Pagina 1 van 1

Welke stappen ondernemen om uit een BVBA te stappen.

Geplaatst: 11 sep 2012 22:13
door swinavdg
op 1 juli 2011 richte mjn ex-vriend een BVBA op waarin ik mede oprichter ban. Hij voor 1800 aandelen, ikzelf voor 55 aandelen. Ikzelf ben enkel medeoprichter. zonder enige verdienste. Amper 2 maanden na de oprichting maakte hij een eind aan de relatie.

Ondertussen, een jaar later, heb ik vernomen dat hij onverantwoordelijke kosten aangaat. Daar ik rechtstreeks niets meer afweet van de vennootschap, had ik graag vernomen, welke stappen ik kan en mag ondernemen om niet langer meer aansprakelijk te zijn, als de BVBa ten onder gaat. De aandelen die mag hij van mij terugnemen.

In juli 2011 ging hij ook een renting aan van een bedrijfsvoetuig, waar ook mijn loonfiche werden gebruikt voor het verkrijgen van de renting.

Kan er iemand mij hiermee raad geven.

Alvast bedankt.

Re: Welke stappen ondernemen om uit een BVBA te stappen.

Geplaatst: 11 sep 2012 23:06
door Franciscus
U bent als MEDE-oprichter zo wie zo gedurende drie jaar mede aansprakelijk.
http://www.coventis.be/bvba-oprichten.h ... -31832.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://economie.fgov.be/nl/onderneminge ... /index.jsp" onclick="window.open(this.href);return false;
en zeker
http://www.tussenstap.be/veel_gestelde_ ... p_schulden" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Welke stappen ondernemen om uit een BVBA te stappen.

Geplaatst: 12 sep 2012 19:40
door swinavdg
Bedank voor u informatie, ik zal dat grondig doornemen, en hoop hier wijzer uit te geraken.

Groeten

Re: Welke stappen ondernemen om uit een BVBA te stappen.

Geplaatst: 13 sep 2012 08:23
door j.demoor
“Art.249.§ 1.Onverminderd strengere bepalingen in de statuten mogen de aandelen van een vennoot, op straffe van nietigheid, niet worden overgedragen onder de levenden en ook niet overgaan wegens overlijden dan met instemming van ten minste de helft van de vennoten die ten minste drie vierde van het kapitaal bezitten, na aftrek van de rechten waarvan de overdracht is voorgesteld. Tenzij de statuten anders bepalen, is die instemming evenwel niet vereist wanneer de aandelen overgedragen worden of overgaan :1° aan een vennoot; 2° aan de echtgenoot van de overdrager of van de erflater; 3° aan de bloedverwanten in de rechte opgaande of in de rechte nederdalende lijn; 4° aan andere door de statuten toegelaten personen...Art.250.De overdrachten en de overgangen gebeuren ten aanzien van de vennootschap en van derden eerst vanaf de datum van inschrijving in het register van aandelen overeenkomstig artikel 235.Art.251.Behoudens bijzondere bepalingen in de statuten kunnen de belanghebbenden tegen de weigering van de toelating van een overdracht onder de levenden opkomen voor de bevoegde rechtbank, in kort geding, na behoorlijke dagvaarding van degenen die zich tegen de overdracht verzetten.”(7 MEI 1999. - WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN).

“Art.69.Het uitreksel uit de oprichtingsakte...bevat:...4.de nauwkeurige opgave van de identiteit van de ...oprichters...Art.72.Het uittreksel van de oprichtingsakte wordt neergelegd(op de griffie van de rechtbank van koophandel) en bekendgemaakt(in het Staatsblad)...Art.74.Overeenkomstig de vorige artikelen worden neergelegd en bekendgemaakt:1°de akten die bepalingen wijzigen waarvoor dit wetboek de bekendmaking voorschrijft...Art.76.De akten en gegevens waarvan de openbaarmaking is voorgeschreven ,kunnen aan derden niet worden tegengeworpen dan vanaf de dag dat zij bij uittreksel ...in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad zijn bekend gemaakt.”.”(7 MEI 1999. - WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN).