Complicaties bij schade door verbouwing van buren: enkele vragen

wlf2kme
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Complicaties bij schade door verbouwing van buren: enkele vragen

#1 , 31 dec 2019 15:42

Dag allemaal,

Eerst zal ik even de situatie schetsen waar ik in verzeild ben geraakt.

Mijn buren hebben mij in het najaar van 2018 laten weten dat ze serieuze verbouwingen gingen laten uitvoeren. Het gaat om een aanpalende woning met gemeenschappelijke muur. Ze hebben mij toen gevraagd om een expert te laten langskomen om de huidige situatie bij mij van dichterbij te bekijken. Die expert heeft uiteindelijk een dossier gemaakt met al bestaande barsten in de gemeenschappelijke muur.
Jammer genoeg zijn die barsten naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door eerdere werken aan de kant van de muur van de buren. Dat was enkele jaren eerder. Alleen reed er toen zeer veel zwaar vervoer door mijn straat die alle huizen deed bibberen voor verschillende weken. Bovendien was de buurvrouw hoogzwanger en hadden ze nog heel veel werk om hun net aangeschafte huis klaar te krijgen. Die barsten heb ik pas opgemerkt na thuis te zijn gekomen van mijn werk, alle activiteit bij mijn buren was dan blijkbaar voorbij. Met 100% zekerheid zeggen dat het door die verbouwingen is gekomen was onmogelijk, enfin.. voor zover ik weet. Ik heb daar toen dan ook geen punt van gemaakt, ook al omdat ik nog jaren naast die mensen moest wonen natuurlijk. Ik wou de relatie met mijn buren dan al niet onmiddellijk om zeep helpen.

We gaan verder naar begin december 2018. De aangekondigde werken bij mijn buren zijn volop bezig. Deze werken worden uitgevoerd door een aannemer die met Poolse mensen werkt. De weinige keren dat ik tijdens de werkuren thuis was, was beperkt, maar ik merkte toen wel veel getril en veel lawaai op.
Ik kom op een december avond 's avonds thuis van mijn werk en ik stel vast dat er veel schade is veroorzaakt aan de aanpalende muur met mijn buren. Er zitten gaten van meer dan 10 cm in mijn muur, er zijn poutrellen gewoon gans door mijn muur gestoken geweest, er is cement door één van die gaten gespoten. De stukken steen en pleisterwerk liggen op mijn trap en in de kelderverdieping. Enfin, flink wat schade dus.
De Poolse werkmannen van de aannemer waren toen nog bezig dus ik heb die mensen erbij gehaald. Ik heb vervolgens het telefoonnummer van de aannemer gevraagd en die man opgebeld. Die verzekerde mij dat hij de schade wel zou komen herstellen in de loop van januari 2019. Ik heb vervolgens ook mijn verzekeraar gecontacteerd om te vertellen wat er is gebeurd. Het dossier bij mijn verzekeraar, mét rechtsbijstand, is aangemaakt in december 2018.

Nu, de eerste complicatie: ik was net op dat moment bezig met verhuizen, aangezien ik bij mijn vriendin ging intrekken om vervolgens mijn huis te huur aan te bieden. Met die schade gaat dat uiteraard niet, die is te erg.
Bovendien wou ik ook nog andere werken laten uitvoeren in het kader van die latere verhuur, oa. aan die muur. Volgens mijn rechtsbijstandsverzekeraar mag ik dat voorlopig niet doen omwille van de schade door de buren.

Verder naar januari 2019. De aannemer van de buren reageert niet op pogingen van mij om contact op te nemen. Hij neemt zijn telefoon niet op, de buren van hun kant vertellen mij dat ze hem ook niet snel te pakken krijgen. Maar anyway, ik blijf proberen.
Ondertussen zijn we eind februari 2019 en ik heb nog steeds niets van de aannemer van de buren gehoord. Op dat moment ben ik het beu en laat ik aan mijn rechtsbijstandsverzekeraar weten dat ik de aannemer niet vertrouw en ipv. een herstelling een financiële vergoeding wens. Ik was toen nog in de waan dat dit snel zou kunnen gaan.

Mijn rechtsbijstandsverzekeraar stelt voor om een schade expert te laten komen. Ik krijg de keuze om zelf iemand aan te stellen of om mijn verzekeraar dit te laten doen. Aangezien ik daar niks van ken heb ik mijn verzekeraar een firma laten aanstellen die een datum van expertise met mij en de buren heeft geregeld. Ergens midden in maart is dit doorgegaan, maar dit veroorzaakte complicatie nummer 2.

De aannemer van de buren en 'mijn' expert zijn binnengekomen, voerden een soort van 'ik ben X, wie ben jij' toneeltje op en gingen verder bijzonder vriendschappelijk met elkaar om, goeie acteurs zijn het niet dus het viel nogal op. Mijn expert heeft amper vaststellingen gedaan, vertelde mij met een grijnzende aannemer naast zich dat omdat ik reeds werken heb gepland aan de muur met schade er niet meer kan gesproken worden over 'blijvende schade'. Ook kosten van verf en dergelijke wou 'mijn' expert niet in overweging nemen. Bovendien wou 'mijn' expert dat ik documenten over eventuele geplande werken van mij aan hem zou overmaken. Iets waar hij volgens mij totaal geen zaken mee heeft. Ik ben daar niet op ingegaan. 'Mijn' expert heeft verder nog hier een daar een foto genomen met zijn GSM. Professioneel materiaal had hij niet bij zich.
De gang van zaken heb ik na de 'expertise' aan mijn verzekeraar laten weten. Die heeft geprotesteerd bij het door hem aangestelde expertisebureau, ik heb daar emails van.
Na ongeveer een maand heb ik officieus, via email van mijn verzekeraar, te horen gekregen dat de expert de schade op zo'n 500 euro zou zetten. Maar niemand heeft ooit een verslag gezien over die expertise. Volgens 'mijn' expert was dat omdat ik hem nog documenten zou moeten bezorgen, die documenten waar ik het eerder over had. Zo'n laag bedrag voor zo'n serieuze schade is volgens mij (en niet alleen volgens mij) totaal belachelijk.

