Omgevingsvergunning

Anoniemblad
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Omgevingsvergunning

#1 , 07 feb 2020 10:00

Hallo

Een tijd terug hebben wij van onze voortuin parking gemaakt.
Dit zonder omgevingsvergunning, achter gezien stom inderdaad. Maar wij waren er ons niet van bewust dat dit noodzakelijk was..

Nu kregen wij politie op bezoek die hier enkele vragen over had.. Wij weten niet goed aan wat wij ons moeten verwachten.

Krijgen wij een boete (+/- bedrag)? Of zal de parking terug moeten verdwijnen..?

Iemand ervaring?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Inazuma
Berichten: 6763
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#2 , 07 feb 2020 11:05

Nu kregen wij politie op bezoek die hier enkele vragen over had.. Wij weten niet goed aan wat wij ons moeten verwachten.

Krijgen wij een boete (+/- bedrag)? Of zal de parking terug moeten verdwijnen..
Het is niet of / of maar en / en ...

De inbreuk is burgerlijk én strafrechtelijk vervolgbaar, en intussen ook via administratieve/bestuurlijke boetes.
Herstelvordering bij vonnis of vanuit administratie is standaard.

Vlaanderen legt intussen ook bestuurlijke boetes op omdat Parketten zelden vervolgden.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190630_04486968

Dat ze er komen voor kijken, is indicatie dat u in een gemeente woont die een beleid tegen voortuinparkeren voert.
Kans op regularisatie is dan ook klein.

Maak uw tuin opnieuw tuin, en meldt dat vervolgens bij gemeentelijk Omgevingsloket en/of politie voor toevoeging aan PV.

denlowie
Berichten: 15420
Juridisch actief: Nee

#3 , 07 feb 2020 11:15

In de gemeente dit ik woon is dit ook verboden, waar u parking gemaakt heeft kan er ook niemand ervoor parkeren, dus u neemt de parking van de straat weg, waar moeten dan de bezoekers van de straat hun dan nog parkeren ??
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

LeenW
Berichten: 9842

#4 , 07 feb 2020 11:18

Inderdaad, goed om te zien dat er nog gemeenten zijn die dit aanpakken, in tegenstelling tot zowat heel de Antwerpse rand. Uit nieuwsgierigheid, welke gemeente?

Anoniemblad
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#5 , 07 feb 2020 12:03

Voor onze 'parking' is direct de straat.
Hier kan zowiezo niet geparkeerd worden dus wij nemen niemand zijn parking af..

lukasi
Berichten: 321

#6 , 07 feb 2020 13:39

Het verharden van een voortuinstrook kan niet: is een inbreuk op het waterdecreet en dan nog eens op de maximale nuttige oppervlakte van verhardingen ( enkel toestemming om te verharden naar een garage en/of voordeur.

Het punt dat de voortuin uitgeeft op een straat waar niet mag of kan geparkeerd worden langs de straat speelt geen rol.

EenWerknemer
Berichten: 95

#7 , 11 feb 2020 12:01

Misschien nuttig om te weten of de vragensteller woont in een verkaveling, is er een verkavelingsvergunning?
Is daarover iets bepaald?

my_key
Berichten: 213
Juridisch actief: Ja
Locatie: Hasselt
Contacteer: Website

#8 , 26 feb 2020 18:06

Volgens artikel 4.2.1., 5°, is er inderdaad een omgevingsvergunning verplicht voor het gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten van een (deel van een) perceel voor het parkeren van voertuigen.

Zelfs al leg je geen parking aan maar parkeer je op een grasveld waardoor dit deels "verhard" door indrukking onder het gewicht de wagens, is dit in principe nog een inbreuk volgens vaststaande rechtspraak.
Het louter begaan van de inbreuk is voldoende voor vervolging, zelfs al herstel je de voortuin nadien in de oorspronkelijke toestand of verkrijg je een regularisatievergunning. De rechtspraak over handhaving is wel duidelijk veel milder indien er onmiddellijk actie ondernomen wordt bv.vrijwillig hersteld wordt, regularisatie aangevraagd. Dit kan ik u dan ook ten zeerste aanraden. Er is de laatste tijd een hernieuwde focus op handhaving, dus de kans dat u ermee wegkomt, zoals vroeger wel eens lukte, is veel kleiner geworden.

Het is onmogelijk te zeggen of er een inbreuk is op het decreet integraal waterbeleid of de hemelwaterverordening zonder over bijkomende gegevens te beschikken, dus ik begrijp niet waarom dat hierboven genoemd wordt. Men weet niet eens over welke oppervlakte het gaat noch over er verhard of semi-verhard is. Een en ander heeft ook te maken met de ligging (bv. als het gelegen is in overstromingsgebied o.i.d.).

Best vraagt u de gemeente of het zinvol is een regularisatie aan te vragen (kans is klein). Als dat niet zinvol is kunt u de gemeente vragen of zij bereid zijn een minnelijke schikking aan te gaan. U zal dan niet meer vervolgd worden en kunt zelfs een herstelattest aanvragen wat aan te raden is als het goed later verkocht moet worden (verkoop maar eens iets met een bouwovertreding ...). U moet hiervoor contact opnemen met de gemeentelijke handhavingsambtenaar (als de gemeente waarin het goed gelegen is die heeft) of met de gewestelijke handhavingsambtenaar van de bevoegde provincie. De regels hierover staan in het decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning ("Handhavingsdecreet") en uitvoeringsbesluit ("handhavingsbesluit").

Terug naar “Andere”