verlies rechten doordat bouwgrond gebruikt wordt als parking

rhermans
Topic Starter
Berichten: 2

verlies rechten doordat bouwgrond gebruikt wordt als parking

#1 , 27 mar 2013 21:20

We hebben een bouwgrond in een straat met veel appartementen. De bewoners hiervan parkeren al jaren hun wagens op het (onverharde) perceel. Zonder hiervoor toestemming gevraagd te hebben en zonder hiervoor een vergoeding te betalen. Wij vonden dit nooit een probleem, tot iemand ons recent waarschuwde dat enkele buren van plan waren een procedure in te leiden om van de bouwgrond officieel parking te laten maken. Dit zou volgens hen kunnen omdat wij als eigenaar het parkeren al jaren stilzwijgend toestaan. Ondertussen zijn er op aanraden van de gemeente bordjes geplaatst met het opschrift "privé eigendom", maar we zouden het jammer vinden het perceel nodeloos af te sluiten, omdat de mensen ermee geholpen zijn en wij toch nog niet onmiddellijk bouwplannen hebben.
Lopen we echt gevaar het recht op bouwgrond, of zelfs het eigendomsrecht, te verliezen als we niets ondernemen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#2 , 27 mar 2013 21:44

Als eigenaar van een niet afgesloten perceel bent u trouwens ook aansprakelijk voor het sluikstort dat op uw terrein zou terecht komen.

Hoelang gebruiken de andere 'bewoners' van de straat uw grond al?

Al eens lezen.

http://www.landmeters-experten.be/doc%2 ... arheid.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

rhermans
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 27 mar 2013 22:42

Het is zeker 20 jaar als parking gebruikt door de eigenaars van een handelszaak in de buurt, met hun bord op het terrein. Die zaak is iets meer dan 10 jaar geleden stopgezet, het bord verwijderd, waarna het parkeren ook stopte. Recent zijn er echter meer appartementen gekomen en vooral een blauwe zone in de omliggende straten, waardoor er weer volop geparkeerd wordt.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#4 , 27 mar 2013 22:47

Begin met het perceel af te sluiten.
Dan kan er zeker geen gebruik worden gemaakt van verjaring ( als dat al in aanmerking zou kunnen komen).
Want parkeren??? wie kan bewijzen dat hij er al dertig jaar op parkeert?

freelance
Berichten: 2615

#5 , 27 mar 2013 22:58

Dit zou volgens hen kunnen omdat wij als eigenaar het parkeren al jaren stilzwijgend toestaan.
In dit geval zou er sprake moeten zijn van erfdienstbaarheid .Wat m.i. niet het geval is .

TITEL IV. - ERFDIENSTBAARHEDEN OF GRONDLASTEN.
Art. 637. Een erfdienstbaarheid is een last op een erf gelegd tot gebruik en tot nut van een erf dat aan een andere eigenaar toebehoort.
Art. 638. De erfdienstbaarheid plaatst het ene erf ten opzichte van het andere niet in een hogere rang.
Art. 639. Zij ontstaat of uit de natuurlijke ligging van de plaatsen of uit verplichtingen door de wet opgelegd of uit overeenkomsten tussen de eigenaars gesloten.

Art. 688. Erfdienstbaarheden zijn of voortdurend of niet voortdurend.
Voortdurende erfdienstbaarheden zijn die waarvan het gebruik voortdurend is of zijn kan zonder dat daartoe telkens een daad van de mens vereist is : zodanige zijn waterlopen, goten, uitzichten en andere van dien aard.
Niet voortdurende erfdienstbaarheden zijn die welke, om te worden uitgeoefend, telkens een daad van de mens vereisen : zodanige zijn het recht van overgang, het recht om water te putten, het weiderecht en andere soortgelijke rechten.

Art. 689. Erfdienstbaarheden zijn zichtbaar of niet zichtbaar.
Zichtbare erfdienstbaarheden zijn die waarvan blijkt door uitwendige werken, zoals een deur, een venster, een waterleiding.
Niet zichtbare erfdienstbaarheden zijn die welke geen uitwendig teken van hun bestaan vertonen, zoals, bij voorbeeld, het verbod om op een erf te bouwen, of om niet dan tot een bepaalde hoogte te bouwen.

Art. 690. Voortdurende zichtbare erfdienstbaarheden worden verkregen door een titel of door dertigjarig bezit.


De enige erfdienstbaarheid die kan verkregen worden door 30 jarig BEZIT , is de VOORTDURENDE EN ZICHTBARE .

Het gebruik van de bouwgrond als parking voor diverse personen ( als deze steeds wisselen ) , kan niet aanzien worden als bezitten door een eigenaar.
Het valt ook niet onder de voorwaarden van VOORTDUREND . ( Art. 688 )
Het valt ook niet onder ZICHTBAAR ( als de auto's weg zijn , is er niets meer dat herinnert aan het feit ) .
Zichtbaar zou zijn bvb. als er daadwerkelijk een verharding aangelegd wordt , of iets waaruit de duidelijke bedoeling blijkt om daar te kunnen parkeren . ( een bord "Parking " : zou een zichtbaar teken zijn . ).

Ook het veranderen van bestemming ( van bouwgrond naar parking ) is een stedenbouwkundige aangelegenheid , waar Stedenbouw niet zo maar toelating voor geeft .
Als er een zaak zou van gemaakt worden op de rechtbank , heeft de rechter wel rekening te houden met de stedenbouwkundige voorschriften .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Terug naar “Andere”