Burgemeester weigert vergunning

evgoeth
Topic Starter
Berichten: 498
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

Burgemeester weigert vergunning

#1 , 24 mar 2020 10:05

Bekenden van ons kopen de woning naast die van hen.
Het is een oude woning die ervoor jarenlang bewoond was door een alleenstaande vrouw.
Benedenverdieping is een appartement, loopt vrij diep, de eerste en tweede verdieping zijn een duplexappartement.
Huis staat destijds geregistreerd als een appartementsgebouw met 2 appartementen. Op de plannen staan ook zaken zoals 'woonkamer 1', 'woonkamer 2', enz.

Buren willen dus deze appartementen afzonderlijk gaan verhuren.

Ze stuiten op tegenkanting van de gemeente. Burgemeester wil geen 2 appartementen. Hij wil 1 woning of een kangoeroewoning.
Terwijl dat niet interessant is voor onze buren omwille van de lagere opbrengst. En een kangoeroewoning verhuren lijkt me ook niet het beste plan.

Nu willen zij een bouwvergunning indienen omdat ze werken willen gaan uitvoeren, maar gaan ze deze waarschijnlijk niet krijgen.

Kan een burgemeester die zomaar beslissen? Regelgeving ligt toch vast? Als gebouw staat geregistreerd als 2 appartementen kan hij hen toch niks maken? Of vergis ik me?

Thomas Morus
Berichten: 2778
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 24 mar 2020 13:47

Als dat officieel gekend is als appartementsgebouw dan kan de burgemeester niet uit het niets de bestemming wijzigen.

En dat zal hij ook niet doen. Er klopt m.i. iets niet in de info die u hebt gegeven.
De verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen van morgen.

evgoeth
Topic Starter
Berichten: 498
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

#3 , 24 mar 2020 14:44

En toch is die info correct.
Ze willen een vergunning aanvragen om een deel van de achterbouw dicht te maken, omdat die nu niet over de volledige breedte loopt.

Het huis is nog niet van hen omdat de compromis nog niet is getekend, maar ze waren alvast informatie gaan inwinnen.
De burgemeester maakt er een probleem van dat het bovenste appartement geen terras heeft (zo zijn er nog andere gebouwen in de gemeente ook) en omdat de parkeerdruk in de straat hoog is, wat met 2 appartementen erbij nog hoger zal worden.

Terwijl ik ook zeg dat de regels gemaakt voor iedereen hetzelfde zijn en dat iets niet zomaar kan geweigerd worden voor een reden zoals een terras of parkeerplaatsen, is hij toch een beetje bezorgd.
Hij weet dat hij recht van spreken heeft maar hij is bang dat hij ik weet niet welke instanties zal moeten inschakelen om zijn gelijk te bekomen.
Hij heeft zichzelf ongeveer een jaar gegeven om heel het gebouw bewonensklaar te maken, en als je dan nog moet beginnen procederen kost dat tijd en geld.

Reclame

Thomas Morus
Berichten: 2778
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#4 , 24 mar 2020 16:08

Als dat gebouw reeds erkend is als appartementsgebouw moet men geen vergunning meer bekomen.
Wel voor de verbouwingen.
De verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen van morgen.

mava105
Berichten: 18981
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 25 mar 2020 09:10

Wat staat er op de kadastrale legger? Hoe is het officieel gekend bij de gemeente? Het is niet omdat er NU 2 appartementen zijn, dat die ook gegund zijn.

LennieK
Berichten: 1259
Juridisch actief: Nee

#6 , 25 mar 2020 11:59

Wat staat er op de kadastrale legger? Hoe is het officieel gekend bij de gemeente? Het is niet omdat er NU 2 appartementen zijn, dat die ook gegund zijn.
Inderdaad, dit is de kernvraag!

Als de woning stedenbouwkundig gekend is als een ééngezinswoning (= in het kadaster) dan kan je daar inderdaad niet zomaar een meergezinswoning van maken, zelfs al is de bestaande toestand wel zo.

Wat er in het rijksregister staat ( bijvoorbeeld twee verschillende huisnummers) mag je NIET op afgaan.

Potentiële kopers moeten dus asap nagaan als wat de woning vergund is. Is het een eengezinswoning, dan moeten ze nagaan of ze stedenbouwkundig opgesplitst zal kunnen worden naar meergezinswoning (= waar ze dus wellicht nu een njet opkrijgen van de burgemeester omdat ze parkeerverordening en de hoeveelheid buitenruimte per appartement niet gehaald wordt...)

evgoeth
Topic Starter
Berichten: 498
Locatie: Ten zuiden van Antwerpen

#7 , 26 mar 2020 16:07

Woning is gebouwd en staat in het kadaster als twee appartementen.
Twee gasmeters, twee elektriciteitsmeters, twee brievenbussen enz.

Is jarenlang bewoond geweest door een oudere vrouw met haar kleinzoon, dus wel 2 personen maar de deuren stonden constant open dus ze liepen eigenlijk gewoon bij elkaar naar binnen. Na vertrek van de kleinzoon is ze er vele jaren alleen gebleven.

Onze buurman wil dus nu die appartement terug volledig gescheiden maken. Met dan o.a. die achterbouw volledig dichttrekken over de breedte.
Maar hij had al direct tegenkanting van de dienst stedenbouwkundige vergunningen en de burgemeester.
Zogezegd over parking en terras. Maar dat slaat op niks want als dat gebouw gekend staat als 2 appartementen moeten die gewoon ook zo gebruikt kunnen worden.

Nu is hij bang dat de vergunning geweigerd gaat worden natuurlijk. Maar kunnen ze dat? En op welke grond? En hoe lang kan zo'n procedure aanslepen?

Hij wil er liefst geen zaak van maken want de eigenaar van het huis daarnaast heeft een achterbouw gezet zonder vergunning, het is niet dat die mens zijn vergunning geweigerd is ofzo, maar sommigen willen gewoon de moeite niet doen. En dat zou zijn verstandhouding met zijn buren al direct op de helling zetten.

Terug naar “Andere”