Renovatie badkamer

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

Renovatie badkamer

#1 , 07 jun 2022 10:08

Op 25 April werd aangevangen met de renovatie van de badkamer door een totaal concept door een firma , alles werd gestript en verwijderd.
We kozen om muren douche, plafond en vloer te laten uitvoeren met MORTEX.
Nieuwe waterleidingen , elektriciteit werd vernieuwd , 5 dagen later werden er groene gyprocplaten aangebracht en bepleistert, 2 dagen later werd de mortex aangebracht , geschuurd en gevernist.
Een dag later werd begonnen met het plaatsen van de douche, chauffage en meubelen , EN NU komt het de schuifdeur van 160 cm kunnen ze met de hulpstukken niet vastkrijgen, er wordt voorgesteld om die ruimten op te vullen met houten balken en die ook met mortex te behandelen , plots wordt de vernis van de mortex verwijderd waar de douche dient geplaatst en word alles op nieuw bepleisterd , de mortex niet , die 2de laag pleister droogt bijna niet omdat de mortex waterdicht is en het water moet verdampen we zijn nu 7 JUNI en nog steeds kan men de Mortex niet aanbrengen omdat de pleisterlaag nog niet droog genoeg is dwz dat de firma nu al van 25 April bezig is tot op heden 7 Juni met een badkamerrenovatie van een badkamer met afmetingen van 1,70 m op 2,10m en dit voor een prijs van meer dan 11000€, mijn vraag is wat kan ik hier tegen beginnen? :x :x

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 21430
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 07 jun 2022 15:53

Staat er een einddatum voor de werken in het aannemingscontract?
Wie heeft het gebruik van die Mortex voorgesteld?
Om welke redenen zijn de hulpstukken niet aanwezig?

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#3 , 07 jun 2022 18:20

Er staat geen einddatum in het contract, ons werd op het hart gedrukt 14 dagen max 3 weken?
De firma heeft zelf Mortex voorgesteld , want we kenden dat product niet , maar even googelen zagen we dat voor badkamers een goed en waterdicht product is die met kennis van zaken dient aangebracht.
De hulpstukken waren aanwezig de firma had daar zelf voor gezorgd, maar ze pasten niet en wilden dat +- 5 mm a 6 mm opvullen met silicone, heb mij daar tegen verzet ik betaal geen 11000€ om de fouten te masceren.
De baas van de firma heeft komen zien en zei dat is geen werk met silicone opvullen ze hebben dan een andere oplossing gevonden die houten balken.

Reclame

mava105
Berichten: 21430
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 07 jun 2022 20:01

Mogelijks heeft aannemer een foute keuze gemaakt. Groene gyproc is waterdicht, en gaat dus zeker geen vocht opnemen vanuit de bepleistering. Waarschijnlijk daardoor dat die bepleistering slecht droogt.

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#5 , 07 jun 2022 20:19

Moment op die groene gyproc hebben ze pleister aangebracht,daarna Mortex, voor die droog was een nieuwe laag met kleurpigment, als die droog was een laklaag er boven tegen kalkaanslag,zeepresten enz. ze wilden de douche monteren met het gevolg dat ik hierboven beschreven heb, ze hebben dan de laklaag verwijderd en op die mortex een nieuwe laag pleister aangebracht???????, nu droogt die pleister niet gemakkelijk omdat de onderliggende laag Mortex waterdicht is ,dus moet al het water in de pleister verdampen.
Waarom hebben ze terug gepleisterd? , Volgens de plakker omdat de pleisterlaag niet dik genoeg was, ik geloof daar niets van maar als leek sta je daar wel , niet dik genoeg????, de andere kant zie je zelfs nog plekken waar de gyproc zichtbaar is en dat is wel dik genoeg, daarom dat ik hier ter rade kom, waar kan ik anders terecht?

mava105
Berichten: 21430
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 08 jun 2022 08:57

Kende Mortex niet, en heb er nooit mee gewerkt. Diverse lagen van verschillende materialen is nooit een goede zaak, en toont aan dat ze ergens verkeer bezig zijn.
Ik zou de leverancier van Mortex zelf eens contacteren en dar eens raad vragen, desnoods een eigen technieker terplaatse laten komen kijken. Als ze daarvoor kosten aanrekenen, trek je die af van de factuur van de aannemer.

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#7 , 08 jun 2022 12:57

Heb telefonisch contact opgenomen met de firma omdat ik zelf moest verwittigen als de muur uitgedroogd was, voor mij was dat er ver over dat de client zelf moet beslissen , uiteindelijk hebben ze toegegeven dat er fouten gebeurt zijn , er was geen rekening gehouden met de afmetingen van de schuifdeur, dus hebben ze daarom nog een laag pleister aangebracht om die +- 5 mm aan beide kanten op te vullen , hoop dat ze rekening gehouden hebben dat er ook nog 2 maal 3mm mortex wordt aangebracht, anders kan de schuifdeur niet tssn.de twee muren.
Als bij iedere renovatie zo geklungeld word zou je straks wel 2 maal nadenken of je er wel aan begint , jammer dat ik al 80% van de renovatie heb moeten betalen bij aanvang van de werken en nog 20% bij het opleveren anders nam ik andere firma onder de arm , maar ja het is te laat.

mava105
Berichten: 21430
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 08 jun 2022 16:47

hoop dat ze rekening gehouden hebben dat er ook nog 2 maal 3mm Mortex wordt aangebracht, anders kan de schuifdeur niet tssn.de twee muren.
Een bouwwerk is GEEN Zwitsers uurwerk. 2 mm is een niet haalbare tolerantie in een bouw. Wat ga je doen als die schuifdeur een paar mm krom trekt na een paar jaren? Of als ze de geleiders van de deur iets verkeerd plaatsen?

