reglementering verliesstroomschakelaars

roharro
Topic Starter
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

reglementering verliesstroomschakelaars

#1 , 27 feb 2013 16:49

Een semi technisch/semi juridische vraag:
Verliesstroomschakelaars zijn wettelijk verplicht bij alle nieuwe installaties.
Wat zegt de reglementering betreffende hun aantal en hun schakeling?

Oorsprong van mijn vraag:

In een nieuwbouwappartement heb ik twee verliesstroomschakelaars, de ene weerstaat aan een hogere verliesstroom dan de tweede. Ik dacht steeds dat de minst gevoelige verbonden is met de algehele electrische installatie van het appartement, terwijl op de verliesstroomschakelaar die reageert op kleine verliesstroom enkel de vochtige ruimtes zijn aangesloten.
Door een toevallig defect aan een electrisch toestel werd één van de verliesstroomschakelaars uitgeschakeld (defect toestel aangesloten op stopkontakt in de living). Maar nu heb ik toevallig vastgesteld dat eender welke verliesstroomschakelaar men uitschakelt steeds het volledige electrische circuit van het appartement wordt uitgeschakeld. Dus de twee schakelaars staan in serie en daarachter het volledige circuit van het hele appartement. Dat lijkt me zinloos, men zou dan toch maar één, nml de meest gevoelige moeten plaatsen? Wat is in dit geval de zin van de tweede verliesstroomschakelaar?
Verplicht de wet twee schakelaars? Andere reden waarom er twee schakelaars zouden zijn voor identiek zelfde electrisch circuit?
Het is wel zo dat al de lichtpunten van het appartement op één circuit staan (dus met inbegrip van die in de badkamer en wasruimte). Voor de stopkontakten zijn er verschillende circuits.
Wie kan mijn dilemma verklaren?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
k.b.
Berichten: 876

#2 , 28 feb 2013 00:15

Installatie is technisch OK.

Er is een verliesstroomschakelaar nodig van 300 mA waar de gehele binnenhuisinstallatie achter staat.
Idien er vochtige ruimtes (of circuits in vochtige zones) aanwezig zijn dienen de hier voorkomende elektrische zaken achter een gevoeligere verliesstroomschakelaar te staan , namelijk een 30 mA.

Uw installatie voldoet hieraan , dus geen probleem.

Wat U daar hebt is een soort "nieuwe tendens" bij mensen / installateurs die zich bewust zijn van het elektrisch gevaar. Het is aldus in uw situatie haast onmogelijk geëlectrocuteerd te worden , zelfs al valt bvb uw glas water om op uw nachtkastje en duw je 's morgens in het donker uw wekkerradio af .

In onze nieuwbouw staat ook nagenoeg alles achter de gevoelige differentieel , met uitzonderling van enkele "basis"-zaken die ik wil operationeel houden , zelfs na een kleine storing ( CV , alarm , vriezer , ...)

Enkel een gevoelige 30mA plaatsen mag niet , de volledige installatie dient aan het begin een 300 mA te hebben ... vandaar staan ze soms gewoon achter elkaar ...

k.b.

Reclame

Terug naar “Andere”