Pagina 1 van 1

aansprakelijkheid stedenbouwkundige overtredingen?

Geplaatst: 24 nov 2013 15:12
door inina
Kan iemand mij een antwoord geven op het volgende probleem waar ik heden mee worstel?

Ik kocht een nieuw nog onafgewerkt appartement, waarvan de opbouw reeds ver gevorderd was, maar in elk geval nog niet helemaal af was. er werden geen lastenboeken bezorgd onder het mom dat ikzelf de nog te plaatsen materialen mocht kiezen.

Enkele tijd na de bewoning (*- 6 md nadien) bleek dat ik door de bouwheer ernstig was misleid. Er zijn allerlei stedenbouwkundige overtredingen aanwezig en mankementen in en aan het gebouw .

Ik ben klacht blijven indienen en ben ook blijven aandringen op herstel, maar niets hielp. ER werd een dagvaarding bezorgden de zaak kwam voor de rechtbank van eerste aanleg. Ik ben ook in de gemeente klacht blijven indienen ,daardoor werden er in het schepencollege enkele beslissingen genomen tot herstelvordering van bepaalde overtredingen en een meerwaarde voor enkele andere overtredingen. Dit zelfs met een dwangvordering per dag vertraging......

Deze zaak loopt nu reeds enkele jaren voor de rechtbank van eerste aanleg. De gemeente heeft deze beslissingen wel genomen in het schepencollege (en ik bezit zelfs een kopie van deze beslissingen) ; Maar de rechter zal zeer binnenkort een vonnis moeten vellen. Mijn advocate heeft ondertussen een vordering ingesteld van 500€ provisioneel voor elke overtreding.

MAAR OMDAT ONZE BURGEMEESTER DIE tegelijk ook RAADSMAN IS VOOR TEGENPARTIJ deze herstelvorderingen nog steeds NIET heeft doorgezonden naar de HOGE RAAD VOOR HET HERSTELBELEID, en ik van de Vlaamse Ombudsman heb vernomen dat de gemeente inderdaad deze vorderingen zou kunnen tegenhouden, vraag ik me af wat mijn mogelijkheden hieromtrent nog zijn.

NU geld de 10 jarige garantie van de bouwheer en architect nog omdat hij een appartement met verborgen gehouden gebreken heeft verkocht.
Maar als ik deze minimale schadevergoeding ontvang, waarmee het werkelijke herstel trouwens niet kan worden uitgevoerd, en de gemeente vordert het herstel uiteindelijk toch NIET bij de Hoge Raad voor het herstelbeleid,

wat gebeurd er dan?

1.bij de eventuele verkoop mijn eigendom zal de waarde ernstig verminderen omwille van de aanwezige overtredingen die nu wel bekend zijn.....
2. De schade die erdoor wordt veroorzaakt zal zich verder zetten aan en in het gebouw....
3.men zegt me ook dat ikzelf bij een eventuele latere herstel vordering "hoofdelijk" verantwoordelijk zal gesteld worden. Wat dat laatste juist betekent weet ik niet zo goed. Maar men zegt me dat ik dan later ook zal moeten betalen voor het herstel.

Indien iemand een tip heeft voor wat ik nu het beste kan doen dan lees ik het zeer graag. Is het Bv mogelijk om aan de rechter te zeggen dat ik de schadevergoeding van 500€ niet wens maar dat het herstel volledig dient te worden uitgevoerd?? En ik een schadevergoeding enkel maar aanvaard voor hetgeen werkelijk niet meer zou kunnen in orde gebracht worden?


Dank bij voorbaat voorbaat voor een reactie
vriendelijke groeten

Inina