#5 , 27 okt 2016 13:10
louter het feit dat iets al dan niet geankerd is maakt vrij weinig uit.
Er bestaan ook tuinhuisjes van 350 euro die letterlijk losstaan op de grond. Deze vallen ook onder "bijgebouwen"...
We kunnen echt wel besluiten dat we het over een overdekte zwembadoverkapping hebben. Het feit dat het mogelijk is om de overkapping in - en uit te schuiven maakt hier geen verschil. Het blijft een overdekte contstructie. (zie mijn voorbeeld van een terrasoverkapping).
Mijn advies is om dit aan te gaan geven bij de gemeenten en luisteren wat zij te zeggen hebben. De regels rond vergunning zijn vaak per gemeente bepaald.
Het is uiteraard perfect mogelijk om zonder vergunning die constructie te plaatsen. Als dit niet zichtbaar is vanop de openbare weg zal de gemeente er zelden voor naar de rechtbank stappen. voor de gemeente is de zaak na 5 jaar verjaard en kunnen ze er niets meer tegen beginnen.
Als er een buur klacht indient dan zal hij moeten een bepaald nadeel aantonen, anders is de kans groot dat de rechtbank geen verwijdering eist maar u enkel een boete geeft. verjaring voor burgerlijke partijen is 30 jaar.
Bovenstaande enkel ter info, het spreekt voor zich dat een vergunning aanvragen de aan te raden stap is.
P.S.
De enige manier waarop dit geen vergunning zou nodig hebben is als het op één of andere manier onder een tuinornament zou vallen. Vb: een bbq, schommelstoelen, klimtoestellen, brienvenbus... zijn vrijgesteld van vergunning. Had dit een klein zwembad geweest dan was er voer voor discussie en was de wet hierover niet duidelijk... Maar een overkapping met dergelijke afmetingen kan nooit doorgaan voor een ornament.