Na veel communcatie tussen mijn rechtsbijstandsverzekeraar en mijzelf is er maanden later een overeenkomst om een nieuwe expertise laten gebeuren door een gespecialiseerde firma die ik zelf heb gecontacteerd.
Vanaf dan heb ik op geen enkel moment medewerking meer gekregen van mijn buren of hun aannemer. Mijn expert, die overigens zeer veel werk heeft, heeft 2x een expertise uitgevoerd, maar noch mijn buren, noch hun aannemer is komen opdagen. Bij de 2de expertise, die pas in september 2019 is doorgegaan zijn de buren via aangetekend schrijven uitgenodigd door mijn expert. Maar dus, ook dan zijn ze niet komen opdagen.
Het bedrag van schade dat mijn tegen expert heeft vastgesteld, mét professioneel materiaal, ligt zo'n 3 maal hoger dan wat de eerste expert vertelde. Zelfs met correcties omwille van reeds eerder bestaande schade en leeftijd van mijn huis.

Uiteindelijk is het verslag van mijn tegen expert bij mijn rechtsbijstandsverzekeraar geraakt in november. Als ik niet bijna elke dag naar mijn tegen expert had gebeld had dit waarschijnlijk nog veel langer geduurd, maar bon. Mijn verzekeraar stelt de buren een ultimatum om tegen 20 december akkoord te gaan met het schade verslag, of te protesteren. En nu komen we bij complicatie 3.

Op uiterlijk 20 december hebben mijn buren via hun aannemer een nieuwe expertise gevraagd, en dus officieel hebben ze geprotesteerd tegen het verslag van mijn tegen expert. Volgens mijn buren hebben ze inderdaad een aangetekende brief gehad maar 'stond daar geen uitnodiging in voor de expertise'. Wat mij redelijk onwaarschijnlijk lijkt.

Er zal dus in de loop van 2020 nog een expertise plaatsvinden met mijn tegen expert en met de expert van de verzekering van de aannemer van mijn buren. Gezien de feestdagen is daar nog niets over afgesproken.

Ik kom dus nu bij mijn vragen:

1: Kan ik van rechtsbijstandsverzekeraar veranderen in de loop van dit nog niet afgehandelde dossier en indien ja, wie gaat de verdere behandeling van dit dossier doen? Ik ben immers totaal niet tevreden over mijn rechtsbijstandsverzekeraar. Ik heb wel 1000 telefoontjes moeten doen, alles zelf moeten regelen qua tegen expertise. Bovendien heb ik tegen een muur van onwil moeten boksen eer ik ook maar een tegen expert door hen aangesteld kreeg, en zeker gezien de kwaliteit van de expert die ze zelf gestuurd hebben die eigenlijk in de praktijk de belangen van de aannemer van de buren behartigde.

2: Volgens mijn tegen expert kan ik ook voorlopig mijn domicilie niet laten veranderen naar het adres van mijn vriendin zolang deze zaak qua schade niet volledig vast ligt. Waarom dat is weet ik niet, of ben ik ondertussen vergeten. Maar is dat eigenlijk wel zo?

3: Wat zouden jullie adviseren dat ik doe? Ik zie ondertussen het bos door de bomen niet meer.

Bedankt alvast voor het lezen,
Advies is zeer op prijs gesteld.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 19582
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 31 dec 2019 17:28

Als je niet akkoord kan gaan met de gang van zaken, kan je nog altijd een gerechtelijke uitspraak vragen via de rechtbank. Daar zal dan een on afhankelijk expert de zaak herbekijken

bosprocureur
Berichten: 5052

#3 , 31 dec 2019 18:59

Expert, nog een expert, uitstel van verhuis, 1000 telefoontjes....

Hoeveel is de inzet van deze zaak ?

Hoe zit het met de verhouding tussen kosten en baten, ?

Prettig eindejaar, !

Reclame

wlf2kme
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 02 jan 2020 12:51

Beste wensen, we zullen daarmee beginnen ;-)

De kosten / baten situatie is uiteraard rampzalig. Als ik dat op voorhand had geweten had ik wellicht andere keuze's gemaakt. Uiteraard is dat allemaal in retrospectie, en nu makkelijk gezegd. Naarmate het dossier vorderde leek het er telkens op na enkele weken tot een maand afgehandeld te zijn. Vervolgens volgden de vreemde situaties elkaar op, waardoor ik nu zit waar ik zit. Ik denk dat ongeveer iedere betrokkene in dit dossier tegen mij heeft staan liegen. Waar dat allemaal voor nodig is, is mij een compleet raadsel. De financiële schade is toch relatief beperkt, de materiële schade en de oorzaak is overduidelijk.
Ik moet daar geen tekening bij maken dat ik hier echt niet mee kan lachen. En nu ik toch in deze situatie verzeild ben geraakt ga ik ze nu natuurlijk doorzetten.

Ik had 3 specifieke vragen, weten jullie daar raad mee?

Thanks!

Terug naar “Andere”