Sociale huisvesting wil (koop)woning terug

Loaxx
Topic Starter
Berichten: 21
Juridisch actief: Nee

Sociale huisvesting wil (koop)woning terug

#1 , 28 jun 2023 19:05

Beste mensen,

Wij zijn eigenaar van een woning die vroeger tot de sociale huisvestingsmaatschappij hoorde, maar al enkele eigenaars gekend heeft inmiddels.

De meerderheid van de woningen in de wijk waarin wij wonen behoren nog steeds tot de maatschappij, ongeveer 10% zijn koopwoningen.

Nu willen zij heel de wijk slopen om er nieuwe huizen te zetten, om aan alle normen van tegenwoordig en in de toekomst te voldoen.

Wij werden uitgenodigd op een vergadering, en het komt erop neer dat dat ze verwachten dat wij met hun tot een compromis komen, ze willen ons uitkopen of een soort van woningruil gaan doen (we zouden een nieuwbouwwoning van hun "krijgen", maar hoe dit zou gaan gebeuren hebben ze niet gezegd, ik verwacht dat wij marktwaarde voor ons huis krijgen en de rest zouden moeten opleggen, kunnen we financieel niet.), maar veel details hierover hebben we nog niet gekregen en gaan we pas in December vernemen.

Indien we niet tot een akkoord kunnen komen gaan ze de route van onteigening bekijken. Het gaat over 10 woningen, waaronder 3 zeer problematisch voor hun die zoiezo niet kunnen blijven bestaan, of heel het project kan niet doorgaan. Ze hebben benadrukt dat onteigening niet iets is dat zij willen, maar deze woningen (natuurlijk is onze woning daarbij;) ) kunnen niet blijven bestaan en willen ze kost wat kost in handen hebben.

Enerzijds denk ik dat we een sterke positie hebben om te onderhandelen, anderzijds als zij marktwaarde bieden, worden wij gedwongen om te huren voor de rest van ons leven, of een renovatiewoning kopen (onze huidige woning hebben we reeds gerenoveerd), wij zijn net ouders geworden en zien het niet zitten om weer van 0 te moeten herbeginnen.

Is onteigening iets wat een sociale huisvestingsmaatschappij wel kan doen? Zijn er hier gelijkaardige situaties geweest? Wij overwegen om met de 9 andere eigenaars een advocaat te nemen, maar eerst gaan we het voorstel afwachten.

Toppunt is dat ik meer dan een jaar heb gevochten om een renteloze energielening te kunnen aangaan en ze eindelijk heb gekregen, maar we ze moeten laten gaan door de onzekerheid over onze toekomst. Zucht.

basejumper
Berichten: 4655
Locatie: Diest

#2 , 29 jun 2023 22:36

Beste

Bekijk je aan koopakte. Bij sociale woningen is meestal een terugkoop recht in de akte in geschreven.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

iota
Berichten: 830

#3 , 01 jul 2023 17:56

Is onteigening iets wat een sociale huisvestingsmaatschappij wel kan doen?
Ja, dus:
Art. 4.26 van de Vlaamse Codex Wonen bepaalt de mogelijkheid tot onteigening voor de sociale huisvestingsmaatschappijen, dit om doeleinden die te maken het hebben met het sociaal woningaanbod te realiseren. Uitgangspunt is dat de vooropgestelde onteigening kadert in de realisatie van sociale woningbouw.
Bij sociale woningen is meestal een terugkoop recht in de akte in geschreven.
Geldt toch alleen als je zelf je woning verkoopt? Niet dat ze hierdoor een verkoop kunnen afdwingen.

Reclame

Mano13
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

#4 , 12 mei 2024 19:46

Hoi,

Mag ik vragen hoe dit uiteindelijk is afgelopen?
Wij staan op punt om een sociale woning aan te kopen maar nu kom ik dit topic tegen… beetje ongerust.

Mvg,
Mano

Terug naar “Andere”