Volgens mij kloppen uit vorige reacties niet alle beweringen:
Een beek kan zowel privatief als openbaar zijn. In beide gevallen (privatieve eigenaar of gemeente eigenaar) is het niet per sé deze rechtspersoon die verantwoordelijk is. Vaak wordt er jaarlijks een extra belasting betaald aan een polder of een watering. Zij zijn bevoegd voor het vlot wegstromen van water. Waar is de beek gelegen? Indien er geen poldering / watering bevoegd is, zal het wellicht met de gemeente overeen te komen zijn. Indien eigendom van een ander persoon en er is geen watering bevoegd, bel vriendelijk doch kordaat deze persoon, en stuur hem een aangetekende brief met de eis de beek te ledigen.
Oja, buren moeten ALTIJD water ontvangen van elkaar en dit niet trachten tegen te gaan. Als buren bv. hun grond ophogen moeten ze hier in principe een vergunning voor aanvragen waarna jij verzet kan aantekenen
Beste,
Gelieve dergelijke beweren altijd te staven met rechtspraak of wetsartikels.
Er staat namelijk heel wat foutieve info tussen. Mensen komen hier uitleg vragen en baseren hun toekomstige handelingen op de raad die hier gegeven wordt. Gelieve dus niet zomaar klakkeloos te antwoorden.
Om verwarring te vermijden:
In de situatie van TS heeft hij een erfdienstbaarheid op die beek. Diegene die zich op de erfdienstbaarheid beroept is verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.
"
Art. 697. Hij aan wie erfdienstbaarheid verschuldigd is, heeft het recht alle werken uit te voeren die nodig zijn voor het gebruik en het behoud van die erfdienstbaarheid.
Art. 698. Deze werken komen te zijnen koste, en niet ten koste van de eigenaar van het dienstbare erf, tenzij de titel van vestiging van de erfdienstbaarheid het tegendeel bepaalt.
"
Buren moeten inderdaad het water van elkaar ontvangen. Echter vergeet u wel een heel belangrijk detail. Deze wet geld enkel als de natuurlijke waterloop tussen de erven niet aangepast is.
De buren van TS hebben hun grond verhoogd en dus de natuurlijke waterloop aangepast. Vanaf dat moment moeten zij zelf voor afwatering zorgen, zodat het water niet van hun erf in de tuin van TS terecht komt.
Art. 640 van het Burgerlijk Wetboek schrijft voor: lager gelegen erven zijn jegens de hoger liggende gehouden het water te ontvangen dat daarvan buiten ’s mensen toedoen natuurlijk afloopt. In dit geval is het juist door toedoen van die buur (ophogen grond) dat er wateroverlast is. Die buren moeten dit probleem dus oplossen en afvoer voorzien.