Bekendmaking bouwvergunning

kaospilot
Topic Starter
Berichten: 5

Bekendmaking bouwvergunning

#1 , 25 mei 2022 10:39

Beste,

Wij hebben een aanvraag voor een bouwvergunning gedaan bij onze toekomstige gemeente.
Deze werd op 28 maart goedgekeurd (deadline voor de goedkeuring was 30 maart).
Echter hebben wij nog steeds geen officiële melding gekregen in het omgevingsloket of een geel papier ontvangen.
Hierdoor kunnen wij nog steeds niet verder met het project.
Volgens de regels die ik kan vinden, is de gemeente verplicht binnen de 10 dagen de bekendmaking in orde te brengen
https://codex.vlaanderen.be/portals/cod ... l#H1073412
Dus wij zitten al met een vertraging van meer dan anderhalve maand bovenop deze 10 dagen. Door de prijsstijgingen van de bouwmaterialen kost deze vertraging ons al zeker 10.000 euro.
We hebben al verschillende keren contact gehad met de betrokken dienst, maar daar krijgen we enkel de info dat er veel vertraging is en men niet kan zeggen wanneer dit in orde zal zijn. De verantwoordelijke schepen beloofde een maand geleden ons op de hoogte te houden en negeert sindsdien elke mail en is telefonisch niet bereikbaar. Ook de burgemeester reageert niet op mail.

Mijn vraag is, hoe bindend is deze termijn van 10 dagen voor de gemeente? Het laatste wat we willen doen is een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente waar we gaan wonen, maar meer dan 10.000 euro extra moeten betalen omdat zaken slecht geregeld zijn door ambtenaren is ook heel zuur. Indien de gemeente voor zo'n bedrag schade zou hebben omdat een inwoner zijn wettelijke verplichtingen niet nakomt zouden ze dit ongetwijfeld verhalen op deze inwoner.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

mvg,
M.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KJ86
Berichten: 2480

#2 , 27 mei 2022 09:38

Je zoekt het bij de verkeerde partij, aannemer onder druk zetten om zijn prijs te handhaven. Als elke vertraging in het bouwproces 10 000 euro moet kosten, ga je flink genaaid zijn op het einde van de rit. Je moet je niet zot laten maken door hetgeen dat ze op het nieuws verkondigen. Bouwmaterialen maken in het algemeen maar een klein deel uit van de bouwkost, een woning bouwen is voornamelijk arbeid. Arbeid is bij ons altijd al duur geweest!

kaospilot
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 27 mei 2022 10:09

Bedankt voor de reactie, maar niet helemaal mee eens, hier is het duidelijke de gemeente die in de fout gaat door niet te voldoen aan wettelijk vastgelegde termijnen. Ondertussen nog altijd geen nieuws, dus we gaan naar de 60 dagen in plaats van de vastgelegde 10 dagen. Dus elke notie van redelijke termijn is al lang verstreken.Ik gok dak een specialist in bestuursrecht het beste kan zeggen in hoever de lokale overheid aansprakelijkheid kan gesteld worden voor schade (extra kosten) door hun laattijdigheid.

Reclame

Jo23
Berichten: 271
Juridisch actief: Nee

#4 , 27 mei 2022 11:47

Beste,

Als je in dialoog wilt gaan en het probleem face to face aankaarten is er meestal een wekelijkse zitdag van burgemeester en bevoegde schepen.
Afhankelijk van de situatie in betrokken gemeente kan je probleem melden aan de oppositie die wellicht graag zal interpelleren op de GR. De nieuwe gemeentewet geeft elke burger de mogelijkheid om na de gemeenteraad mondeling het college te interpelleren. Best even het reglement checken, in sommige gemeenten moet je dit op voorhand aankondigen.
De toezichthoudende overheid van de gemeente is de provincie, dat kan een volgende stap zijn als een gesprek niet tot een oplossing leidt.
Een aangetekend schrijven met ontvangstkaart doet vaak wonderen.

KJ86
Berichten: 2480

#5 , 27 mei 2022 17:48

Ik gok dak een specialist in bestuursrecht het beste kan zeggen in hoever de lokale overheid aansprakelijkheid kan gesteld worden voor schade (extra kosten) door hun laattijdigheid.
Op zich is het causaal verband aantonen tussen de meerprijs en de vertraging waarvoor de gemeente verantwoordelijks het moeilijkste. Het is niet om dat uw aannemer zegt dat enkele weken vertraging gelijk is aan 10 000 euro dat je ze ook kunt verhalen. Als het tot een procedure komt, zal dat door een gerechtsexpert moeten bepaald worden. Beroepsprocedures en ombudsdiensten keren geen schadevergoedingen uit. De kans dat je minnelijke een schadevergoeding kunt loswrikken bij een gemeente is onbestaande.

LennieK
Berichten: 1713
Juridisch actief: Nee

#6 , 01 jun 2022 17:13

kan je die gele affiche niet gewoon afdrukken vanuit het online portaal van jouw omgevingsvergunning? Dan moet je wel op A3 kunnen printen of plotten natuurlijk

Terug naar “Andere”