Ten einde raad … ( hopelijk niet …)

BartDP
Topic Starter
Berichten: 2

Ten einde raad … ( hopelijk niet …)

#1 , 16 mar 2016 00:51

Beste,
Ik zit met een vrij complexe situatie waar ik het even niet meer weet.
‘k heb ze hieronder zo compleet mogelijk beschreven omdat ik vermoed dat het mischien allemaal van de details af hangt.

In 1977 ( ik was toen 7 jaar ) koopt m’n vader een ‘landbebouwing’ ( zo staat het kadastraal geregistreerd) welke van toen reeds mijn eigendom is. Aankoop/verkoopsakte spreekt van 27/08/1977. U begrijpt dat ik er toen niet van op de hoogte was dat dit geregistreerd stond/staat als ‘landbebouwing’. Dit ben ik maar te weten gekomen wanneer de gemeente problemen begon te maken. Gebouw zelf dateert van vermoedelijk begin 1900 ( 1920,1930, .. ) Mogelijks doet ook de locatie er toe : scheldevalei halverwege tss Gent en Oudenaarde.

De bedoeling was hierin te gaan wonen. In dit gebouw trekt m’n vader een aantal binnenmuren op en voorziet deze van sanitair en elektriciteit. Met goedkeuring van de gemeente ? Volgens hem was dit geen probleem. Er wordt alvast kort nadien in gewoont ( dus met de domicilie, door de gemeente afgeleverd) . Omdat het tussen 2 bestaande huisnummers ligt wordt zelfs een 22a huisnummer gecreëerd.
Later veranderd dit huisnummer naar 26 ( op een bepaald moment werd de straat volledig hernummert).

Na hierin zelf met het volledige gezin gedurende geruime tijd gewoond te hebben ( ‘k denkt zo’n 4 tal jaar ) wordt het “huis” nadien verhuurd. Meerdere huurders hebben er gewoond en allen zijn ze er gedomicilieerd geweest ( waaronder ikzelf voor ook nog eens voor een periode van 7 jaar 1995-2002 ) zonder enige problemen of opmerkingen. Dus er is nooit een opmerking gekomen van de gemeente.

Echter 4 taal jaar terug loopt het mis. Toenmalige huurder hield er een canabis handeltje op na welke voor veel overlast zorgde in de ( normaal super rustige) straat. Buren reclameerde meerdere malen bij de lokale politie. Finaal betaald hij ook z’n huur niet meer en wordt juridisch door mij uitgezet.

Omdat het pand aan een nieuw dak toe was krijg ik terzelfder tijd een schrijven van de Vlaamse Gemeenschap Wonen dat ik het gebouw diende te herstellen, zodat het terug beschikbaar kon komen van de woonmarkt.
Vooraleer ik met de herstellingen begon vroeg ik nog expliciet na bij de bouwkundige dienst van de gemeente of er een optie tot verbouwen was. Ik mocht echter enkel ‘instandhoudingswerken’ uitvoeren. Zo gezegd zo gedaan ( nieuwe dakbekleding, dakisolatie, nieuwe ramen en deuren met dubbel glas, nieuw laagje verf op de muur, toch een serieuze investering… ) Nadien bevestiging van Wonen Vlaanderen ( dacht binnen de 3 maand of zo ) dat ook de ingebrekestelling ( slecht dak, slechte dakgoten, loskomende muurbepleistering) terug in orde is en geen probleem meer vormt ( dossier afgesloten).

De eerste potentiële huurder bieden zich terug aan.

Wanneer die persoon zich naar de gemeente gaat om zich te domiciliëren krijgen we ineens te horen op de gemeente dat hier niet meer gewoond mag worden. Als reden halen ze aan dat dit geen woning is ( maar landbebouwing ). M.a.w. ik heb nooit een officieel schrijven gehad dat er iets mis was met mijn gebouw. Nu weigeren ze dus domicilie af te leveren op dit adres.

