Schade Serre

Milo72
Topic Starter
Berichten: 871

Schade Serre

#1 , 8 maand 4 weken geleden (18 mei 2018 13:14)

Beste forumleden,

Bij werken aan het magazijn van de buren begin maart dit jaar, valt een (redelijk groot) stuk steen (grofweg de grootte van 4 bakstenen+voegen) op de nok van onze serre. Resultaat: het aluminium frame behoorlijk verbogen, verschillende ruiten gebruiken
De plaatser & leverancier van de serre is vrij formeel dat, gezien de structuur van de serre onmogelijk terug recht getrokken kan worden, de serre niet hersteld kan worden, en stelde een offerte op voor een vervanging van de serre (ong. 2000€ incl plaatsing).
De buurman gaf dit aan aan zijn familiale verzekering, die (samen met mijn eigen verzekeringsagent) een expert langsstuurde op 4 mei. Na wat heen en weer gepalaver, kwam de expert van de familiale verzekering tot de conclusie dat, gezien de werken aan het beroeps-gedeelte van zijn eigendom gebeurde, dit niet gedekt werd door de familiale verzekering, maar onder zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering. "Maar, 't is ne schrijnwerker, geen metser of aannemer, dus 't zou me verbazen moest die verzekering dat dekken" dixit de man van de familiale verzekering.
Daarnaast gaf mijn eigen verzekeringsagent aan dat ik beter ook de kosten voor het afvoeren van de kapotte serre, inclusief het verwijderen van het bovenste laagje aarde (dat bestrooid is met glasscherven), zou aangeven, "want de kans bestaat dat ze niet de nieuwbouwwaarde van de serre gaan willen uitbetalen".
Er is voor 29 mei (3 maand na de schade ...) een afspraak met de expert van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering + eigen verzekering.

Mijn vragen:
1. bestaat de kans dat noch de familiale, noch de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van mijn buurman dit dekt, m.a.w. bestaat de kans dat mijn buurman zelf moet opdraaien voor de schade ?
2. Hoe groot is de kans dat de verzekering niet het volledige bedrag wil uitkeren ? De serre was ong. 20 jaar oud, maar alle rubbers en een deel van de ruiten werden een 2-tal jaar geleden vervangen, en de serre kon dus zonder enig probleem nog ettelijke (tientallen) jaren perfect dienst doen.
3. Bij wie kan ik best prijs vragen voor het verwijderen van de serre & het afvoeren van het bovenste laagje grond ? Dat laatste mss bij een grondwerker, maar het eerste ?
4. kan ik, gezien het volledige plant- en kweekseizoen van de serre voor dit jaar om zeep is, net als de planten die al gezaaid of geplant waren in de serre, hiervoor een vergoeding vragen ? En zo ja, hoe bepaal ik de waarde daarvan ?
Ik ben geen jurist - mijn posts zijn dus enkel gebaseerd op mijn eigen mening en gezond verstand

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
mava105
Berichten: 16710
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 8 maand 4 weken geleden (18 mei 2018 16:14)

Dergelijke schade moet je aangeven aan de brandverzekering en niet aan de familiale. Die regelen verder alles voor u.

bosprocureur
Berichten: 3438

#3 , 8 maand 4 weken geleden (19 mei 2018 08:29)

Die serre wordt niet beroepshalve door u gebruikt? Neen?

Ik zou dan ook de eigen familiale verzekering aanspreken, in het kader van hun rechtsbijstand. En de schadevergoeding waarop u recht zou moeten hebben omvat inderdaad ook het afvoeren van de vervuilde grond, minderopbrengst (financieel en persoonlijk genoegen) van de planten.... Over de waarde daarvan kan men inderdaad een heel boompje opzetten, maar dat is voor later.

Of uw buurman al dan niet voldoende dekking geniet, hangt van zijn polissen af, maar dat regelen de verzekeringen onderling wel. Desnoods kan u het op een akkoord gooien met de buurman, in het kader van een minnelijke schikking, maar met in het achterhoofd de intussen vastgelegde schade.

Houdt u ons op de hoogte?

Reclame

Milo72
Topic Starter
Berichten: 871

#4 , 8 maand 3 weken geleden (22 mei 2018 09:24)

Mijn eigen verzekeringsmakelaar is er ook bij betrokken, en zal dus wel zorgen dat de juiste verzekering van mij (brand- of familiale) erbij betrokken is, daar zie'k geen probleem in.

Die serre wordt niet beroepshalve gebruikt, nee, enkel voor fantastisch lekkere zelfgekweekte tomaatjes, watermeloenen, zoete puntpaprika's, salade, enzovoort. :-)
Mijn bedoeling zou inderdaad zijn om, in't geval mijn buurman zelf moet opdraaien voor de schade (en niet zijn verzekering) het op een akkoordje te gooien met hem, kwestie van een goeie burenrelatie te houden.

Ik hou jullie zeker op de hoogte.
Ik ben geen jurist - mijn posts zijn dus enkel gebaseerd op mijn eigen mening en gezond verstand

Milo72
Topic Starter
Berichten: 871

#5 , 8 maand 2 weken geleden (31 mei 2018 13:50)

Gisteren zijn de specialisten van de verzekeringen (beroepsaansprakelijkheid van buurman, eigen brandverzekering, en beide makelaars) langsgeweest. Een hele tijd stonden ze cijfertjes en feitjes heen en weer te pingpongen, waar een leek geen botten van snapt. Gelukkig hebben ze't ook nog uitgelegd:

De "herstelkost" lag 60 € onder de "vervangkost", en ze hebben dat verschil onder de mat geveegd.
Wij krijgen dus van onze eigen brandverzekering de kostprijs van een nieuwe serre + kostprijs voor het verwijderen van de oude (incl grond met glas in)
(Eigenlijk kregen we een bedrag dat iets lager was voor de serre zelf, maar een clausule in onze verzekeringspolis geeft ons recht op 10% "indirecte kosten", waardoor we op het volledige bedrag uitkomen).

Onze eigen brandverzekering verhaalt het grootste deel hiervan (waarde serre minus "slijtage") op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de buurman, die op haar beurt de franchise verhaalt op de buurman zelf.

Wij gaan nog onze buurman de kans geven om - voor het bedrag vd offerte voor het verwijderen van de serre+grond - de opruiming zelf te doen, zodat hij mss (een stuk van) zijn franchise kan terugverdienen.

Eind goed al goed :-) Nu nog wachten op de serre zelf.
Ik ben geen jurist - mijn posts zijn dus enkel gebaseerd op mijn eigen mening en gezond verstand

bosprocureur
Berichten: 3438

#6 , 8 maand 2 weken geleden (31 mei 2018 14:09)

Zo zie je maar, met een goede dosis souplesse, en wat medewerking van de verzekeringen (ook die 10% indirecte verliezen is een aanrader) raakt het hele geval op twee weken opgelost.

Bedankt om ons op de hoogte te houden.

Milo72
Topic Starter
Berichten: 871

#7 , 8 maand 2 weken geleden (31 mei 2018 15:36)

Vooral een goeie (onafhankelijke, betrokken, en goed van de tongriem gesneden) makelaar doet veel ;-)

Maar ik wou wel even die "op twee weken" kaderen: de schade gebeurde begin maart, en vermoedelijk krijgen wij binnen een 3-tal weken onze schade uitbetaald, en voorlopig lijkt het er op dat het nog een maandje zal duren voor er een nieuwe serre staat. 'T gaat dus over een 4-tal maanden :-)
Ik ben geen jurist - mijn posts zijn dus enkel gebaseerd op mijn eigen mening en gezond verstand

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”