nalatige gemeente

3399AAaa
Topic Starter
Berichten: 818

nalatige gemeente

#1 , 06 jun 2006 20:25

Onze buurman heeft een bouwvergunning aangevraagd voor een varkensstal (vetvarkens) van 1000 varkens. Hij heeft reeds een oude stal staan die niet meer met de huidige normen conform is. (wij wonen allen in landbouwgebied)

De gemeente heeft zijn bouwvergunning reeds goedgekeurd, maar wij tekenden bezwaar aan omdat die stallen op 25 meter van onze slaapkamer komen en wij vrezen overdreven geluids- en geurhinder. De gemeente heeft op onze bezwaren niet geantwoord, ook niet in haar motivering voor de bouwvergunning. De milieuvergunning is nog niet in orde, maar volgens de gemeente is dat slechts een kwestie van tijd.

Wij kregen bij inzage in het bouwdossier bij de gemeente foute info. Later heb ik aangetekend nog eens aan de gemeente gevraagd om ons de juiste wettelijke voorschriften te versturen en ons hun standpunt te geven in dit dossier. Zij hebben niet geantwoord.

Wat is dan het nut van een bezwaarschrift? Kunnen wij nog iets doen voordat ze beginnen te bouwen? Hebben wij geen rechten? Heeft de gemeente geen enkele plicht om ons te informeren of rekening te houden met bv. evenwicht der erven, enzovoort? Blovendien is - denk ik - geurhinder moeilijk te meten.

Wij kunnen wel leven met een gebouw dat verderweg zou staan, maar de eigenaar wil het daar en nergens anders, want anders heeft hij er zelf last van, zegt hij ironisch genoeg.... :cry:

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 07 jun 2006 00:54

Art.17.? 2. De schorsing van de tenuitvoerlegging kan alleen worden bevolen als ernstige middelen worden aangevoerd die de vernietiging van de aangevochten akte of het aangevochten reglement kunnen verantwoorden en op voorwaarde dat de onmiddellijke tenuitvoerlegging van de akte of het reglement een moeilijk te herstellen ernstig nadeel kan berokkenen...? 4ter. Ten aanzien van de verzoekende partij geldt een vermoeden van afstand van geding wanneer de verzoekende partij, nadat de vordering tot schorsing van een akte of een reglement afgewezen is, geen verzoek tot voortzetting van de rechtspleging indient binnen een termijn van dertig dagen die ingaat met de kennisgeving van het arrest.(R.v.St.-Wet 12 januari 1973).

Met betrekking tot de annulatieprocedure kan u zich verwachten aan een onredelijk lange termijn,waarvoor geldt:'Het Verdrag verplicht de Verdragsluitende Staten tot het organiseren van hun rechtsmacht op een manier die toelaat te beantwoorden aan de vereisten van art.6.1,meer bepaald wat betreft de redelijke termijn...In ieder geval,indien zo'n zaak lang aansleept en een struktureel karakter krijgt,volstaan zulke middelen niet meer en de Staat zal het nemen van effici?nte maatregelen niet meer kunnen uitstellen.[E.H.R.M. 13 juli 1983(Zimmerman),serie A,nr.66,?22;?67;Zie ook E.H.R.M. 28 juli 1999(Bottazzi t.Itali?), 15 november 2002(Boca e.a. t. Belgi?),R.W.2003-04,1356-1357,bespreking VANDENHOLE,W.].

Art.14.De afdeling doet uitspraak, bij wijze van arresten, over de beroepen tot NIETIGVERKLARING wegens overtreding van hetzij substanti?le, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht, ingesteld tegen de akten en reglementen van de onderscheiden administratieve overheden...(R.v.St.-Wet).

Over beroepen tot NIETIGVERKLARING houdt in dat de R.v.St. slechts al dan niet kan annuleren,doch niet in de plaats van de overheid kan treden om u buur een vergunning toe te kennen of ze te weigeren.Evenmin kan de R.v.St. in de plaats treden van de justiti?le rechter om uitspraak te doen over vorderingen tot schadevergoeding.

Art.1382.Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.Art.1383. Ieder is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad, maar ook voor die welke hij door zijn nalatigheid of door zijn onvoorzichtigheid heeft veroorzaakt.(Burgerlijk Wetboek).

Dit geldt dus ook voor de schade veroorzaakt door het onrechtmatig toekennen van een stedenbouwkundige vergunning.

U doet er goed aan een jurist(e) te raadplegen!

Reclame

Terug naar “Andere”