Wij hebben ook een ingewikkelde situatie waar ik eens jullie advies/mening zou willen over horen.
Ongeveer 1,5 maand geleden ben ik naar de gemeente gegaan voor het plaatsen van een tuinhuis in het agrarisch deel van onze grond. In onze verkavelingsvoorschriften staat er dat er geen tuinhuizen in het agrarisch gedeelte mogen geplaatst worden.
Op de dienst stedenbouw zei men dat ik dit zou mogen vermits de voorwaarden van het achterste agrarische deel vervallen waren sinds kort en als ik mij hield aan de algemeen geldende regels (binnen de 30 meter van het huis, niet groter dan 40 m², 1 meter van elke grens blijven en niet hoger dan 3,5 meter) ik een vrijstelling zou hebben.
Wij beginnen dan de betonplateau klaar te maken en te gieten. Het tuinhuis besteld en de dag na de levering van het tuinhuis krijgen we een anoniem briefje in onze bus: "er mag geen betonplaat of tuinhuis buiten de bouwzone geplaatst worden, indien dit toch gebeurt dat dit gemeld worden aan de dienst stedenbouw" (Moet dus al van iemand hier dichtbij zijn die ten eerste dit weet en die gezien heeft dat we ermee bezig waren. Wel flauw vind ik dat die persoon het anoniem doet en ons niet eerder had gecontacteerd want tegen dat plateau gegoten was waren we al maand geleden begonnen met graven en dergelijke)
Wij zijn dan terug naar de dienst stedenbouw gegaan met dit briefje en nogmaals aangeduid op ons plan dat we het tuinhuis wouden plaatsen in het agrarisch gebied. Wederom verzekerde men ons dat dit daar geplaatst mocht worden. Wij vroegen om dit schriftelijk te bevestigen, men zei dat we maar een mail moesten sturen en dat ze daarop binnen de week zouden antwoorden. Na 3 weken nog niets gehoord te hebben belden we eens en persoon wachten nog op aan antwoord van Gent zei hij (wij wonen niet in Gent of een deelgemeente ervan, dus weet niet wat Gent er mee te maken heeft).
Vandaag zijn we terug langs geweest en zei de persoon ons dat het niet zou mogen. Wij zeiden dat ons ervoor al twee maal gezegd was dat het wel mocht + met anoniem briefje naar daar geweest. Ons tuinhuis staat er al dus vroegen we hoe we dit konden oplossen.
Had zelf al verschillende dingen opgezocht:
Niet strijdig met voorschriften van een bijzonder plan van aanleg (BPA), gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of verkavelingsvergunning, tenzij de gemeente dit plan of de vergunning heeft opgenomen in een lijst waarbinnen de Vlaamse vrijstellingsregeling voorrang krijgt op de voorschriften van het plan.
Onze verkaveling staat dus vermeld in deze lijst. Dus als ik dat lees heeft dan de Vlaamse vrijstellingsregeling voorrang, ook al staat er in onze verkavelingsvoorschriften dat het niet zou mogen. De persoon aan de balie zei dat dit niet zo was en gaf als enige reden op dat ene stuk bouwgrond was en het andere stuk agrarisch gebied was (niet waardevol of beschermd of dergelijke).
Gemeente ging kijken voor een oplossing en de week van 7 november ons iets laten weten (intussen telefoon gehad: ze zoeken verder).
Heb ik eigenlijk gelijk met deze Vlaamse vrijstellingsregeling die voorrang heeft op hetgeen in de verkavelingsvergunning staat. (verste deel tuinhuis staat op 29,5 meter, is 2,5 meter hoog en heeft op een oppervlakte van 32m²)
Alvast bedankt