Omgevingsvergunning voor oude woning

EMC
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Omgevingsvergunning voor oude woning

#1 , 03 nov 2019 13:57

In mei 2000 kochten we een woning die reeds in de jaren '50 werd gebouwd.
Deze woning was bij aankoop reeds onderverdeeld in twee appartementen met aparte meters.
Nu krijgen we een aangetekend schrijven van de stad dat het een ééngezinswoning betreft en dat we deze verhuren als meergezinswoning. We zijn meer info gaan vragen en blijkt indien we dit in orde willen krijgen we een omgevingsvergunning dienen aan te vragen. Maar men liet al weten dat dit niet evident zou zijn omdat de bovenste slaapkamers, die zich onder het dak bevinden maar een beperkte plafondhoogte hebben, nl. 230 cm hoog. De badkamer in het onderste appartement is volgens hun normen ook te klein.
Ze raden aan de woning als eengezinswoning te verhuren omwille van deze redenen. We hebben jaren geleden een nieuwe keuken geplaatst, laminaat gelegd enzovoort. Kan men ons hiertoe verplichten? We hebben de woning gekocht omdat deze in twee appartementen bestond. Maar in de akte van toen, staat de woning ook enkel omschreven als eengezinswoning.
We lazen ergens dat indien je kan bewijzen dat de woning reeds voor 1965 zich in deze staat bevond, de woning dan automatisch vergund zou zijn. Klopt dit? Wat telt als bewijs hiervoor.. We zijn niet in het bezit van enige plannen van de woning.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 19246
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 03 nov 2019 16:20

Het is niet omdat de woning reeds in de jaren 50 werd gebouwd, dat ze reeds voor 1965 werd verbouwd.
Deze verbouwingswerken om er 2 appartementen van te maken kunnen van veel later zijn, en dus uitgevoerd zonder bouwtoelating, zeker omdat er in de akte staat dat het om een eengezinswoning gaat. Heeft de verkoper en/of de notaris u hierover niet ingelicht?

EMC
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 03 nov 2019 22:58

De notaris heeft ons hier niet van op de hoogte gebracht. We contacteerden nu de zoon (65j) van de verkoper; deze vertelde ons dat hij nooit anders geweten heeft dan dat de woning in twee was onderverdeeld. Hij gaat de plannen van de woning zoeken in de spullen van zijn moeder. We hopen nu dat op deze plannen de verdeling wel genoteerd staat.

Reclame

Thomas Morus
Berichten: 2887
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#4 , 03 nov 2019 23:07

Lees uw aankoopakte.
Staat daar in vermeld dat het een appartementsgebouw is?
Indien niet dan zijn het geen appartementen maar één (eengezins)woning
De verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen van morgen.

mava105
Berichten: 19246
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 04 nov 2019 09:08

Plannen kan je ook opvragen bij de bouwdienst van uw gemeente. Mogelijks zitten ze reeds in het archief.

LennieK
Berichten: 1319
Juridisch actief: Nee

#6 , 08 nov 2019 09:53

Minimale plafondhoogte om mee te tellen qua bewoonbare oppervlakte (en dus ook voor de bezettingsnorm) voor de Vlaamse Wooncode is 220 cm. Ben je zeker dat de verhuurde delen voldoen aan de Vlaamse wooncode?

Als de gemeente de splitsing weigert, en het lijkt er op dat de kans groot is, dan zit je met een eengezinswoning (één huisnummer!) dus dan zullen alle bewoners als één gezin bekeken worden. Niet ideaal als er plots één met schulden zit, of iemand een uitkering moet genieten op basis van zijn of haar gezinssamenstelling...

Terug naar “Andere”