Pagina 1 van 1

Hele jaar door in recreatiewoning verblijven?

Geplaatst: 21 dec 2006 19:57
door Lotje2
Als je zowel een woning bezit waarop je domicilie staat, als een recreatieverblijf, is er dan wettelijk gezien een beperking op de tijd die je doorbrengt in je vakantiewoning? Of mag je ook, als je wil, het hele jaar door in de recreatiewoning verblijven, en bijna niet op je domicilie adres? Wat zijn de wettelijke bepalingen?

Geplaatst: 01 feb 2007 02:06
door Lotje2
Weet hier echt niemand een antwoord op? U kan de discussie hierover ook volgen op:

http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=9898

Re: Hele jaar door in recreatiewoning verblijven?

Geplaatst: 01 feb 2007 21:18
door wolf2
Je bezit een woning en een recreatieverblijf... Wat is een recreatieverblijf? Het is een gebouw dat is opgericht in een daartoe bestemde zone zoals die is aangeduid op een gewestplan; en dit sindsdien dat gewestplan van toepassing is. Als je dus een huis bezit dat gebouwd in 1950 (uiteraard zonder bouwvergunning want de wet op de stedebouw 1962 bestond nog niet), en in bvb. 1976 kleurt men je tuin + huis oranje in op het gewestplan, dan ben je niet eigenaar van een recreatieverblijf maar van een als vergund beschouwde woning, waar permanent gewoond mag worden voor zover er permanente bewoning was voor 1976.

Een recreatieverblijf is dus een gebowu dat is vergund als recretaieveblijf.

Er bestaan recreatiezones waar je permanent mag wonen en er zijn er waar dat niet mag.

Er bestaat geen wettelijke norm om te weten die zegt hoeveel dagen je ergens moet verblijven om een domicilie te zijn.

Domicilie is de plaats waar je jezelf ten opzichte van de rest van de maatschappij manifesteert als : Hier woon ik! Het is de plaats waar het voornaamste centrum van je belangen ligt, en belangen zijn je familiale belangen, je financi?le belangen, je sociaal leven, enz.

Waar wil je dat anderen u vinden als ze u zoeken? Dat is uw domicilie. Als je eigenaar bent van 2 gebouwen, dan kan je in praktijk nayuurlijk kiezen waar je jezelf als dusdanig manifesteert. Het zal natuurlijk niet kunnen dat je waterfactuur in je domicilie, zoals je dat hebt aangegeven bij de bevolkingsdienst, NUL is en je waterfactuur in je 2de verblijf 100% is.
Je kan maar ??n domicilie hebben, dus het andere is sowieso een 2de verblijf.

Als er dus een ambtenaar of agent kan vaststellen dat je nooit op je domicilie bent of er slaapt of er eet of er je gras afrijdt, dan kan hij vragen dat je inschrijving in het bevolkingsregister wordt herbekeken.