Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Milo72
Topic Starter
Berichten: 750
Reputation: 0

Schade Serre

#1 , 2 dagen 23 uur geleden (18 mei 2018 13:14)

Beste forumleden,

Bij werken aan het magazijn van de buren begin maart dit jaar, valt een (redelijk groot) stuk steen (grofweg de grootte van 4 bakstenen+voegen) op de nok van onze serre. Resultaat: het aluminium frame behoorlijk verbogen, verschillende ruiten gebruiken
De plaatser & leverancier van de serre is vrij formeel dat, gezien de structuur van de serre onmogelijk terug recht getrokken kan worden, de serre niet hersteld kan worden, en stelde een offerte op voor een vervanging van de serre (ong. 2000€ incl plaatsing).
De buurman gaf dit aan aan zijn familiale verzekering, die (samen met mijn eigen verzekeringsagent) een expert langsstuurde op 4 mei. Na wat heen en weer gepalaver, kwam de expert van de familiale verzekering tot de conclusie dat, gezien de werken aan het beroeps-gedeelte van zijn eigendom gebeurde, dit niet gedekt werd door de familiale verzekering, maar onder zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering. "Maar, 't is ne schrijnwerker, geen metser of aannemer, dus 't zou me verbazen moest die verzekering dat dekken" dixit de man van de familiale verzekering.
Daarnaast gaf mijn eigen verzekeringsagent aan dat ik beter ook de kosten voor het afvoeren van de kapotte serre, inclusief het verwijderen van het bovenste laagje aarde (dat bestrooid is met glasscherven), zou aangeven, "want de kans bestaat dat ze niet de nieuwbouwwaarde van de serre gaan willen uitbetalen".
Er is voor 29 mei (3 maand na de schade ...) een afspraak met de expert van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering + eigen verzekering.

Mijn vragen:
1. bestaat de kans dat noch de familiale, noch de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van mijn buurman dit dekt, m.a.w. bestaat de kans dat mijn buurman zelf moet opdraaien voor de schade ?
2. Hoe groot is de kans dat de verzekering niet het volledige bedrag wil uitkeren ? De serre was ong. 20 jaar oud, maar alle rubbers en een deel van de ruiten werden een 2-tal jaar geleden vervangen, en de serre kon dus zonder enig probleem nog ettelijke (tientallen) jaren perfect dienst doen.
3. Bij wie kan ik best prijs vragen voor het verwijderen van de serre & het afvoeren van het bovenste laagje grond ? Dat laatste mss bij een grondwerker, maar het eerste ?
4. kan ik, gezien het volledige plant- en kweekseizoen van de serre voor dit jaar om zeep is, net als de planten die al gezaaid of geplant waren in de serre, hiervoor een vergoeding vragen ? En zo ja, hoe bepaal ik de waarde daarvan ?
Ik ben geen jurist - mijn posts zijn dus enkel gebaseerd op mijn eigen mening en gezond verstand

mava105
Berichten: 14899
Reputation: 13
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 2 dagen 20 uur geleden (18 mei 2018 16:14)

Dergelijke schade moet je aangeven aan de brandverzekering en niet aan de familiale. Die regelen verder alles voor u.

bosprocureur
Berichten: 2101
Reputation: 7

#3 , 2 dagen 4 uur geleden (19 mei 2018 08:29)

Die serre wordt niet beroepshalve door u gebruikt? Neen?

Ik zou dan ook de eigen familiale verzekering aanspreken, in het kader van hun rechtsbijstand. En de schadevergoeding waarop u recht zou moeten hebben omvat inderdaad ook het afvoeren van de vervuilde grond, minderopbrengst (financieel en persoonlijk genoegen) van de planten.... Over de waarde daarvan kan men inderdaad een heel boompje opzetten, maar dat is voor later.

Of uw buurman al dan niet voldoende dekking geniet, hangt van zijn polissen af, maar dat regelen de verzekeringen onderling wel. Desnoods kan u het op een akkoord gooien met de buurman, in het kader van een minnelijke schikking, maar met in het achterhoofd de intussen vastgelegde schade.

Houdt u ons op de hoogte?

Reclame

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”