Na even zoeken bleek dat in principe een domicilie niet kan geweigerd worden ( om welke reden dan ook, veiligheid, gezondheid, urbanisme of de ruimtelijke ordening (artikel 16, § 2, van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister), maar toe ik hen dit zegde dreigden ze er mee mij een bouw overtreding aan te smeren waar ik het pand zou moeten terug herstellen in z’n oorspronkelijke staat ( welke ik amper nog weet want ik was 7 jaar … )

Trouwens , gebouw staat in een woongebied, in een rij huizen, en is zelf in het RUP ingekleurd als woning.

Al ik hen dan vraag wat ik er nu moet met doen dan zeggen ze : je kan het nog verhuren als atelier of zo , een bedrijf kan er eventueel nog een domicilie krijgen , maar voor wonen leveren we er geen meer af.

Kan dit zomaar ? Finaal is daar toch 35 jaar in gewoond zonder enig probleem of opmerking van de gemeente ? En eerst laten ze me nog instandhouding werken uitvoeren en nadien mag ik het niet meer verhuren als voorheen.

Ik stel het nu reeds een 2 tal jaar te huur in de hoedanigheid dat de gemeente voorstelt ( als brave burger), maar dit lukt niet. Iedereen vraag me om dit te huren als huis (met domicilie) , waar ik negatief moet op antwoorden.

Ik begrijp het helemaal niet meer, lang de ene kant klaagt de markt dat er geen goedkope woningen meer zijn ( het is een klein huisje dus ik zou zelf minder dan 500 € vragen als huur ), langs te andere kant halen ze een perfect gerenoveerd pand ( met alle voorzieningen ) van de markt …

En kunnen ze effectief hun dreigement ‘terug brengen in oorspronkelijke toestand’ hard maken ?

Er nu nog een ‘huis’ van maken ( administratief ) kan blijkbaar niet want het RUP laat geen nieuwe woningen meer toe ( en het staat ingekleurd als woning op het RUP plan :shock: … )

Ziet iemand hier nog een lichtpuntje, want voor mij begint het donker te worden …
Had dit graag officieel in orde gezien, want leuk is dit niet en zeker al niet m’n bedoeling …

( tevens bereid tot betalend professioneel advies, zolang het maar tot terug verhuren als woning met domicilie leidt )

Bedankt voor uw reacties.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#2 , 16 mar 2016 07:25

Een domiciliëring mag de gemeente niet weigeren indien er daadwerkelijk huurders verblijven (hoofdveblijfplaats), minstens moeten ze er een tijdelijke inschrijving toestaan, zelfs als het goed niet als woning mag worden gebruikt of totaal ongeschikt is.

Maar dat belet niet dat men tegen u als verhuurder/eigenaar een inbreukprocedure kan opstarten wegens bouwmisdrijven / misdrijven ruimtelijke ordening. Ik meen echter wel dat er op het eerste zicht eea schort aan hetgeen de gemeente eist maar dat moet uitgezocht worden. Persoonlijk zou ik u adviseren een advocaat onder de arm te nemen die gespecialiseerd is in ruimtelijke ordening die kantoor houdt buiten de gemeente waar het goed gelegen is en zonder banden in de gemeentepolitiek.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

mjers
Berichten: 1788

#3 , 16 mar 2016 07:45

Ik vind dit persoonlijk een hele rare reactie van de gemeente. De verjaring voor bouwovertredingen is 5 jaar (in uitzonderlijke gevallen 10 jaar). Dus die dreigementen slaan nergens op, en dat zullen ze zelf ook wel weten. Dus ik begrijp de reactie langs geen kanten. Hebt u een persoonlijke vete met die ambtenaar, of zijn er in het verleden problemen geweest? Doet er eigenlijk niet toe. Naar mijn mening kunnen ze wegens verjaring geen herstelvordering eisen.

Zoals Xenophon voorstelt... contacteer een advocaat want dit zaakje stinkt.

Reclame

Terug naar “Andere”