Verschil tussen vruchtgebruik en gebruik ter bede

krisc
Topic Starter
Berichten: 2

Verschil tussen vruchtgebruik en gebruik ter bede

#1 , 28 mar 2007 16:03

Weet er iemand het verschil in de rechtspraak tussen vruchtgebruik en gebruik ter bede. Drie jaar terug werden we onteigend (gebouwen + weide) We mochten nog 2 jaar het goed gebruiken ter bede. Intussen hebben we een een oud huis gekocht (gebouwd in 1903). Vorig jaar zijn we begonnen met grondige renovatiewerken. Voor het bekomen van de vlaamse renovatiepremie mag je in de periode van 3 jaar voor de aanvraagdatum geen andere woning in eigendom of vruchtgebruik hebben gehad.... valt "gebruik ter bede" hier bij? :(

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Heye
Berichten: 468

#2 , 28 mar 2007 16:24

Hallo,

Een aantal eigenaars van kleinere landbouwgronden willen het volledige beschikkingsrecht over hun gronden houden zonder inperking van hun rechten door een pachter met wettelijk beschermde pachtrechten. De gronden worden dan "gratis" of "ter bede" aan een gebruiker ter beschikking gesteld.

Wat houd dat in:

Een geschreven overeenkomst waarin het gratis gebruik wordt toegestaan van een landbouwperceel geeft geen aanleiding geven tot een pachtovereenkomst
zolang er niet betaald werd.

Aan de gebruiker wordt dan een recht verleend in de bewoordingen ?De gebruiker mag de omschreven percelen gratis onderhouden door het gebruik
ervan, doch dit zonder titel noch recht, waarbij deze toelating ten alle tijde opzegbaar is?.

Definitie vruchtgebruik:

HOOFDSTUK I. - VRUCHTGEBRUIK.
Art. 578. Vruchtgebruik is het recht om van een zaak waarvan een ander de eigendom heeft, het genot te hebben, zoals de eigenaar zelf, maar onder verplichting om de zaak zelf in stand te houden.
Art. 579. Vruchtgebruik wordt gevestigd door de wet of door de wil van de mens.
Art. 580. Vruchtgebruik kan worden gevestigd, of zuiver en eenvoudig, of voor een bepaalde tijd, of onder een voorwaarde.
Art. 581. Het kan worden gevestigd op alle soorten van roerende of onroerende goederen.

Gebruik te bede is dus TOTAAL iets anders dan het vruchtgebruik.

Met vriendelijke groeten
Heye Andy

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 30 mar 2007 12:41

?Art.2228.Bezit is het houden of het genieten van een zaak die wij in onze macht hebben of vaneen recht dat wij uitoefenen, hetzij in persoon, hetzij door een ander die in onze naam de zaak in zijn macht heeft of het recht uitoefent.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Precaire bezetting of bezetting ter bede betreft diegenen die het bezit hebben van een zaak om er het gebruik en het genot van te hebben,op grond van een overeenkomst die op ieder ogenblik opzegbaar is en evenmin werd afgesloten voor een bepaalde tijd.

Zie ook Cass. 17 maart 1972,R.W. 1971-72,1777 en KOKELENBERG,J.,Precaire bezetting:versoepeling of ondermijning van de handelshurwet? R.W. 1970-71,1593.

?Art.617.Vruchtgebruik eindigt :Door de dood van de vruchtgebruiker;Door het verstrijken van de tijd waarvoor het is verleend;...?(B.W.).

?Bezetting ter bede? is dus geen ?vruchtgebruik?.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Andere”