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#9 , 08 jun 2022 17:18

Ge hebt gelijk, maar als ge een firma bent die zo een werk aanneemt zou je toch denken dat ze weten waar ze mee bezig zijn.
ALS ik nog die 20% betaal bij opvolging zou ik best een papier laten ondertekenen voor eventuele gebreken allerhande nadien.
Er is toch zoiets als de aansprakelijkheid bij werken of vergis ik me dat dit enkel telt bij bouwwerken?
Ben daar ook zo niet van op de hoogte , heb trouwens nog nooit zoiets met een firma meegemaakt.

mava105
Berichten: 21430
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#10 , 08 jun 2022 19:49

Bij bouwwerken zijn er door het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwberdrijf) vastgestelde toleranties. De aannemers en architecten moeten zich daar aan houden.
https://docplayer.nl/12698305-Speciale- ... -bouw.html

Lees het hoogdruk over Plafonneer en voegwerken Art 1.2 Maat Toleranties. Hierin wordt een tolerantie tot 2 mm als normaal aanzien. Bij u zou het om 2 x 2 mm gaan , dus al 4 mm gaan. Dan wordt het bijzonder krap. (alsook hun klanten)

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#11 , 08 jun 2022 21:39

Ga nu afwachten hoe de werken gaan verlopen en hou u op de hoogte hopelijks kunnen we na 8 weken weer onze badkamer gebruiken en wordt alles zoals we verwachten ,maar moet toegeven heb er geen goed gevoel bij.
Bedankt voor de respons.

lukasi
Berichten: 759

#12 , 09 jun 2022 08:26

Als ik het goed begrijp heb je 5-6 mm een siliconevoeg geweigerd voor de douche deur ?
Zijnde een 2 tot 3 mm aan weerskanten ?
Hierdoor hebben ze de impregnatie en het polieren van de mortex terug moeten verruwen en bijwerken en uitdikken met plaaster om zonder een voegje uit te komen van 3 mm maximum.
Tuurlijk loopt dat allemaal in het honderd.
Als je een wandje of een deur tegen de mortex plaatst moet je dit afkitten . Je wil echt geen vochtindringing tussen wandprofiel en de mortex en al zeker niet daar waar de mortex is doorboort.

Ik denk dat je door zo halsstarrig deze siliconevoeg te weigeren je duidelijk mortex niet kent of niet geinformeerd bent over dit produkt.
Door je weigering heb je de firma gedwongen om een oplossing te zoeken die eigenlijk technisch onmogelijk is.

Enigste wat nog soelaas kan bieden is dat je een technisch expert aanstel om de zaak te onderzoeken , te analyseren om tot een oplossend voorstel te komen voor beide partijen. Ik vrees ervoor als je dit voor de rechtbank brengt je de afwijking van 6 mm nooit kunt hard maken.

Voor alle duidelijkheid Mortex is de goedkopere versie van Marokkaans stucwerk ( tadelakt) en MOET in lagen aangebracht worden.

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#13 , 09 jun 2022 09:41

6 mm aan beide kanten , niet te vergeten dat de firma vooraf al RVS tussenstukken had besteld en nog
hebben ze voegen van 6 mm op te vullen,
Goedkoop!! Mortex laten plaatsen door een specialist kost tussen de €110,- en €145,- per vierkante meter.
De prijs voor Beal mortex ligt tussen de €8,- en €42,- per vierkante meter.
Waterindringing ! Mortex is wel waterdicht en wordt geplaatst in een laag van 2 tot 3 mm en kan bij renovatie eenvoudig over bestaande oppervlakken worden aangebracht zonder breek- of sloopwerk.
Bij ons hebben ze wel alles uitgebroken , de tweede laag met een pigment wordt kort na de eerste laag aangebracht ,na droging geschuurd en wordt een laklaag aangebracht tegen zeepresten en kalkaanslag. Heb mij wel laten informeren.

lukasi
Berichten: 759

#14 , 09 jun 2022 12:24

Goedkoper ten opzichte van Marokkaans tadelakt . Tadelakt komt op 250-300€/m², dat bedoel ik.

6 mm aan beide kanten kon ik nergens uit opmaken, u schreef enkel 6 mm .

Rvsmateriaal heeft niets te maken met vochtindringing tussen hulpstuk en mortex.

Waterindringing in mortex kan alleen vermeden worden met in verschillende lagen te werken en elke laag op de juiste manier af te werken en te polieren . Pas op de eindlaag kan maar moet niet een doorzichtige lak worden aangebracht om kalk en zeepvlekken helemaal geen kans te geven
.
Mortex is simpel gezegd een mengsel van kalk en cement met toeslagstoffen ( kleur) en wordt gemengd met een speciale vloeistof.

Logisch dat ze alles moesten uitbreken, je waterleidingen , electriciteit werd volledig vernieuwd.
Ben je zeker dat je mortex hebt besteld /geleverd heb gekregen en niet een epoxyhars of betonciree?
Ik vraag dit omdat het aanbrengen van een laklaag eigenlijk bij mortex niet noodzakelijk is voor de waterdichting of bescherming, het kan maar is zeker geen vereiste.

I

lilyboe
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#15 , 09 jun 2022 18:20

Ik zal eens kijken op het produkt die hier staat opgestelt , en ga het hier dan vermelden.
Bedankt om mij er op te wijzen

Terug naar “Andere”