Pagina 1 van 1
Grove fouten in electriciteitskeuring.
Geplaatst: 09 nov 2013 09:40
door spoc_123
Hallo,
De electriciteitskeuring van een onlangs aangekocht huis vermeldde een aantal kleine punten die niet conform waren.
Na intrekken en het ondervinden van meerdere problemen stelde een electrieker vast dat de volledige electriciteit moet herzien worden, er is nergens aarding.
Dus het keuringscertificaat was niet correct.
Kan de keurder hiervoor aansprakelijk gesteld worden en de kosten hiervoor dragen?
Mvg, Sandrine.
Re: Grove fouten in electriciteitskeuring.
Geplaatst: 09 nov 2013 11:46
door mava105
Je kan inderdaad klacht neerleggen bij de maatschappij die de keuring uitvoerde. Je zal dan wel een nieuwe keuring moeten laten uitvoeren als bewijs voor de slechte keuring. Mogelijks was keurder een kennis van de verkoper en heeft dus een aantal zaken over het hoofd gezien.
De keurder uw nieuw elektrische installatie laten betalend zal er waarschijnlijk niet inzitten.
Re: Grove fouten in electriciteitskeuring.
Geplaatst: 09 nov 2013 16:31
door katwezel
1.de keurder kan en mag enkel de genaakbare delen keuren , hij zal dus geen stopcontacten open schroeven om te zien wat er achter zit
2. de installaties worden gekeurd volgens de norm die bij eerste ingebruikname van toepassing is ( behoudens latere aanpassingen ) , oudere installaties genieten van bepaalde uitzonderingen , je kunt best vermelden van welk jaar het gebouw is dan kan er een beter antwoord komen
Re: Grove fouten in electriciteitskeuring.
Geplaatst: 09 nov 2013 19:40
door mava105
Als het een ouder gebouw is, en er zijn geen stopkontakten met een aardingspin, zal de keurder dat niet als een fout noteren. In het hoofdbord zal hij wel de hoofdaarding nameten.
Re: Grove fouten in electriciteitskeuring.
Geplaatst: 11 nov 2013 20:57
door spoc_123
Bedankt voor de feedback.
Het gebouw dateert van de jaren 1930, en werd een vijftal jaren geleden door de vorige eigenaars gerenoveerd.
Nog enkele opmerkingen naar aanleiding van jullie feedback, kwestie van zeker te zijn dat ik het correct interpreteer:
Aarding is nu verplicht in natte ruimtes (keuken, badkamer). Stel dat de electriciteit nog de oorspronkelijke electriciteit was op het moment van de keuring, dan werd dit niet als een niet-conformiteit gemeld op het certificaat?
Maar de vorige eigenaars hebben keuken en badkamer gerenoveerd, dus die ruimtes moeten dan toch op zijn minst van aarding voorzien zijn en omdat dit niet het geval is moet dit als non-conformiteit op certificaat vermeld worden, niet? Zodat de nieuwe eigenaar op de hoogte is van het feit dat er grotere aanpassingen moeten voorzien worden als hij renoveert?
En moeten keurders niet verzekerd zijn voor beroepsfouten? Het kan toch niet dat een keurder al dan niet moedwillig zo'n fout maakt met bijkomende kosten voor de nieuwe eigenaar en dat dit zonder gevolg blijft...
Of zie ik nog iets over het hoofd?
Sandrine.
Re: Grove fouten in electriciteitskeuring.
Geplaatst: 11 nov 2013 21:09
door Sirkii
Enkel installaties van na 1981 moeten aan het AREI voldoen. Oudere installaties moeten alleen maar "veilig" zijn. Stopcontacten moeten niet geaard zijn mits geen aardingspin in stopcontact. Er mogen meer dan 8 stopkontakten op een kring staan. Mix oud/nieuw mag mits oud gedeelte op een diff van 30mA staat, ...
Je zal gewoon moeten accepteren dat je het verslag te optimistisch gelezen hebt en (deels) moeten vernieuwen. Bv een aantal nieuwe circuits naar grootverbruikers, alle amateuristisch uitgevoerde uitbreidingen weg en een nieuwe hoofdklasse kan al veel doen. Kostprijs wordt voor een groot gedeelte bepaald door de vlotheid waarmee de nieuwe kabels kunnen gelegd worden.