opgenomen met een uitdoof karakter. Er staat een clausule in die bepaalt dat de erfdienstbaarheid enkel geldig blijft zolang persoon X er woont. Nu, jaren later woont die persoon daar niet meer, maar zijn de buren de grond blijven gebruiken. Is deze erfdienstbaarheid hierdoor permantent geworden? Of kan deze toch stopgezet worden? Ik vermoed afhankelijk van het aantal jaren dat de nieuwe buren de grond gebruiken?
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 25 feb 2014 11:41
door Franciscus
http://www.landmeters-experten.be/doc%2 ... arheid.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Zal inderdaad van periode afhangen. Wanneer is persoon X overleden?
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 25 feb 2014 12:05
door scorpioen
Sommige erfdienstbaarheden kunnen door verjaring verkregen worden, andere niet.
Gaat het om een recht van overgang?
Dat kan niet door verjaring verkregen worden.
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 25 feb 2014 13:22
door limelight
inderdaad recht van overgang. Maar, aan het gebouw van de buren is ook een soort put gemetst met een deksel op. Indien dit over een waterput gaat die onder hun grond zit, veranderd dat zaak? Of als het gewoon een luik naar hun kelder is?
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 25 feb 2014 14:26
door scorpioen
De put staat op het perceel van de buren?
Dat heeft dan toch niets met de erfdienstbaarheid over uw erf te maken.
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 25 feb 2014 15:32
door limelight
De zijgevel van het gebouw van de buren staat op de scheiding, en die gevel heeft op de gelijksvloers een kleine uitstulping met een deksel op. Ik ben (nog) geen eigenaar, dus ken de precieze functie niet.
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 26 feb 2014 15:59
door limelight
ondertussen van notaris vernomen dat we de erfdienstbaarheid waarschijnlijk wel zouden moeten toestaan omdat er in de tuin van de buur een loods of garage staat. Die zou na afsluiten niet meer bereikbaar zijn met een wagen.
Maar... op die manier kan iedereen toch gewoon een garage aan zijn woning bouwen achteraan, en dan uitweg eisen via de grond van de buur.
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 27 feb 2014 08:36
door j.demoor
“Art.686.Eigenaars mogen op hun eigendommen of ten voordele van hun eigendommen zodanige erfdienstbaarheden vestigen als zij goedvinden, mits echter de gevestigde dienstbaarheden noch aan een persoon, noch ten voordele van een persoon, maar slechts aan een erf en ten behoeve van een erf worden opgelegd, en mits deze dienstbaarheden overigens niet met de openbare orde strijdig zijn. Gebruik en omvang van de aldus gevestigde erfdienstbaarheden worden geregeld door de titel die deze vestigt; bij gebreke van een titel, door de hierna volgende bepalingen.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
‘Er staat een clausule in die bepaalt dat de erfdienstbaarheid enkel geldig blijft zolang persoon X er woont.’
Dit beding bepaalt enkel de duur van de erfdienstbaarheid.
“Art.688...Niet voortdurende erfdienstbaarheden zijn die welke om te worden uitgeoefend telkens een daad van de mens vereisen:zodanige zijn het recht van overgang...Art.690.Voortdurende zichtbare erfdienstbaarheden worden verkregen door een titel of door dertigjarig bezit.”(B.W.).
Recht van overgang kan dus niet verkregen worden door dertigjarig bezit.
Re: vraag ivm erfdienstbaarheid
Geplaatst: 27 feb 2014 13:21
door limelight
Bedankt voor het antwoord. Maar ik ben er nog niet helemaal uit of dit nu positief of negatief zal zijn voor ons.
Dus, in de jaren 50 werd een overgang toegestaan, beperkt in de tijd. Nu heeft de buur een procedure gestart om die te bestendigen. Waarschijnlijk met als argument dat er een loods in de tuin staat, en dat die niet meer met de wagen bereikbaar is indien de overgang niet wordt toegestaan. Ze zou wel te voet bereikbaar zijn, maar niet meer met een voertuig.
Ik dacht eerst dat ze als argumentatie dus de 30 jaar regel gingen inroepen, maar dat zou dus al niet kunnen. Ik vermoed dus eerder dat de loods/garage als argumentatie zal gebruikt worden.