Pagina 1 van 1

Vergunningsplichtig al dan niet ?

Geplaatst: 03 apr 2011 20:13
door Kevorkian
Wanneer men een café met woning/appartement erboven koopt mag men dan deze woonst dan ombouwen tot vergaderzalen zonder een bouwvergunning?
Dient men ook een vergunning voor bestemmingswijziging aan te vragen?

Re: Vergunningsplichtig al dan niet ?

Geplaatst: 03 apr 2011 20:36
door mava105
Ja, dit is een betemmingswijziging die u dient aan te vragen, en neen, je mag dat niet verbouwen zonder een bouwtoelating. Brandweer zal komen kijken of er voldoende nooduitgangen zijn, blusmiddellen aanwezig zijn, of alles brandvrij is, eventuele valse zolderingen en muren een voldoende stabiliteit hebben bij brand, of er brandvrije muren en gordijnen aanwezig zijn, of de elektrische installatie gekeurd is enz, enz, enz...

Re: Vergunningsplichtig al dan niet ?

Geplaatst: 04 apr 2011 15:45
door Jan S
Art. 2 'Besluit van de Vlaamse Regering van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen' bepaalt het volgende:

'§ 1. Een stedenbouwkundige vergunning is nodig als een van de hierna vermelde hoofdfuncties van een onroerend bebouwd goed geheel of gedeeltelijk wordt gewijzigd in een andere hierna vermelde hoofdfunctie. Worden als hoofdfunctie beschouwd:

1° wonen;
2° verblijfsrecreatie;
3° dagrecreatie;
4° landbouw in de ruime zin;
5° handel, horeca, kantoorfunctie en diensten;
6° industrie en ambacht.

[...]'

Dit zal ongetwijfeld vallen onder een aanvraag met 'eenvoudige dossiersamentstelling'. Het formulier en meer uitleg vindt u hier: http://www.ruimtelijkeordening.be/Defau ... abid=13826

Re: Vergunningsplichtig al dan niet ?

Geplaatst: 04 apr 2011 20:34
door Franciscus
..... vergaderzalen ..... dan moet er ook voldoende parkeerruimte zijn...

Re: Vergunningsplichtig al dan niet ?

Geplaatst: 05 apr 2011 08:35
door Jan S
Inderdaad rekening mee houden. Veel gemeenten hebben een gemeentelijk parkeerreglement waarin ze bij ontbrekende parkeerplaatsen een -vorm van- belasting heffen! Ik ken een gemeente waarin dit 10.000 euro per jaar bedraagt wanneer er één of meerdere parkeerplaatsen te kort zijn.