Ventilatie niet conform nieuwbouw

KAMS
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Ventilatie niet conform nieuwbouw

#1 , 05 jul 2022 11:33

Beste

Voor onze nieuwbouw gingen we in zee met een architect die het hele plaatje op zich nam inclusief aanbesteding en opvolging.
Ook het ventilatiesysteem ging via de aanbesteding van de architect: hij heeft de communicatie met de ventilatieverslaggever op zich genomen (inclusief plannen doorsturen en alles wat daar bij komt kijken), en vervolgens ook met de loodgieter die het systeem installeerde.

Vorig jaar (enkele maanden nadat we in ons huis trokken) werd de ventilatiekeuring uitgevoerd door een keurder die wijzelf contacteerden.
Uitkomst van de keuring: het vooropgestelde debiet werd niet gehaald door het systeem en het systeem was niet in balans.
Er werden door de loodgieter enkele "extra" uitvoeren geplaatst in de technische berging, waardoor het systeem nu wel in balans zou zijn, maar nog steeds niet het vooropgestelde debiet haalt (denken wij).
Het probleem situeert zich (volgens ons) ofwel in het ontwerp (door de ventilatieverslaggever), de vertaling ervan door de leverancier (in de berekening van het noodzakelijke vermogen van het toestel) of de uitvoering (door de loodgieter) en de opvolging/controle door de architect.

Het probleem valt "op te lossen" door een boete te betalen, maar dat gaat uiteraard begeleid met een 'niet conform' keuringsattest. Dit willen we niet, maar alle partijen (inclusief de architect) lijken hier op aan te sturen. We worden echt aan het lijntje gehouden en zo zijn we een jaar verder en worden we telkens "geparkeerd" met de belofte dat ze een datum zullen doorgeven voor de nieuwe 'keuring' (als die al een andere uitkomst zou kunnen hebben).

Wij zijn ten einde raad en weten echt niet meer wat te doen.
Het lijkt ons niet onze verantwoordelijkheid (al lijken de andere partijen ook geen verantwoordelijkheid te willen nemen).

Heeft het zin om hiervoor juridische stappen te nemen? En zo ja: hoe zou dat concreet gaan?

Bedankt.

KAMS

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 21431
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 05 jul 2022 12:20

Bij juridische stappen, zal de rechtbank een gerechtsdeskundige ter zake aanstellen. Zijn errste werk zal zijn een (ruim) voorschot op te vragen, betaalbaar door uzelf . Je kan dat later wel in zijn geheel of deels terugvragen aan tegenpartij (afhankelijk van uw al of niet gelijk) Dat voorschot kan gemakkelijk een veelvoud van 1000€ bedragen. Hij zal zijn werkzaamheden pas beginnen nadat dit voorschot op zijn rekening staat. Hijzelf kan naar eigen goeddunken nog andere experten bij de zaak betrekken indien nodig. Na zijn onderzoeken, die gemakkelijk meerdere maanden kunnen duren, zal hij zijn verslag aan de rechter voorleggen. Ondertussen mag er niets veranderd worden aan de betreffende installatie. Is dat het u waard?

Reclame

Terug naar “Andere”