Pagina 1 van 1
uitglijden op openbare weg, gemeente aansprakelijk?
Geplaatst: 26 dec 2009 15:03
door evyg
Hallo,
Ik ben vrijdag 18/12 om 07u15 na een bezoek aan de bakker, uitgegleden en zwaar ten val gekomen. Gevolg: ambulance, operatie rechter voet wegens meerdere breuken enkelgewricht, en een ziekenhuisopname.
Aangezien mijn gewrichtsbanden ook volledig gescheurd zijn, zal ik enkele maanden niet kunnen gaan werken.
De politie heeft die morgen ook een pv opgemaakt.
Aanvankelijk dacht ik dat ik op het trottoir gevallen was, maar vorige week ben ik voorbij de plaats gekomen waar ik gevallen ben, en door de dooi heb ik gezien dat ik eigenlijk op straat gevallen ben.
Je kon op het moment dat ik gevallen ben, gewoon het verschil niet zien.
Nu vraag ik mij af of ik de gemeente aansprakelijk kan stellen voor dit ongeval?
Ik heb ergens gelezen dat ze niet verplicht zijn om te strooien, en bij ons doen ze dat echt helemaal niet. En ik vind het een regelrechte schande, aangezien hier veel bejaarde mensen wonen. Ik ben maar 30 jaar, maar besef ook dat als een oudere zo'n val maakt, de schade veel erger zou kunnen zijn.
Wie kan me verder helpen?
Alvast bedankt!!
Geplaatst: 26 dec 2009 17:03
door roharro
De vraag die moet worden gesteld is of u gevallen bent omdat het trottoir niet sneeuwvrij was. M.a.w. was het trottoir geveegd ter hoogte van de plaats waar u bent gevallen? Indien het niet sneeuwvrij was gemaakt is uw val daar een gevolg van aangezien het trottoir door de sneeuw onzichtbaar was en u daardoor niet kon zien waar u moest lopen.
Geplaatst: 26 dec 2009 17:12
door scorpioen
Hoe gaat u bewijzen in welke omstandigheden u ten val gekomen bent?
scorpioen
Geplaatst: 26 dec 2009 17:20
door roharro
Hoe gaat u bewijzen in welke omstandigheden u ten val gekomen bent?
scorpioen
evyg schrijft dat er een PV is opgesteld door de politie...
Geplaatst: 26 dec 2009 17:22
door evyg
Nergens in onze gemeente kon je het verschil zien tussen trottoir en de weg. Ik vind het gewoon raar dat je een eigenaar kan aanklagen als hij zijn stoep niet sneeuwvrij houdt, maar voor de gemeente geldt dit blijkbaar niet.
Of moet ik deze redenering gewoon klasseren als 'typisch belgisch'??
Hoe bewijzen dat ik gevallen ben? De politie is meteen ter plaatse gekomen om een pv op te maken, ik heb dat pv zelf nog niet kunnen inkijken, gezien mijn hospitalisatie, en de getuigen die me geholpen hebben zullen zeker wel kunnen verklaren wat de toestand van de weg op dat moment was.
Het resultaat van mijn valpartij zal voldoende aantonen hoe ik gevallen ben. Zo'n breuk en luxatie van mijn enkel krijg je niet door op een vaste ondergrond te vallen. Volgens mijn arts gaf de breuk duidelijk aan in welke omstandigheden dit gebeurd is.
Ik vraag me gewoon af of ik iets kan doen tegen de gemeente, in de hoop dat bij de volgende, gelijkaardige weersomstandigheden, ze toch iets doen aan de toestand van de weg. Ook al is mijn hoop dan misschien wat naïef.
Geplaatst: 26 dec 2009 17:24
door roharro
Doe beroep op uw familiale polis. Beschrijf voorval aan verekering en geef het nummer van de PV aan hen door.
Geplaatst: 26 dec 2009 17:26
door evyg
Doe beroep op uw familiale polis. Beschrijf voorval aan verekering en geef het nummer van de PV aan hen door.
Ok, bedankt roharro. Ik zal dat zeker doen, heb nu toch genoeg tijd

Geplaatst: 28 dec 2009 15:40
door Franciscus
En wat verwacht u van de gemeente dat zij over hun gans grondgebied al hun wegen onmiddellijk ijs- en sneeuwvrij maken. Zij hebben een inspanningsverplichting - geen resultaatverbintenis.
Ik denk dat de gemeentelijke belastingen dan naar een gemiddelde van 30% zullen stijgen ipv rond de 0-5 of 9% te schommelen.
De troittoirs moeten proper gemaakt worden door de bewoners tot 1.5 tot 2 meter - dit enkel in de bebouwde kommen en eveneens de goten en oversteekplaatsen voor voetgangers.
Het feit dat het glad is zal geen argument zijn vrees ik - als voetganger zal men met de nodige voorzichtigheid moeten handelen - Er is in de pers en op TV genoeg gewezen dat men best binnenblijft bij dit weer.
Ben je zeker dat politie een PV heeft opgesteld - de kanst bestaat dat het enkel een registratie is geweest ( melding - kort verslag) - een PV bestaat uit letters.cijfers-lettersen of cijfers - 6 cijfers en een datum.
Ook van een kort verslag kan je een attest krijgen - dus dit ook vragen
Daarna uw verzekering zo snel mogelijk in kennis stellen en hen deze gegevens overhandigen. Die zullen dan wel verder het nodige doen.
Ik wil u niet ontmoedigen maar ik vrees ervoor.
Geplaatst: 28 dec 2009 20:07
door evyg
Als ze een inspanningsverplichting hebben, awel, dan kan ik al iets doen, in die hele week dat het zo'n slecht weer was, hebben ze bij ons gewoon niets gedaan om de wegen in een veiligere staat te brengen.
Er is ook een pv opgesteld, daar ben ik zeker van.
Ik weet dat er gezegd is dat iedereen die niet per se buiten moet komen, best binnen blijft, dat hebben wij ook gedaan.
Maar 3 kinderen van respectievelijk 2j, 5j, en 7j moeten in die week toch wel eens brood op hun bord krijgen. Of zal ik volgende keer mijn bakker op pad sturen om het brood naar mij te brengen. Als 30 jarige ben ik ook nog aan het werk. Dus in dat opzicht geldt de stelling 'op het nieuws hebben ze gezegd dat je best binnen blijft' niet, want in datzelfde nieuws hebben ze ook gezegd dat het slechte weer geen excuus mag zijn om niet op het werk te verschijnen.
Ik hoop dat u nooit met zo'n helse pijn op straat beland, omdat de gemeente te lui is om maar 1 enkele inspanning te doen....
De verzekering is trouwens al ingeschakeld, en blijkbaar hebben ze van onze gemeente nog klachten binnen gekregen.... ik ben spijtig genoeg niet de enige met een ongeval...
Geplaatst: 29 dec 2009 13:08
door Franciscus
Ik geef maar aan hoor - ik oordeel niet --- als er al een PV is EN het is doorgestuurd naar het parket sta je wel al 'iets' sterker.
In elk geval doorgeven aan uw verzekering - om ofwel via strafrechter ( weinig kans) ofwel via burgerlijke rechtbank ( iets veel meer) de zaak in te leiden.
Het kan ook zijn dat de gemeente het gewoon via haar verzekerin laat lopen.
Geplaatst: 30 dec 2009 11:10
door evyg
Geen probleem, mijn antwoord was niet zo negatief bedoeld als dat hij is overgekomen. Ik kan me gewoon boos maken dat een prive persoon kan aangeklaagd worden als hij zijn voetpad niet sneeuwvrij houdt, en dat de schuld nooit bij een gemeente ligt die absoluut niets doet voor de veiligheid van zijn bewoners....
De verzekering is er volop mee bezig, ik laat zeker iets weten, de informatie kan zeker nuttig zijn voor anderen.
Alvast allemaal bedankt voor jullie antwoorden!!
Geplaatst: 30 dec 2009 14:05
door Franciscus
Je hebt gemeente als overheid en gemeente als 'eigenaar'. Bij ons beschikt de gemeente over tientallen gebouwen ( alleen de scholen al) die nu allemaal gesloten zijn. Conciërges zijn er nergens meer. Waar ik woon zijn er in het huizenblok drie scholen die 70% van de honderden meter stoep uitmaken. Daarnaast nog 4 gebouwen sociale woningen waarvan tot voor kort twee van de gemeente. In totaal mag je rekenen op 500 m trottoir -
Ikzelf heb om weg te geraken - de stoep en ook de rijbaan en het trottoir vrijgemaakt over een lengte van 30 meter - daar ben ik 2 uur mee bezig geweest.
Hoeveel personeelsleden moet de gemeente inzetten om dat allemaal sneeuw en ijsvrij te maken en wat gaat dat kosten. Dit alleen al om als 'eigenaar' op te treden.
Haar eerste taak is vrijmaken van belangrijke assen - openbaar vervoer - fietsers voetgangers.
Het is dus een politieke zaak en een kostenplaatje.
En gemeenten zijn wel degelijk in het verleden veroordeeld geworden voor het niet uitvoeren van... alleen moet het juridische plaatje wel kloppen. En daar mangelt het soms nog al aan.
Geplaatst: 30 dec 2009 14:18
door papee
In deze omstandigheden kan misschien eens overwogen worden om wat volk in te zetten die toch nooit iets doen dan op onze kosten leven.
Maar dit zal te veel gevraagd zijn zeker ?
Geplaatst: 30 dec 2009 16:33
door evyg
Het is bij ons hier ook zo, wij (mijn man en ik) hebben ook de stoep van onze buren sneeuwvrij gemaakt (dat was voor mijn ongeval) omdat de ene op vakantie was, en de anderen zijn hulpbehoevend. Kwestie van elkaar wat te helpen.... wat soms al uitzonderlijk is in onze maatschappij. Maar ze mogen toch niet verwachten dat we ook nog eens de straat gaan proper maken.... want ik ben wel degelijk op straat gevallen tijdens het oversteken.
Ik ben zelf verpleegkundige, en weet zeker welke miserie al die 'schuivers' kunnen veroorzaken. Normaal moest ik werken tijdens de feestdagen, dat is een extra vergoeding die normaal bovenop mijn basisloon krijg, en die ik nu aan mijn neus zie voorbij gaan.
Ik ben mij er ook van bewust dat het een extra kostprijs voor de gemeente is als ze alles sneeuwvrij houden, maar wat kost ik nu aan de maatschappij, nu ik toch enkele maanden niet kan gaan werken en op de ziekenkas sta, zoals ze zeggen....
Het verbaasd me gewoon dat de gemeente naast ons, echt alles sneeuwvrij kan houden, en dat terwijl de gemeente belasting hetzelfde is als bij ons. Het is inderdaad een politiek spelletje, en gewoon een zaak van prioriteiten stellen....
Re: uitglijden op openbare weg, gemeente aansprakelijk?
Geplaatst: 11 nov 2010 18:17
door ganapathi tantra
We hebben het blijkbaar alsmaar moeilijker om met ons gewoon leven en de wereld daar omheen om te gaan.
Waarschijnlijk zoeken we daarom meer en meer om toch iemand met de vinger te kunnen wijzen.