Pagina 1 van 1

Aankoop woning waar een voogd moet aangesteld worden

Geplaatst: 28 jun 2013 09:49
door Lexike
Hallo,

Ik heb eind april een compromis getekend voor een woning aangekocht via een makelaar.
Mijn lening is in orde en deze goedkeuring is doorgestuurd naar de notaris half mei. Ik heb ook al een voorschot van 10% betaald.
Begin juni heeft mijn notaris (we werken met 2 verschillende notarissen) mij laten weten dat de verkoop niet kan doorgaan op 9 juli aangezien er nog een voogdij moet geregeld worden via het vredegerecht, nu blijkt ook dat er een voorkooprecht is op deze woning van Natuur en Bos...

De zonen van een dementerende moeder (die al een 2-3tal jaar in het rusthuis verblijft) willen het huis verkopen dat eigendom is van de moeder. Eén van de zonen is al voogd over de moeder om haar rekeningen te beheren.
Nu moet het dossier naar de vrederechter en dit zou een drietal weken duren heeft men mij gezegd.
Nu heb ik wat opzoekingswerk verricht en blijkbaar is de gangbare praktijk dat dit huis dan openbaar moet verkocht moet worden en dat een onderhandse verkoop niet zomaar wordt toegestaan?
Het dossier kan ook maar pas aan Natuur en Bos aangeboden worden wanneer de zaak met de vrederechter rond is, Natuur en Bos heeft dan blijkbaar 2 maanden de tijd om hier op te reageren.
Met als resultaat dat de voorwaarden van mijn lening vervallen zullen zijn en dat ik een verlenging van mijn voorwaarden moet vragen aan de bank... En dat ik dus een 2-3 tal maanden langer zal moeten huren...

Nu mijn vragen:

1 Wat als dit huis openbaar moet verkocht worden? Of als de vrederechter geen goedkeuring geeft voor de verkoop? Kan ik dan aanspraak maken op een schadevergoeding (want dit huis stond al een jaar te koop, dus hadden de verkopers dit niet moeten regelen VOOR dit huis op de markt kwam?) Er staat in de akte dat er een schadevergoeding van 10% verschuldigd is indien één van de partijen verzaakt aan de ver-(aan)koop.

2 Wat als Natuur en Bos beslist van dit aan te kopen? Dan heb ik waarschijnlijk geen zeggenschap aangezien de verkopers blijkbaar niet hoefden te weten dat er een voorkooprecht van toepassing was op deze woning?

3 Wat als mijn bank de voorwaarden van mijn lening weigert te verlengen en mijn lening met bijvoorbeeld 150 euro per maand duurder wordt? Kan men mij dan verplichten om deze lening aan te gaan (want volgens de bank verdien ik genoeg om nog meer te kunnen lenen)? Ikzelf wil niet meer betalen aangezien ik dan volgens mijn eigen normen teveel betaal.

4 Is het correct dat de vrederechter niet zomaar een onderhandse verkoop toestaat en dat dit openbaar moet gebeuren?

Bedankt voor de eventuele antwoorden op mijn vragen :)

Re: Aankoop woning waar een voogd moet aangesteld worden

Geplaatst: 28 jun 2013 09:57
door Turaki
1) Enkel als het voorkooprecht niet is opgenomen in de compromis. Meestal staat dit er wel in als opschortende voorwaarde.

3) Heeft u een opschortende voorwaarde opgenomen in uw bod (of staat dit in de compromis) over het verkrijgen van een lening? Had uw bod een eindtermijn?

Re: Aankoop woning waar een voogd moet aangesteld worden

Geplaatst: 28 jun 2013 10:52
door Lexike
Over het voorkooprecht staat er wel een opschortende voorwaarde in, maar niet over de voogdij kwesties.

Ja ik had een opschortende voorwaarde voor de lening in de compromis staan, maar mijn lening is in orde ondertussen. Euhm, mijn bod een eindtermijn? Niet dat ik weet, ik heb een bod gedaan, is aanvaard door de verkopers en er is een compromis opgemaakt.

Re: Aankoop woning waar een voogd moet aangesteld worden

Geplaatst: 28 jun 2013 11:44
door MarkiZN
Ik veronderstel dat één van de zoons door de vrederechter als voorlopige bewindvoerder is aangeduid. De woning kan in dit geval wel degelijk onderhands verkocht worden als de vrederechter zich daarmee akkoord verklaart omdat hij dit in het belang van beschermde persoon acht ( gezien ze al 3 jaar in een bejaardentehuis verblijft zal dit wellicht geen probleem geven). De vrederechter moet zich uiteraard ook akkoord verklaren over de verkoop zelf. Ik weet niet in welke mate je recht hebt op een schadevergoeding als de vrederechter zich niet akkoord verklaart met een onderhandse verkoop of de prijs die jij geboden hebt. Waarschijnlijk had het compromis ook al door de vrederechter dienen goedgekeurd geweest te zijn dus de vraag is, wat is zo'n compromis waard.
Wat het voorkooprecht betreft, dat is de Vlaamse Landmaatschappij die dat kan aankopen. Bij een openbare verkoop dienen ze aanwezig te zijn, bij onderhandse verkoop heeft men 60 dagen tijd na kennisgeving ( zie tekst hieronder). Als het je eerste en enige woning is die je zou kopen, moet het voorkooprecht niet aangeboden worden

http://www.vlm.be/algemeen/diensten/Vla ... ncode.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;