rechten en 'onrechten' bij bezetting ter bede

jvcanegh
Topic Starter
Berichten: 1
Locatie: Kortrijk

rechten en 'onrechten' bij bezetting ter bede

#1 , 21 jan 2007 18:50

Beste,

Momenteel zitten mijn vriendin en ik in een situatie waarbij we een bezetting ter bede ondergaan.

Wij zijn een ongehuwd koppel. Ik heb een huis verkocht (datum van compromis : 02/11), en wij hebben samen een huis gekocht (datum van compromis 31/08). Beide compromissen werden vooropgesteld dat het schrijven en daarmee de betaling zou geschieden op 4 maand na compromisdatum. Het verkochte huis staat op mijn persoonlijke naam, en het gekochte staat op ons beider namen.
Het probleem zit hem nl hier : de periode waarin wij ons nu bevinden is de volgende: het voorschot (10 procent) van de aankoop is gebeurd bij de compromis (31/08), maar de rest kan pas betaald worden als mijn huis wordt verkocht. Tot zolang (maximum tot 2/3 e.k.) betalen wij 250 euro per week bezetting ter bede. (Wij hadden nog gevraagd 2500 euro te betalen die dan zou dienen als afbetaling, daar wij toch 50000 euro zelf betalen - zonder lening, maar dat werd geweigerd door de eigenaar).

Dus tot het schrijven van zowel de aankoop als de verkoop, zitten wij onder 'bezetting ter bede'.

Het probleem werd nu iets complexer daar dit weekend een waterleiding gesprongen is. De hamvraag is : wiens verzekering dekt in dit geval ? Die van de huidige eigenaar (waarbij wij onderhevig zijn aan de bezetting ter bede)? Of zullen deze kosten op ons verhaald worden ? De schatting voor de verzekering bij eigendom is gebeurd, maar verder nog niets.

Let wel ! Noch de verkoop, noch de aankoop zijn door de notaris 'geschreven'.

Johan.
J.Vancaneghem

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 21 jan 2007 19:52

Waarom heeft u geen tijdelijk recht van bewoning bedongen bij de verkoop van uw huis? Nu zit u alle dagen op de wip (kenmerkend voor een bezetting ter bede is dat de eigenaar u ten allen tijde een opzeg kan geven van uw recht).

In uw compromissen mocht u schrijven wat u wou over de betaling van de registratierechten: die moeten binnen de 4 maand na het compromis betaald zijn; notari?le akte of niet.

De notari?le akte kan gerust later komen: die is er alleen maar om de werking van het contract te verbreden van de partijen naar de rest van de wereld.

Als de betaling van de prijs aan u (van uw verkocht huis) om ??n of andere reden niet doorgaat, heeft u problemen want u zal uw prijs (van het gekochte huis) moeten betalen...

De waterleiding bevindt zich in het verkochte huis. Let wel: uw huis is verkocht, of er nu een notari?le akte volgt of niet. U spreekt over verzekering. Welke schade is er? Aan wat? Wiens eigendom?

De eigenaar staat in voor zijn gebouw. Als zijn waterleiding springt, is hij aansprakelijk voor de schade die hij toebrengt aan uw goederen.

Niets zegt dat hij verzekerd is voor zijn aansprakelijkheid. Ik denk wel dat uw brandverzekering (ja, brand) nog zal tussenkomen; voor zover uw inboedel verzekerd is, zelfs meerdere maanden na verkoop van uw huis. Contacteer uw makelaar zo snel mogelijk en doe een soort aangifte, al is het per fax.

(En laat uw compromissen in de toekomst opstellen bij een notaris: het is gratis en er zit nog een overlijdensverzekering bij ook.)

dieke
Berichten: 1299

#3 , 21 jan 2007 19:54

Beste Johan,

Komt een overbruggingskrediet voor u dan niet goedkoper uit dan die vergoeding die je nu moet betalen voor elke dag dat je te laat met je geld over de brug komt?

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 23 jan 2007 15:42

In geval van huurovereenkomst geldt:?Art.1754.Herstellingen ten laste van de huurder, of GERINGE herstellingen tot onderhoud, waartoe, behoudens andersluidend beding, de huurder gehouden is, zijn die welke door het plaatselijk gebruik als zodanig beschouwd worden en, ONDER ANDERE, de herstellingen...Art.1755.Geen van de herstellingen die geacht worden herstellingen ten laste van de huurder te zijn, komt voor rekening van de huurder, wanneer alleen ouderdom of overmacht daartoe aanleiding hebben gegeven.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Wat geldt inzake huur,geldt a fortiori inzake ?bezetting ter bede?,zodat de herstelling van de gesprongen waterleiding op het eerste gezicht een eigenaarsherstelling is.

?Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is?(Burgerlijk Wetboek).

De overeenkomst kan echter de eigendomsovergang verdagen tot bij de betaling.Onderzoek daartoe zorgvuldig uw ?compromis?.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk ?Juridische aard? op het
driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Terug naar “Andere”