Pagina 1 van 1

Burenhinder door lek stookolietank

Geplaatst: 01 mei 2012 21:40
door inge1
Enige tijd geleden kochten wij een stuk bouwgrond, met gunstig bodemattest.
Tijdens de grondwerken kwam een mazoutgeur vrij, vlak naast de plaats waar de buur zijn stookolie tank zit (is intussen reeds buiten gebruik)
Als we dit zouden laten saneren, kunnen de kosten op de buur worden verhaald? ik begreep dat dit nogal kan oplopen
dank voor uw advies

Re: Burenhinder door lek stookolietank

Geplaatst: 01 mei 2012 21:58
door Turaki
Als gebruiker moet u dit saneren, maar dit kan u dan achteraf terugvorderen bij de vervuiler.

Re: Burenhinder door lek stookolietank

Geplaatst: 01 mei 2012 22:02
door Franciscus
Dit al eens lezen
http://www.juridischforum.be/forum/view ... hilit=OVAM" onclick="window.open(this.href);return false;
Zo wie zo de gemeente dienst milieu al verwittigen

Re: Burenhinder door lek stookolietank

Geplaatst: 02 mei 2012 11:08
door mava105
Er zeker niet zelf aan beginnen. Zeker de bevoegde diensten verwittigen (OVAM, Gemeentelijke milieudienst)
De bodemsanering mag aleen door bevoegde en erkende firma's gebeuren, die naderhand ook een attest afleveren.
Zeker al beginnen met uw gebuur aangetekend op de hoogte te brengen van het probleem.
Een gunstig bodemattest wordt altijd afgeleverd als ze geen weet hebben van een mogelijke vervuiling, dus ook als voor de aanwezige stookolietank GEEN vergunning werd aangevraagd.
Heb ooit eens een pand moeten verkopen en een bodemattest moeten aanvragen. (gelukkig in opdracht van mijn vroegere werkgever)
Bleek dat in de jaren 30 - 40 daar toch een tankstation geweest te zijn, dat reeds in 1950 werd afgebroken, en de tanks waren verwijderd. Van bodemonderzoek was toen nog geen sprake.
We werden verplicht alsnog een bodemonderzoek te laten uitvoeren tot op een diepte van 8 meter. Gelukkig zonder vervuiling, maar de verkoop van het pand werd meer dan 6 maanden uitgesteld.

Re: Burenhinder door lek stookolietank

Geplaatst: 04 mei 2012 14:27
door Jan S
Een mazouttank tot en met 20 000 l indien de inrichting behoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt, is geen risico-inrichting. Bijgevolg dient er geen oriënterend bodemonderzoek te gebeuren bij stopzetting (reinigen + opschuiming of verwijdering) van de tank, noch bij overdracht, noch periodiek.
Artikel 75. § 1
De bevoegde overheid in het kader van deze afdeling is de OVAM als het schadegeval gebeurt op :
1° een grond in eigendom of beheer van een gemeente, autonoom gemeentebedrijf of intergemeentelijk samenwerkingsverband;
2° een grond waarop een inrichting gevestigd is die krachtens het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning ingedeeld wordt in klasse 1;
3° een grond waarop een beschrijvend bodemonderzoek of bodemsanering wordt uitgevoerd.

§ 2
In alle andere gevallen is de bevoegde overheid de burgemeester van de gemeente waar het schadegeval gebeurt.

Artikel 76.§ 1
Als op een grond een schadegeval gebeurt, meldt de exploitant, gebruiker of eigenaar van de grond dit onverwijld aan de bevoegde overheid. In deze melding geeft de exploitant, gebruiker of eigenaar aan welke maatregelen hij eventueel reeds genomen heeft ter uitvoering van zijn zorgvuldigheidsplicht.
§ 2
De bevoegde overheid kan een schadegeval vaststellen, een uitspraak doen over de aanpak van een schadegeval en maatregelen tot behandeling van bodemverontreiniging bij schadegevallen opleggen. De bevoegde overheid deelt haar beslissing binnen dertig dagen na ontvangst van de melding mee aan de personen, vermeld in artikel 80, voor zover deze door haar gekend zijn.
Uw buur is aldus verplicht melding te doen bij het gemeentebestuur (tenzij hij/zij valt onder art. 75.§1). Zij bepalen wat er dient te gebeuren. U kunt sowieso al melding doen bij het gemeentebestuur en/of uw buur (best aangetekend) op de hoogte brengen van 'zijn' schadegeval en hem vragen het nodige te doen. Van saneren is in deze zeker nog geen sprake.